היום ייפתח בעכו מרוץ מגדל אפיק ישראל, שבנה לעצמו שם לא רק בישראל כמרוץ האופניים הבכיר ביותר, אלא משנת 2013 משך אליו גם רוכבי שטח בכירים מחו"ל, שהגיעו לאחד האירועים הדו־גלגליים המעניינים שתוכלו למצוא כאן. את המרוץ יזם גל צחור לזכרו של אביו, גיורא צחור ז"ל, בכיר במוסד הישראלי שנהרג בעודו רוכב על אופניו בשנת 2012.
"אבא שלי שהיה אדם מיוחד, שהמקצוענות היתה דרך החיים שלו ולזה אני מחויב", אומר גל, "זה לא קרה ברגע, זה לקח שבע שנים של עבודה קשה ובכל שנה התווסף עוד דבר. השנה יש לנו יותר מ־160 רוכבים מחו"ל, 25 אחוזים מסך כל המשתתפים. תחשוב איזה תהליך אדם היה צריך לעבור משנת 2014 כשהפכנו למקצוענים כדי לשמוע עלינו ולגלגל את ההגעה שלו לתחרות הזאת".
השנה זכו מארגני האפיק לנותן חסות רשמית גדול, וצחור מאמין שזו רק ההתחלה: "שמחתי לגלות שגופים כלכליים משמעותיים רואים ערך בתמיכה ספורטיבית ובחסות לאירועים כאלה. הם מבינים שיש בזה גם תמורה כלכלית, מעבר לתמיכה הערכית בספורט".
אתה בעצם מתפקד כמו איגוד פרטי.
"אנחנו מפיקים לבד את השידור החי, כולל מסוקים ואופנועים ומעלים את הכל לרשת נוסף על שידור ישיר בערוץ הספורט. השנה, בזכות משרד התיירות, האפיק קודם בפרסומות ביורוספורט כאלמנט תיירותי. גם הם הבינו את הכוח שיש בתיירות ספורט וזה משמח מאוד. אני עושה את זה הכי טוב שאפשר ומישהו קונה את הסחורה שאני מוכר, זה מאוד מספק".
והתקציבים מספיקים?
"אנחנו יורקים דם. מהצד זה נראה רכבת הרים מטורפת. ביומיום אני לפעמים מרגיש כמו 'גרושניק', זה לא שאני נכנס לחברה להשכרת רכב ומזמין רכבים אלא מתקשר לחבר מושבניק וממש מקושש סיוע ממקצוענים. העלויות כאן מטורפות, אם הייתי משית את העלויות על הרוכבים, לא היה לנו רוכב ישראלי אחד שהיה מגיע להתחרות. ערכת המשתתף שווה מאות שקלים וכוללת לינה, מזון וטיפולים ובמקביל אנחנו עובדים על ההפקה עצמה. לפעמים אני חושב שההפקה של השידור הישיר לא מוצדקת, אבל זה הטור דה פראנס שלנו. זו הרמה, וככה זה צריך להיות".
זה עסק רווחי לבנות תחרויות אופניים בישראל?
"אם הייתי עושה את זה בשביל כסף מזמן הייתי תולה את הנעליים. מזמן. אבל זה לא המצב, יש פה הרבה ציונות חדשה של מתנדבים, חברים ומקצוענים שמבינים את החשיבות של מרוץ ברמה כזאת. השנה אנחנו מגיעים לאשכול הגליל המערבי, מטה אשר, עכו, אוצרות הגליל ומתחם רגבה וכולם פתחו את הדלת בפנינו. זה מדהים".
כמה מתוך השנה אתה מקדיש לאפיק?
"הצוות ואני יחד עם ד"ר עידית שוב לא משאירים אבן הפוכה. כל היום רק מדברים על האפיק ואיך אפשר לעשות אותו ברמה הכי גבוהה בעולם. המתחרים שלנו יהיו בתחרות הכי טובה בעולם, ככה אני רוצה שהם ירגישו ואני רוצה שגם הישראלים יגידו את זה.
"הקפיצה הגדולה של השנה היא הגעתם של קרוב ל־80 תיירי אופניים. נכון שזה לא נשמע המון, אבל ביחס לאירוע שהפך מקצועני רק לפני שנתיים, זו פריצת דרך. התהודה שהאפיק יקבל השנה בזכות 17 אלופים שיגיעו ממדינות שונות היא עצומה. אין פה שיקולים כלכליים, לא שאני מחפש להפסיד את המכנסיים, אבל בטח לא להרוויח. גם התושבים שפותחים את המטעים ואת השדות שלהם ראויים לכל שבח. בסוף, כולם כאן רוצים להיות נורמליים, כמו בכל העולם, ומגדל אפיק ישראל הוא נורמליות".
הזנקת הג'ירו בארץ לפני שנה סייעה לכם?
"זה עשה המון דברים טובים לענף. יש לזה קצת אפקט בומרנג מבחינתי, כשמגיעים שוטרים שלא מכירים את הענף ועבדו רק בג'ירו, מבחינתם זה המודל ולצערי זה לא תמיד מתאים לתחרויות צנועות יותר שלא ממומנות על ידי אדם עתיר ממון. מעבר לכך זה עשה רק דברים טובים, אנשים הבינו כמה כוח יש לאירוע ספורט עוצמתי".
לאיזה קטע אתה מחכה השנה?
"ארבע שנים חלמתי לעשות פרולוג בעכו, והשנה זה יקרה. נצא מחצר המועצה בעכו, שם הפכו את המקום לגן אירועים לכבודנו וזה מרגש ברמות. שמעון לנקרי, ראש עיריית עכו וגליל מערבי, אפשר לנו לעלות על החומה המזרחית של העיר ולרכוב על החומה עצמה, להשוויץ בעיר היפה הזאת ולהראות את הנקודות היפות של הצפון".