"טורקיה בדרך לקריסה כלכלית כמו בוונצואלה"

מומחה בכיר בחברת השקעות בינלאומית סיפר לרשת בלומברג האמריקנית כי ארדואן גורר את המשק הטורקי לקריסה מוחלטת • "ההתעקשות של הממשל לטפל בסימפטומים במקום בבעיות, יחד עם בריחת הון אדירה, תביא למשבר כלכלי חסר תקדים"

נשיא טורקיה, רג'יפ טאיפ ארדואן // צילום: איי.אף.פי // נשיא טורקיה, רג'יפ טאיפ ארדואן // צילום: איי.אף.פי

טורקיה בדרכה לקטסטרופה כלכלית חסרת תקדים, כך טען היום (רביעי) ראש חטיבת המחקר של חברת ההשקעות הבינלאומית אשמור, בריאיון לרשת החדשות האמריקנית בלומברג.

"על אף שהמשק הטורקי מגוון בהרבה מזה של ונצואלה, הנסמכת כולה על יצוא נפט, טורקיה נמצאת על מסלול דומה מאוד של מדיניות, שעלול להביא להרס כלכלי", כך טוען יאן דהאן, יו"ר חטיבת המחקר של בית ההשקעות לשווקים מתפתחים אשמור. 

עוד בנושא:

האם זה האיש שידיח את ארדואן?

דרמה בטורקיה: מפלגתו של ארדואן בדרך לפיצול?

איראן: "לא נסכים לעסקת גרעין בתנאים אחרים"

טורקיה: חומר רדיואקטיבי נתפס בכלי רכב

דהאן מאשים את מדיניות ההלאמה של ארדואן, שנועדה למנוע עצמאות של חברות השוק החופשית וטען כי המדיניות הזו עלולה להביא להידרדרות בסביבה המאקרו-כלכלית.

המומחה חוזה תהליך בכמה שלבים, שבו השלטון הטורקי ייאלץ להתערב יותר ויותר בכלכלה המקרטעת, ויביא אותה לסף תהום. דהאן מאשים צעדים כמו ההתעקשות של ממשל ארדואן לטפל בסימפטומים כמו אינפלציה ואבטלה, ולא בבעיות של המשק הטורקי, גלגול האחריות של המשבר על קבוצות המתנגדות לממשל והתערבות ממשלתית במגזר הפרטי שתביא לבריחת הון הרסנית. 

משבר במפלגתו של ארדואן

השבוע נודע כי אחד מבכירי מפלגת "הצדק והפיתוח", עלי באבאצ'ן, הודיע על עזיבתו. "יש פערים משמעותיים בין דרכה של המפלגה לבין הצורך של טורקיה בדרך חדשה", אמר סגן ראש הממשלה לשעבר באבאצ'ן, שהיה המשנה לארדואן בשנים 2015-2009.

כפי שפורסם ב"ישראל היום" לפני כשבוע וחצי, באבאצ'ן, על אף היותו דמות פוליטית בכירה בטורקיה, עשוי שלא להיות הבכיר ביותר שנוטש את "הספינה הטובעת" בראשות ארדואן. למפלגה החדשה של באבאצ'ן צפוי להצטרף הנשיא לשעבר עבדוללה גול, שכיהן בתפקיד בשנים 2014-2007. 

השניים צפויים להקים מפלגה יריבה עוד השנה, למרות שהבחירות הכלליות הבאות צפויות להיערך רק בשנת 2023. באבאצ'ן ציין בהודעתו כי "הנוכחות ב'צדק והפיתוח' הפכה לבלתי אפשרית". לדבריו, "יש צורך לנתק כל אזור וכל צורך, כדי לפתח אסטרטגיות ותוכניות שיסייעו למדינה שלנו". סגן ראש הממשלה לשעבר, ששימש לפני כן בתפקידי שר האוצר ושר החוץ, אף רמז כי "קולגות רבים שלי ואני מרגישים אחריות היסטורית למאמץ הזה".

ארבעה חודשים מסויטים לארדואן

מאז חודש מרץ סובלת מפלגת הצדק והפיתוח מהתקופה הגרועה ב-18 שנות קיומה. זה החל בהפסדים בבחירות המקומיות ב-31 במרץ בערים הגדולות למפלגת העם הרפובליקני - איסטנבול, אנקרה ואיזמיר. באנקרה ובאיזמיר היה מדובר בתבוסה של ממש, ואילו באיסטנבול זה היה מאבק צמוד במיוחד בין המועמד של ארדואן - ראש הממשלה לשעבר בינאלי יילדירים, לבין המועמד של מפלגת העם הרפובליקנית - אקרם אימאמולו.

אימאמולו ניצח ב-0.16 אחוזים בלבד, ארדואן ניהל מאבק לספירות חוזרות ובהמשך הצליח לגרום למערכת בחירות חדשה לחלוטין באיסטנבול. בפועל, נשיא טורקיה הוביל את מפלגתו לתבוסה היסטורית באיסטנבול. בבחירות החוזרות אימאמולו קיבל את שיעור הקולות הגבוה ביותר בעיר הגדולה ביותר בטורקיה זה 35 שנים - 54.21 אחוזים מול 44.99 אחוזים בלבד ליילדירים.

התבוסה הזו הביאה לנשיא טורקיה ביקורת רבה מבית, שהגיעה לשיא עם עזיבת באבאצ'ן. מצע מפלגתו של סגן ראש הממשלה לשעבר צפויה להיות דומה לזו של הצדק והפיתוח בתחילת דרכה - חיבור בין אמונה אסלאמית-טורקית שורשית לבין קשרים טובים עם המערב, דמוקרטיה ושוק חופשי.

אותה מפלגה תצטרך למצוא את הדרך להתמודד עם מפלגת הצדק והפיתוח, שזכתה בבחירות האחרונות ב-42.56%, ועם מפלגת העם הרפובליקנית, שאמנם הפסידה בבחירות הכלליות ב-2018 עם 22.64% אך נהנית ממומנטום נהדר מאז הבחירות המקומיות.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר