בית משפט פדרלי לערעורים בארצות הברית, הוציא פסק דין נגד אמזון, החושף את ענקית הצרכנות לתביעות של לקוחות הרוכשים מוצרים פגומים ממוכרי צד שלישי, המשווקים את מרכולתם באמצעות אמזון.
בפסיקות קודמות, כולל שתי ערכאות ערעור, נקבע כי אי אפשר להטיל על אמזון את האחריות למוצרים הנמכרים על ידי צד שלישי. הפסיקה החדשה, מבית המשפט לערעורים מהמחוז השלישי בפילדלפיה, הופך את החלטת הערכאה הנמוכה יותר, והוא הראשון הקובע מגמה חדשה בפסיקה. אמזון לא הגיבה עדיין על הפסיקה.
כידוע, אמזון מוכרת באמצעות האתר הגדול שלה לא רק מוצרים מהמלאי שברשותה, אלא גם מוצרים שמציגים מוכרים עצמאיים באתר. מוכרים אלה יכולים לאחסן את מוצריהם במחסנים הלוגיסטיים של אמזון ולשגר אותם משם אל הלקוחות, או לשלוח את המוצרים ישירות שלא דרך מחסני אמזון.
משירות זה הרוויחה אמזון ברבעון האחרון שהסתיים בחודש מארס 11 מיליארד דולרים. לפי דו"ח Statista, כמחצית המוצרים הנמכרים באתר הן של חברות חיצוניות. האחריות על מוצרים פגומים נקבעת בדרך כלל על ידי חוקים מדינתיים בארה"ב, וההחלטה שהתקבלה אתמול (רביעי) מתבססת על החוקים של מדינת פנסילבניה, שם מתגוררת התובעת הת'ר אוברדורף.
עו"ד דייויד ווילק, שייצג אותה בתביעה, אמר אתמול כי "יש סיפוק בכך שבית המשפט הסכים עם הטיעונים שלנו והכיר בכך שיש פרשנות קיימת של החוק בפנסילבניה שלא ממומשת במציאות של השליטה שיש לאמזון בשוק".
בתביעה המקורית שהוגשה בשנת 2016 תבעה אוברדורף את אמזון על שהתעלמה מכך שהקפיץ של רצועת קולר לכלב שרכשה אוברדורף באתר של אמזון ממוכר חיצוני, פגע בפניה כאשר החזירה אותה למחסנית.
המוצר נשלח אליה ישירות מחברת פרי גנג במדינת נבאדה. לא התובעת ולא אמזון הצליחו לאתר נציגים של חברת פרי גנג, שהפסיקה את פעילותה בשנת 2016.
השופטת ג'יין ריצ'רד רות', שכתבה את דעת הרוב בהרכב של שלושה שופטים, כתבה כי יש לאמזון אחריות, מכיוון שהמודל העסקי שלה "מאפשר למוכרים חיצוניים להסתתר מפני הלקוחות, ולהשאירם פגועים ממוצרים פגומים, בלי אפשרות לתבוע את המוכרים הללו ישירות". בית הדין לערעורים שלח את התיק חזרה לערכאה הנמוכה, שתצטרך להחליט, אם אכן הרצועה הייתה פגומה, ואם כן מה יהיה גובה הפיצויים שאמזון תיאלץ לשלם לתובעת.