בשורה ופריצת דרך לחולים בסרטן הלבלב: לראשונה מזה כ-40 שנה נמצא טיפול מותאם אישית שמוכיח יעילות בעצירת המחלה בחולי סרטן לבלב גרורתי, סוג סרטן אלים במיוחד שרוב החולים בו מתים תוך 3-5 חודשים מגילוי המחלה. הישרדות החולים בסרטן לבלב היא הגרועה מבין כל סוגי הסרטן - כ-80% מהחולים מתגלים בשלב מתקדם שבו לא ניתן לנתח את הגידול. רק 3% מהחולים הגרורתיים שורדים חמש שנים מגילוי המחלה.
מחקר חדש, שבו השתתפו גם חולים מתשעה מרכזים רפואיים בישראל מצא שטיפול בתרופה הביולוגית, "לינפרזה", המיועדת לחולות סרטן שחלה ושד, הצליח להכפיל את זמן עצירת המחלה.
במחקר נמצא כי זמן עצירת המחלה אצל החולים שטופלו בתרופה היה כמעט כפול: 7.4 חודשים לעומת 3.8 הארכה בזמן עצירת המחלה אצל אלו שקיבלו פלסבו. עוד נמצא כי הטיפול הקטין ב-47% את הסיכון של החולים להתקדמות המחלה.
בנוסף נמצא כי כעבור שנתיים, אצל 22% מהחולים שקיבלו לינפרזה עדיין לא התקדמות של המחלה, פי שניים לעומת מי שטופלו בפלסבו - 9.6%.
ד"ר טליה גולן // צילום: דוברות בית החולים שיבא
במחקר השתתפו 154 חולי סרטן לבלב גרורתי שטופלו גם בכימותרפיה (הטיפול המקובל למחלתם). שני שליש טופלו בתרופה לינפרזה ושליש בפלסבו. כל החולים היו נשאים של המוטציה בגן BRCA1/2, הקשורה בנשים לשכיחות גבוהה של סרטן שד ושחלה. המחקר הוצג היום (ראשון) בכנס האיגוד האמריקני לאונקולוגיה קלינית (ASCO), כנס הסרטן החשוב בעולם שנערך בשיקגו.
הצפי הוא שבעקבות המחקר התרופה תאושר על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) עד לסוף 2019, ותוגש עוד השנה לסל התרופות בישראל. כמו כן צפוי כי בעקבות הממצאים חולים מאובחנים בסרטן לבלב יעברו בדיקת נשאות למוטציה בגן BRCA.
אחד מכל שמונה חולי סרטן לבלב בישראל (כ־15-12 אחוזים מהחולים) הם נשאים של המוטציה ועשויים להתאים לטיפול. זאת לעומת השיעור העולמי העומד על 7-5 אחוזים בלבד.
המחקר שאחת משני החוקרים הראשיים בו היא ד"ר טליה גולן, מנהלת יחידת המחקרים הקליניים במרכז הסרטן בשיבא, כלל חולים מ־21 מדינות, וגם חולים מישראל שטופלו בבתי החולים שיבא, איכילוב, בילינסון, רמב"ם ועוד. ד"ר גולן התייחסה לפריצת הדרך הרפואית: "אני מתרגשת בצורה שאי אפשר לתאר במילים, עבור החולים והמשפחות שלהם, וגם עבורנו, בשורה כזו היא קרן אור בתחום הקשה הזה, למחלה הקשה הזאת. זאת בשורה מאוד משמעותית, אלו חולים עם הפרוגנוזה הכי קשה, ובמחקר יש לנו חולים שנמצאים כבר כמה שנים בשליטה של המחלה, מה שלא היה קיים קודם. מתוך החולים שמגיבים התוצאות הן מאוד מרשימות, כשהחולים זוכים לאיכות חיים טובה. זה המחקר הראשון שמכוון לפי סמן גנטי חיובי לסרטן לבלב. אם נשווה לסוגי סרטן אחרים, פריצות הדרך האלה היו כבר לפני כחמש שנים. כעת כבר יש המלצה לעשות בדיקה גנטית לחולי סרטן הלבלב כדי להתאים תרופה ממוקדת מטרה".
מנכ"לית עמותת ברכה, העוסקת בסרטן תורשתי של גן ה- BRCA, ליסה כהן: "אלו בשורות גדולות עבור חולי סרטן לבלב גרורתי - ממצאים שמצטרפים ליעילות הגבוהה של הטיפול בעצירת התקדמות המחלה גם אצל חולות סרטן שחלה וחולי סרטן שד, ומחדדים את הצורך שכל חולה יעבור מיד לאחר האבחנה הראשונית שלו בדיקה לנשאות BRCA. אנו כעמותה מלווים חברים שאובחנו עם סרטן הלבלב לפני מספר שנים, לקחו חלק במחקר ועדיין נמצאים איתנו. מבחינתי זהו הניצחון הגדול ביותר".
"לינפרזה", שרשומה בישראל וניתנת לחולות סרטן שחלה, חצוצרות, חולות בסרטן שד וחולת סרטן ראשוני של חלל הבטן, שייכת לקבוצת תרופות הנקראות "מעכבי PARP". התרופה פועלת במנגנון ייחודי המעכב את יכולת תיקון הדנ"א של התא הסרטני, מה שמוביל לנזק ומוות תאי הסרטן, וכתוצאה מכך לנסיגת המחלה.
המחקר הוצג היום (ראשון) בפני אלפי רופאים ב"פלנרי סשן", המושב החשוב ביותר של כנס האיגוד האמריקני לאונקולוגיה קלינית, והחשוב בעולם בתחומו. בנוסף, ממצאי המחקר פורסמו במקביל גם בכתב העת המדעי הנחשב "ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין".
"לפי הסטטיסטיקה לא הייתי מדבר איתך". הדס
כשיואב הדס, 51, אב לשלושה ילדים, אובחן בגיל 47 עם סרטן לבלב גרורתי, הרופאים בישרו לו שימיו ספורים. אבל בינתיים חלפו שלוש וחצי שנים מאז החל ליטול "לינפרזה", והוא מנצח את כל הסטטיסטיקות. "אובחנתי באפריל 2015 עם סרטן לבלב וגרורות בכבד", הוא מספר. "הציעו לי כימותרפיה כי זה מה שהיה להציע, ואמרו לי שהסטטיסטיקה היא שאחיה בין שישה חודשים, ללא טיפול, לשנה. לפי הסטטיסטיקה הזו לא הייתי מדבר איתך היום. הגזירה הזאת לא הייתה מקובלת עליי ועל אשתי, וזה הוביל אותנו להצטרף למחקר בשיבא".
מאז כבר שלוש וחצי שנים הוא נוטל את התרופה החדשנית במסגר המחקר, והמחלה שלו לא מתקדמת. "אני לוקח שני כדורים בבוקר ושניים בערב. אין להשוות את תופעות הלוואי של הטיפול הזה לכימותרפיה. אני מנהל חיים רגילים ומלאים. תמיד חלמתי לעסוק באומנות ועכשיו התחלתי לפסל, אני מנגן על פסנתר, מטפל בגינה, שזו תרפיה גדולה, מגדל גינת ירק. נוסע פעמיים בשנה לחו"ל, משתדל לחיות את החלום כל הזמן. אני רוצה ליהנות ולעשות מה שעושה לי טוב, ואומר תודה כל יום על מה שיש. אני שמח להיות חלק מהמחקר הזה ושמח לבשר את הבשורה הזאת לחולים. חשוב להיות אופטימיים.
"התדמית הראשונית שיש היא שסרטן לבלב הוא קטלני ביותר", מוסיף הדס, "רופאים שלא מכירים את המחקר שאני משתתף בו נדהמים מהעובדה שאני עוד כאן, ושואלים לא פעם אם אבחנו אותי נכון, אם אני בטוח שזה באמת סרטן לבלב. זה לא דבר סטנדרטי".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו