אחד מכל 5 בני נוער סובל מאנמיה או מחוסר ברזל

18% מהנערים המתבגרים בישראל סובלים מאחד התסמינים; הרוב המכריע הוא נערות • למרות ההיקפים של התופעה, קופות החולים לא מבצעות בדיקות דם שגרתיות כדי לאבחן את הבעיה

צילום: Getty Images // "קוראים להמליץ על ביצוע ספירת דם בקרב בני נוער"

כמעט אחד מכל חמישה בני נוער ומתבגרים בישראל (18.45%) עלול לסבול מאנמיה, אך קופות החולים לא מבצעות בדיקות דם שגרתיות כדי לאבחן זאת. אלו הממצאים ממחקר חדש שערכו חוקרי שירותי בריאות כללית במחוז חיפה וגליל מערבי, שממליצים לקיים בדיקות דם שגרתיות גם בקרב בני נוער.

כיום בדיקות דם לגילוי אנמיה מבוצעות בפעוטות בגיל 9 חודשים עד שנה, ותינוקות הסובלים מחוסר בברזל מקבלים תוסף מתאים.

החוקרים בדקו 22,310 בני נוער בני 18-11 ומצאו כי 18.45% מהם סובלים מחוסר ברזל או מאנמיה, רובם המכריע (85%) היו נערות. חוסר ברזל הוגדר כפריטין ("מחסני ברזל") נמוך מ־20 ננו גרם למ"ל, ואנמיה הוגדרה כהמוגלובין נמוך מ־12 גרם.

2,964 מתבגרים (13.2%) היו אנמיים (המוגלובין ממוצע של 11.27 גרם) ול־1,152 מתבגרים (5.16%) היו ערכי המוגלובין תקינים, אך רמות הפריטין היו נמוכות (ממוצע של 14.31 נ"ג/מ"ל).

 

הסיבות לאנמיה

מה גורם לאנמיה? החוקרים מעריכים ששילוב של כמה סיבות - בהן צמיחה וגדילה מהירות בגיל ההתבגרות, צמחונות, טבעונות ותזונה שבה יש מעט מקורות לברזל, וכן צריכת ג'אנק פוד, נטייה להשמנה, נטילת תרופות שונות, עיסוק מוגבר בספורט ודימום וסתי - עשוי לגרום לאנמיה בקרב מתבגרים.

ההשלכות של חוסר ברזל ושל אנמיה קריטיות עבור מתבגרים: חוסר ברזל יכול להתבטא בעייפות, בקשיי ריכוז וחשיבה, בהשלכות על ההישגים בלימודים, בשינויים במצב הרוח ובקשיי זיכרון. כמו כן, עלולה להיות פגיעה בכושר הגופני.

באנמיה חריפה עלולים להופיע תסמינים כמו עייפות (עד עילפון), סחרחורות, כאבי ראש, דפיקות לב מואצות, קוצר נשימה במאמץ ואפילו במנוחה.

 

"להקפיד על התזונה"

"חוסר ברזל ואנמיה הם תופעות שכיחות בקרב מתבגרים, ויכולות להיות להן השלכות חמורות. יש להיות מודעים לבעיה זו, בגיל בעייתי זה, ולנסות למנוע ולגלות זאת בהקדם", מציינים החוקרים ד"ר מוטי חיימי, מומחה ברפואת ילדים והמטואונקולוגיה מהמרכז לבריאות הילד של כללית בחיפה, וד"ר גלית קוניק גולדז'ק, מנהלת השירות לתזונה ולדיאטה של כללית במחוז חיפה וגליל מערבי. 

"למרות שכיחות התופעה, לא נהוג לבדוק ולהתייחס אליה באופן שגרתי. אנו קוראים למקבלי ההחלטות להמליץ על ביצוע ספירת דם רוטינית גם בקרב מתבגרים, לפני תחילת השירות הצבאי או הלימודים האקדמיים, כדי לזהות חוסר ברזל ואנמיה גם בתקופה זו, שתאפשר טיפול מיטבי בתוספי ברזל במידת הצורך".

"חשוב להעלות את מודעות בני הנוער והוריהם, הצוות הרפואי והדיאטניות לנושא, כך שיקפידו על תזונה מותאמת לאספקת מקורות הברזל הנדרשים בגיל ההתבגרות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר