ועדת השחרורים התכנסה היום (רביעי) בצהריים, לדון בבקשת קיצור העונש של אחד הרוצחים שהצליחו לזעזע מדינה שלמה בראשית שנות ה-80 - צבי גור, שחטף ורצח את הילד אורון ירדן. גור ביקש במהלך הדיון לדחות את הבקשה בעניינו לעוד שנה מהיום, על מנת שבמהלך זמן זה הוא ימשיך בהליך השיקום.
כעת הוועדה יצאה להפסקה ותתכנס שוב בשאלה האם לדחות או לקבל את בקשתו. אם בקשתו תידחה הוא יזדקק להתחיל את ההליך מחדש ולהראות שינוי נסיבות על מנת להגיע לדיון מחודש בוועדה, דבר שעשוי לקחת שנים.
חטף את אורון ז"ל - וחנק אותו למוות. הרוצח צבי גור // צילום: מרים אלסטר, פלאש 90
בני המשפחה של אורון ירדן ז״ל, האמא פנינה, האחים ליאורה ורועי מסרו לקראת כינוס הוועדה: "אנו סומכים על מערכת המשפט שלא תיתן יד לשחרור הרוצח המתועב. מדובר בחיית אדם שיש סכנה ממשית שישוב ויבצע עבירות חטיפה ורצח. הרוצח חטף ילד נוסף לפני שנתפס ונכלא, ומן הראוי שיישאר בכלא למלוא תקופת מאסרו. אנחנו סובלים מזה 39 שנים את ההשלכות של הרצח הנפשע של אחינו ובננו אורון ז״ל.
"אנחנו מתגעגעים לאורון ז״ל כל יום, ולא יכולים עד היום להבין איך ניתן לרצוח ילד קטן בידיים חשופות באמצעות חניקתו. ליבנו יוצא אל אורון ז״ל ואל הימים הנוראים שעבר כשהיה חטוף ועד שנרצח. כואב לנו שהרוצח יכול פעם אחר פעם לבקש שחרור מוקדם, וכל בקשה כזו מעצימה אצלנו מחדש את הכאב העמוק שאנחנו מרגישים. אנחנו מודים לעורכי הדין דוד פורר ולימור לוי שנרתמו לסייע לנו בהתנדבות בהליך הנוראי הזה שגובה מאיתנו מחיר נפשי משמעותי".
החטיפה, הרצח - והמצוד
ביוני 1980 נחטף אורון ירדן בן ה-8 מסביון, שם התגוררה משפחתו. כוחות רבים של משטרת ישראל ומתנדבים עסקו בחיפושים אחריו. במקביל החוטף פנה אל המשפחה ודרש תשלום כופר עבור שחררו של אורון. למעשה, המשטרה לא הצליחה לאתר את החוטף ולכן הורתה לבני המשפחה להיענות לדרישת החוטף ולשלם לו את דמי הכופר, בסך שני מיליון לירות ישנות בשטרות של 50 שקל ישן.
מדינה שלמה סערה. אורון ירדן ז"ל
אלא שצבי גור החוטף הצליח לקחת את הכסף ממקום המסתור שבו הוא הושם, וזאת בלי שהמשטרה תתפוס אותו. למעשה בדיעבד התברר כי אורון מת מחנק ברכב בעת שצבי גור ניהל את המו"מ לשחרורו. אלא שבמקום להודות בכך הוא המשיך לדרוש כופר, לקח את הכסף וקבר את אורון ירדן תחת ערימת גרוטאות ליד בית גולדמינץ בנתניה. בסופו של דבר, גור נתפס בגלל טעות - הוא הפקיד בבנק סכום משמעותי מהכסף בסניף בנק הפועלים ברחובות. היה מדובר בסכום גדול והבנק דיווח עליו וכך הגיעו החוקרים אל הכסף, שהיה מסומן, ואל זהות המפקיד ולכדו את גור.
"פסיכופט שקרח זורם לו בוורידים"
ברוך לשם, לשעבר דובר משטרת ישראל ומחבר הספר "נורמלי - צבי גור ופרשת רצח הילד אורון ירדן", אמר ל"ישראל היום": "צבי גור הוא אדם מסוכן שלא היכה על חטא. האיש הזה הוא פסיכופט שקרח זורם לו בוורידים. הוא המשיך לנהל מו"מ על הכסף כשהילד כבר היה מת. עכשיו הוא התחתן והקים משפחה, בעוד שלמשפחה השנייה יש רק קבר".
עוד הוסיף לשם: "גור ביצע את הרצח הכי מזעזע בתולדות המדינה. לא היה כזה לפניו ולא יהיה כזה אחריו. לאיש כזה אין שום זכות לראות אור יום. הוא צריך לכל הפחות לשבת בכלא עד תאריך השחרור המקורי, קרי 2024. אני בכל הפעמים הקודמות התנגדתי בחריפות לשחרור שלו וגם כעת אני ממש מתנגד. אדם כזה חייב לרצות את עונשו עד הסוף".
"ראוי שישתחרר ושהפרשה תשקע"
פקד מאיר כרמון, אחד מחוקרי הרצח, שאף כתב לאחר מכן את הרומן "השמונה ביוני", המבוסס במידה רבה על הפרשה, מספר ל"ישראל היום" לקראת הדיון: "המקרה המזעזע הזה השפיע עליי מאד. חטיפת אורון ירדן הייתה הפעם הראשונה בישראל שילד נחטף לצורכי כופר".
עם זאת, כרמון לא שולל את זכותו של גור לשחרור מוקדם: "אגיד זאת באופן הכי פשוט, צבי כבר מעל גיל 70 והוא במילא עובד כיום מחוץ לכלא ומעט מאוד זמן נמצא תחת השגחה. אם הוא היה מסוכן לציבור, אז הנשיא עזר ויצמן לא היה קוצב את עונשו מראש, אבל אחרי שנקצב העונש הוא לא יותר רוצח נאלח מאחרים שכבר השתחררו".
"אם היו מחוקקים חוק שרוצחי ילדים לעולם לא ישתחררו אז זה דבר אחר, אבל זה לא החוק בישראל. צבי גור לא רצח בידיים שלו את אורון ולכן אם הוא היה מסגיר את עצמו אחרי מותו של אורון הוא לא היה נאשם ברצח אלא בהריגה או בגרימת מוות ברשלנות. ההחמרה הייתה כי הוא ניהל מו"מ בקור מקפיא שהילד מת כבר. לכן דנו אותו בחומרה מלאה. אבל היום כבר אין לזה טעם וראוי שישתחרר והפרשה תשקע".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו