אחת הבשורות הקשות לעיכול: 10 צעירים ביום שומעים - "אתם חולים בסרטן"

רגע לפני שבוע המודעות לסרטן בקרב הצעירים: בני ובנות 44-20 מהווים כ־12% מכלל המאובחנים • שיעור התחלואה הממוצע בקרב הגברים נותר יציב, בקרב הנשים נרשמה עלייה • "ההתמודדות לא מסתיימת בהחלמה"

בדיקת סרטן השד // צילום אילוסטרציה: GettyImages

עשרה צעירים וצעירות בישראל מקבלים מדי יום את אחת הבשורות הקשות ביותר לעיכול: האבחנה - סרטן.

מנתוני משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן עולה כי בסך הכל, מהווים חולים בני 44-20 כ־12% מכלל המאובחנים עם סרטן בשנה. בעוד שיעור התחלואה בקרב הצעירים הגברים נותר יציב, בקרב הנשים הצעירות יש עלייה של חצי אחוז לשנה בשני העשורים האחרונים. בקרב צעירות ערביות, שיעור התחלואה עולה אף ב־3% מדי שנה. 

סרטן השד הוא גם הסרטן הנפוץ ביותר (35.4%). בקרב הצעירים, הסרטן השכיח ביותר הוא סרטן האשך (14%; ראו טבלה). בסך הכל, מהווים חולים בני 44-20 כ־12% מכלל המאובחנים עם סרטן בשנה.

עוד באותו נושא: 

פריצת דרך במאבק בסרטן הלבלב

התקווה חילצה אותי מהסרטן

מפת הסרטן של ישראל

אחד מסוגי הסרטן שבהם יש עלייה בקרב החולים הצעירים הוא סרטן בלוטת המגן. התחלואה בסרטן זה עלתה בשיעור של 4.5%-4% מדי שנה. כמו כן, נצפתה עלייה בסרטן האשכים בקרב גברים יהודים וערבים בשיעור של 5%-4%. לאור דיווחים מהעולם על עלייה בשכיחות סרטן המעי הגס בחולים צעירים, נבדק המצב גם בישראל ונמצאה עלייה של 3%-2.7% בשנה בשכיחות סרטן זה, אך רק בקרב האוכלוסייה הערבית. ההערכה היא שמגמת העלייה נמצאה משום שמדובר בסוג סרטן שכיח באוכלוסייה, ושעלייה בסרטן באופן כללי בקרב נשים ערביות תרמה לממצא הזה. בסרטן צוואר הרחם נרשמה עלייה של כ־17% מדי שנה בקרב נשים ערביות צעירות, אך לא בקרב נשים יהודיות.

"צעירים שחלו בסרטן מתחילים את חייהם הבוגרים מנקודת זינוק ייחודית, וחווים קשיי התמודדות שאינם מסתיימים עם ההחלמה", אומרת עו"ס אורית שפירא, מנהלת מחלקת שיקום ורווחה באגודה למלחמה בסרטן, "במעבר מהתבגרות לבגרות ויציאה לדרך עצמאית, חווים צעירים בגילים אלו קושי מיוחד ובדידות ממשית, הנובעים מההתמודדות עם המחלה והאיום שלאחר ההחלמה הפיזית. לעיתים הם 'נופלים בין הכיסאות' מבחינת גילם ומאושפזים במחלקות ילדים, או במחלקות שבהן רוב החולים הם מבוגרים. בנתיב החזרה לשגרה שהופרעה ובמעבר לתמיכה פרטנית, זקוקים צעירים אלו למסגרת חברתית תומכת".

"צעירים שחלו בסרטן מתחילים את חייהם הבוגרים מנקודת זינוק ייחודית" // אילוסטרציה: GettyImages

"נכון שקשה לשמור על אופטימיות כאשר העתיד הופך לבטוח פחות, וחלק מהחולים חווים התמודדות לא פשוטה", מסכימה מירי זיו, מנכ"לית האגודה, "מחקרים הוכיחו כי הצטרפות לקבוצות תמיכה ופעילויות גוף ונפש, כגון יוגה, משפרות את איכות החיים של החולים ומחזקות את תהליכי ההתמודדות בתהליך ההחלמה.

"האגודה השקיעה במהלך העשור האחרון כ־10 מיליון שקלים במימון הפעלת רשת מרכזי התמיכה 'חזקים ביחד', שבהם פועלות ללא תשלום קבוצות תמיכה מגוונות לחולים ולבני משפחותיהם, וכן סדנאות לחולים ולמחלימים בהדרכת אנשי מקצוע מתחום הפסיכואונקולוגיה, אחיות, פיזיותרפיסטים, תזונאים, ומומחים לייעוץ מיני, דימוי גוף ופוריות. רשת מרכזי 'חזקים ביחד' של האגודה למלחמה בסרטן מציעה תוכנית מגוונת, ומזמינה כל משתתף לקחת חלק בפעילויות השונות על פי צרכיו, ללא כל תשלום".

בשבוע הבא יצוין בישראל שבוע מודעות לצעירים חולי סרטן. מדובר ביוזמה של קהילת הצעירים "חלאסרטן" של עמותת מרכז טל, שהוקמה על ידי משפחת יעקובסון לזכרה של בתם טל, שנפטרה מסרטן בגיל 26. מטרת שבוע המודעות היא מתן מענה לצרכים ייחודיים וזכויות ייחודיות לחולי הסרטן הצעירים (על העמותה ראו ידיעה נפרדת).

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר