החדר הוא המבצר שלנו. אנחנו ישנים בו, חלקנו לומדים ועובדים בו, ובשל כך גם העיצוב שלו צריך להתאים לנו. כדי לעצב את החדר בצורה הנכונה ביותר, אפשר להשתמש ברעיונות ובפתרונות מתחום ההום סטיילינג - הגימור השיקי, היצירתי והפחות יקר שאחרי תהליך העיצוב, שנותן את הצביון הייחודי, האווירה, ולעיתים רבות גם מוסיף את אפקט ה"וואו".
הספר "חדר משלהם", שהושק לאחרונה על ידי מעצבת הפנים מירי בלבול, מרכז 60 פרויקטים התנדבותיים שבוצעו בחמש השנים האחרונות על ידי סטודנטים שלמדו בבית הספר להום סטיילינג SCULLA שהקימה, והוא מספק שפע רעיונות קלים למימוש והרבה השראה.
כריכת הספר "חדר משלהם"
"הרעיון בספר היה להוכיח כי הום סטיילינג נגיש לכולם, ללא קשר לתקציב וליכולת כלכלית", אומרת בלבול, "החדרים שצולמו לספר נבחרו מתוך מאות פרויקטים שבוצעו כתרומה לקהילה וכפרויקטי הגמר של התלמידים שלמדו בבית הספר בשנים האחרונות, וכל ההכנסות ממכירתו הן תרומה לקהילה, שיקרה לליבי מאז ומתמיד".
"ההום סטיילינג בהגדרתו פותח כדי לתת מענה לאילוצים שונים כגון תקציב, מקום, חלל וזמן. זהו תהליך מהיר שאינו כרוך במהפכות גדולות, אינו דורש שבירת קירות ואינו מחייב הוצאות גדולות", אומרת בלבול, "אני מאמינה שעיצוב משנה חיים, למרות הקלישאתיות שבכך. ילדים צעירים שקמים למציאות צבעונית, נעימה, עוטפת ורכה, מרגישים שהעולם אינו כה רע, למרות כל הקשיים שעברו. כבר הוכח שסביבה נעימה תורמת גם להרגשה נעימה, וגם הסטודנטים שעיצבו את החדרים הבינו את המשמעות הרבה שמעבר לאסתטיקה".
סקטבורדים משומשים כמשענת למיטה // צילום: נויה שילוני חביב
בין החדרים שזכו להום סטיילינג שיקי ומרשים היו חדרי נוער בסיכון, חדרים של חיילים וחיילות בודדים, חדרי נערות בשיקום, משפחתון לילדים במצוקה וחדרי ילדים ונוער בהוסטלים ובפנימיות.
המימון לעיצוב החדרים הרבים במהלך השנים גויס מעמותות ומחברות בתחום העיצוב שנרתמו לסייע. "אנו מצליחים לרתום חברות פרטיות בתחומי הטקסטיל, הריהוט, התאורה וכדומה, באופן נקודתי לכל פרויקט", היא אומרת, "עם זאת, יש קושי רב לגייס תקציבים לפרויקטים".
מהספר, שאפשר לרכוש באתר SCULLA, אפשר לקבל השראה לשלל רעיונות פשוטים להום סטיילינג של חדרי ילדים ונוער. מילות הקוד הן ללא ספק יצירתיות ותעוזה, והחומרים יכולים להיות זמינים, זולים, פשוטים ואפילו ממוחזרים.
ספרים מודבקים ואופניים תלויים
לפני שמתחילים בתהליך, ממליצה בלבול להחליט מה משאירים ועל מה מוותרים ולבנות את התהליך העיצובי סביב הדברים שנשארים. לבחירת צבעי הקירות יש לפחות מחצית מההשפעה על מראהו הסופי של החדר, ובאמצעותה אפשר, כפי שרואים בתצלומי החדרים בספר, לחלק גם חדרים קטנים לחללים שונים ללימוד, לשינה ולמשחק.
בין החדרים והרעיונות ששבו את עינינו מצאנו את החדר בעיצובן של ענבל מיכאלי ודליה נסאר, שבו נבחרו דפי ספרים וספרים שלמים והודבקו על הקיר כקולאז' יפהפה ומקורי, שבמרכזו פוסטר ממוסגר של מרילין מונרו. "החיילות הבודדות שעבורן עוצב החדר בקיבוץ חניתה אוהבות מאוד ספרים וסרטים, ובאמצעות רכישת ספרים ישנים בחנויות יד שנייה הפכנו אותם לאלמנט דקורטיבי ודומיננטי בחדר, שעוצב בסגנון כפרי רומנטי, בגוני לילך ובשילוב עץ וחבל", מסבירות השתיים, "כבסיס למזרן הונחו משטחי עץ המשמשים להובלה".
משחקים בתאורה // צילום: אורית ארנון
בפרויקט אחר של השתיים בקיבוץ, הפך תחביב בעל ערך רגשי לפריט עיצוב מרשים בחדר שעוצב לחייל בודד. "החייל הביא עימו מחו"ל את אופניו ולא רצה להשאירם בחוץ, והם נתלו בעזרת מתקני תלייה על הקיר", מסבירות מיכאלי ונסאר. "מה שהקפיץ את כל המראה הוא טפט דמוי לבנים שהודבק על הקיר לפני שנתלו האופניים עליו, והפך אותו לקיר כוח שיקי".
דוגמה נוספת לתחביבים ששימשו השראה לעיצוב מצאנו בפרויקט עיצוב משותף של קרן לבנון, תמר כהן, חבצלת עמר וילזבטה איוושצ'קין. כאן הפכו תחביבים של גלישה על סקטבורד ואיסוף מצלמות ישנות לפריטי עיצוב, לאחר שהאוסף הצבעוני של משטחי הסקטבורד הפך לגב מיטה, ותמונה גדולה של מצלמה כיסתה חלון שפנה לאתר בנייה. אוסף המצלמות הונח בצורה מסודרת בתוך ארגזי עץ לאחסון, שנתלו על הקיר.
המעצבים מסבירים כי גב מיטה מיוחד כזה אפשר ליצור גם אם הילדים אינם אספני סקטבורדים באמצעות רכישה של משטחים צבעוניים כאלה בחנויות צעצועים זולות, בעשרות שקלים למשטח. ארגזי העץ שנתלו על הקיר יוכלו להכיל כל אוסף אחר של הילדים.
ספרים כקישוט לקיר // צילום: נויה שילוני חביב
בחדרים שצולמו לספר אפשר להתרשם גם ממגוון רחב של פתרונות תאורה יצירתיים ומיוחדים, כגון שילוב של ענפי עצים תלויים עם שרשרת נורות בעיצוב של אורית לנטנר שני, רונית צברי וקרין קקון. בחדר אחר שעיצבו מירה חיראלדין וראיה קסיס, הפכה רשת לולים גמישה שהוצמדה לתקרה לגוף תאורה מעניין, שהצליח להפוך חדר כביסה לפינה אישית ומחבקת בצבע ירוק עז.
ולסיום, בעידן האינסטגרם והרשתות החברתיות אי אפשר שלא למנף גם את התמונות הרבות לטובת הום סטיילינג. נטע לי פרל ניומן ורינת בוקובזה ריכזו תמונות מהווי לוחמי האש בתחנת כיבוי בטירת הכרמל, איגדו אותן לקולאז' צבעוני שהודפס בבית דפוס על מדבקת טפט, וכך יצרו קיר גאווה מרגש בחדר המנוחה שלהם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו