נשיא איראן, חסן רוחאני, אמר אתמול (שלישי) לראשונה שאיראן פתוחה לדון ב"שינויים קטנים" בעסקת הגרעין, אם הסנקציות האמריקניות על מדינתו יוסרו. מדובר בשינוי תקדימי בעמדה האיראנית, וייתכן בהחלט שזוהי רק נקודת פתיחה למו"מ על הסכם שונה באופן מהותי. על רקע זה שאלנו מומחים לביטחון לאומי כיצד עשוי להיראות הסכם חדש עם איראן, ומה הוא חייב לכלול.
האלוף במילואים יעקב עמידרור אומר כי דברי רוחאני הם משיכת זמן והטעיה בלבד, וממילא לא הוא הדמות הקובעת בטהרן. "אם פתאום האיראנים באמת יסכימו לשינוי ההסכם, יש שלושה נושאים מרכזיים: מניעת המשך הניסויים בטילים בין-יבשתיים, איסור על פיתוח של צנטריפוגות מתקדמות, וכן הארכת משך זמן הפיקוח. את שלושת הנושאים האלו יש לשלב עם מנגנון פיקוח חזק ויעיל. הפיקוח היה לא רציני ואיראן ניצלה את זה".
עמידרור מוסיף ואומר, "כדאי להוסיף פרק על ההשתוללות של איראן בכל המרחב. אבל עיקר העניין יהיה לפקח על ההסכם שיתבצע כי אחרת זה לא באמת יפעל".
עוד בנושא:
• רוחאני: "נשקול שינויים קטנים בהסכם הגרעין"
• טראמפ על פגישה עם רוחאני: "נראה מה יקרה"
• רוחאני מאיים: "נחזור לייצר צנטריפוגות"
• מקרון: "על איראן למנוע הסלמה"
האלוף במילואים עמוס גלעד, אומר שהאינטרס של ישראל הוא מניעה ארוכת טווח של העשרת אורניום על ידי איראן, מניעת פיתוח ושדרוג הטילים וכן עצירת הפעילות האיראנית נגד ישראל. הוא פסימי מאד בכל הנוגע לאפשרות של מימוש הסכם כזה.
לדבריו, "האיראנים לעולם לא יסכימו לעצור לטווח ארוך את כל הפיתוח, במקסימום הם יסכימו לעוד כמה שנים. הסיבה לכך היא שטהרן רוצה להיות רחוקה מפצצה בטווח החלטה מהירה, וריצה קדימה של שנה. עכשיו הם כבר מעשירים אורניום לרמה של עשרים אחוז שזה החלק הקשה, אחר כך להגיע לרמת העשרה צבאית זה קל.
"לצערי אם ארצות הברית תחזור להסכם, גם אם הוא יהיה משודרג, זה לא יהיה הסכם למניעת פיתוח ושדרוג הגרעין מאיראן, אלא רק לכמה שנים. האיראנים מריחים את החולשה האמריקנית ושמים לב שהיא מטילה רק סנקציות שלא ישברו את טהרן. להפך, איראן תשתולל יותר ממה שהיא כבר משתוללת כעת, כי היא רואה שאמריקה לא רוצה עימות. מי שחושב אחרת שוגה באשליות", הוא מסכם.
"איראן מושכת זמן בידיעה שאין לה מה להפסיד"
ד"ר אורי ניסים לוי, אל"מ במיל' ומומחה לענייני גרעין, מסביר שגם אם איראן תרמוז על חזרה להסכם, היא מושכת זמן בידיעה שאין לה מה להפסיד. "טראמפ הוא החזק ויש לו מה להפסיד וגם בחירות על הראש. איראן לעומת זאת יודעת שהיא כבר עם גב אל הקיר, ולכן היא פועלת בכל דרך כדי לשבור את ארצות הברית והסנקציות. היא עושה זאת על ידי העלאת רמת התקיפות במפרץ הפרסי בצורה בוטה, וזאת מתוך מחשבה שארצות הברית לא לקחה בחשבון את האפשרות של עימות. טראמפ דיבר על מפגש ואיראן תקפה ישירות בסעודיה.
"האיראנים הם הצד החלש, ולכן כחלשים הם יכולים לשחק חופשי, הם במצב רע וחייבים להשיג הישגים. כרגע טהרן שואפת להסיר את הסנקציות ולא לדבר על הגרעין. טראמפ מבחינתו חייב לעולם שלא תהיה עוד צפון קוריאה, אבל בצורה פרדוקסלית הוא החלש כי יש לו יותר להפסיד. לכן, לדעתי לא יהיה הסכם, ואם יהיה הוא יהיה משחק של זמן שטהרן תנסה להרוויח בלי לתת כלום".
האלוף במילואים פרופסור יצחק בן ישראל, ראש מפא"ת לשעבר, סבור כי מלכתחילה הייתה זו טעות לשכנע את העולם לסגת מההסכם, וכעת באם איראן תתרצה, יש להחזיר אותו למצבו הקודם יחד עם תוספת בתחום הטרור והטילים. "למעשה איראן עמדה בהסכם הגרעין, והיה עליה פיקוח הדוק וקפדני. גם ראש הממשלה לא טוען שאיראן הפרה את ההסכם, אלא שהיא לפני כן עבדה על העולם. ישראל שגתה כאן בגלל מניעים ביטחוניים וערבבה בין העימות שלנו בנושא טרור והפעילות הצבאית האיראנית באזור, וכן בנושא פיתוח הטילים עם ההסכם. שכנענו את העולם לבטל הסכם טוב, וזו הייתה טעות.
"מה שצריך לעשות זה לחזור לפיקוח ההדוק שהיה, ואם איראן תתגמש לפקח גם על פיתוח הטילים ארוכי הטווח שלה. אחרי זה אם איראן תיסוג גם מפעילות בכל המזרח התיכון זה יהיה נפלא. יש לקבוע סדר עדיפויות של מה הכי חשוב, ומזה לנוע הלאה. פיקוח חריף וחזק על איראן ימנע ממנה כרגע גרעין, כל תוספת תהיה כבר עוד הישג" הוא קובע.