קסם איטלקי

הנופים, האווירה, רגעי החרדה ונציג ישראלי אחד שחי את החלום • שלושה ימים בצמוד לקבוצת ישראל סייקלינג אקדמי בג'ירו ד'איטליה מגלים את הדייקנות והמסירות של אנשי המקצוע שעובדים מסביב לשעון • על חגיגת האופניים הגדולה בעולם כרגע, שרק לפני שנה נערכה בארץ

צילום: נועה ארנון // גיא ניב. בעונה הבאה בטור דה פראנס? ,
צילום: נועה ארנון // גיא ניב. בעונה הבאה בטור דה פראנס?

את הקרקס הנודד שיוצר את הג'ירו ד'איטליה טעמנו בשנה שעברה כאן, בישראל. בסטריפ המלונות באילת ידעו לדקלם את שמו של כריס פרום, ברחבה מחוץ לעיריית ב"ש התאספו המונים כדי לצלם מקרוב ונטילים ושרשראות הילוכים, וגם אתם בעצמכם לא ממש הבנתם למה אמא שלכם מתעקשת לצאת ולצפות ברוכבי אופניים שעוברים ליד ביתה, למרות שאין לה חצי מושג במה מדובר. כשיש מסיבה, לא צריך סיבה.

הפעם האיטלקים הקדישו בבלעדיות את הג'ירו למדינתם. התחילו בבולוניה ויסיימו ב־2 ביוני בעיר ורונה עמוסת הרומנטיקה בחסות רומיאו ויוליה. 

בשלושת ימי הפתיחה של הג'ירו (מתוך 21) ליוויתי מקרוב את קבוצת ישראל סייקלינג אקדמי, היחידה מבין ארבע קבוצות מהדרג השני שהוזמנה לג'ירו ואינה מייצגת קבוצה איטלקית.

אלה היו שלושה ימים שבהם עברו על חברי אקדמי רגעי שמחה, מתח, עצבים, אנרגיות טובות יותר ופחות, אופטימיות והרבה הוקרה לגרנד טור הקלאסי שבו הם משתתפים. מקצועית, בינתיים אקדמי מציגה יכולת טובה יותר מאשתקד. 

בסיום הקטע השביעי כל שמונת הרוכבים שלה עדיין בעניינים ולמעשה מצליחים להשתלב במקומות לא רעים במהלך הקטעים, כשצוות עצום של אנשים עוטף אותם ומנסה לעשות הכל כדי להגן על האתרוגים.

מקצועית, האקדמי מציגים יכולת טובה יותר // צילום: נועה ארנון

הצוות של אקדמי לג'ירו כולל שלושה מנג'רים: ספרדי, נורבגי וצרפתי, ומגדל הבבל הזה משתלב נהדר עם מכונאים מכל אירופה, אוסטיופטית ורופא איטלקים ואפילו ישראלית אחת (עידית שוב, שאחראית במידה לא מבוטלת גם על אירגון מרוץ אפיק ישראל). 

יש גם נהגים ספרדים משוגעים ומופלאים שמלהטטים את המילה "חודר" בשלל הטיות (ה"יאללה, לעזאזל, לכל הרוחות, בחייך" של הספרדים), צוות מדיה מורחב (גם כאן יש נציגה ישראלית, הצלמת נועה ארנון) שדורשים מאנשי המקצוע התמסרות מלאה וגישה למידע ולכותרות שגם עיתונאים ותיקים חוששים לעיתים לבקש.

הקסם קורה בחיבורים בין שלל הגורמים. אם המכונה של אקדמי לא תעבוד בצורה מושלמת, הרוכבים בקצה הפירמידה ירגישו זאת על בשרם. 

אם בורג אחד במכלול העצום יזייף, הג'ירו עשוי להיגמר לאנשי אקדמי באבחה אחת. בינתיים, תודה לאלוהי הגלגל והשרירים, זה עוד לא קרה.

לא צריך תור לרנטגן

התקלה הראשונה נרשמה כבר בקטע השני. הרוכבים יצאו מבולוניה ביום גשום (בניגוד לשמש השורפת שזרחה על העיר בקטע הראשון) לקטע בן 205 ק"מ עד לעיר פוצ'קיו, והתחושות באוויר היו לא טובות. איש לא רצה להתמודד עם החלקות ותאונות בשלב כל כך מוקדם.

קצת אחרי אמצע הדרך הגיעו החדשות - גיום בויבין, הרוכב הקנדי של אקדמי, נפצע ומצבו לא ידוע. עוד לא הספקנו להתאושש, ובקשר כבר מדווחים על נפילה נוספת, הפעם של אווט גברמהדין, פליט אריתריאי שמצא מקלט בשבדיה ועבורו זו התנסות ראשונה בקריירה בגרנד טור. לא עברו כמה דקות ובקשר שוב מדברים על נפילה, שוב של אווט. החוקים ברורים: רוכב שלא יסיים את הקטע בזמן שהוקצה לו (קאט אוף) - ייפרד כבר באותו הערב לצמיתות מהמרוץ.

בויבין הגיח לחניית האוטובוסים כשהוא מדמם מהברך ולא מסוגל לנתק את הנעל מהפדל. כשהסוניירים (זוכרים את הנהגים הספרדים? הם עושים הכל: החל מהכנת תיקי אוכל ועד לעיסויים לרוכבים) מסייעים לו, הוא צורח מכאב ונלקח מייד לאמבולנס בקצה החניה, שם מחכה לו מכונת רנטגן ניידת. לא פחות.

"חיכינו 20 דקות לתוצאות והבנו שאין שבר", סיפר לאחר מכן אוסקר גררו, מנג'ר אקדמי והמנצח הבכיר על ההפקה בפועל של הקבוצה באיטליה. לתור לרנטגן הוא חיכה בדיוק שלוש דקות, בערב, כששמע שקרסולו לא נשבר, כאילו קיבל זריקת אנרגיה והבטיח שלא יפרוש. גברמהדין שרד כבר שלוש נפילות, אבל שניהם ממשיכים לרכוב. יותר מגוף עשוי ברזל, לשני הספורטאים האלה יש מנטליות שעשויה מזהב.

המנג'ר אוסקר גררו. האיש שאחראי להכל // צילום: אלי שטרן

בין טוסקנה לפרובאנס

את דגל ישראל בג'ירו נושא השנה באופן בלעדי גיא ניב, שפרש בשנה שעברה בקטע החמישי בגלל מחלה. השנה הוא הגיע בכושר שיא - בניגוד לגיא שגיב, שסיים את הגרנד טור בשנה שעברה, אבל "הסתפק" השנה בטור קליפורניה המגניב - ולפחות בשלושת הימים הראשונים הוא נשמע כמו מי שכבר מתחיל להתרגל למעמד.

ניב לא סופרסטאר, בשום צורה. הוא אמנם הישראלי היחיד מבין 176 הרוכבים, אבל ההתנהלות שלו היא במקרה הטוב של מישהו שיודע שהוא רוכב הרבה יותר מדי קילומטרים, על גבי מושב צר במיוחד של אופניים מעוצבים וקלים בצורה מעוררת חשד.

לנקודת הזינוק לקטע השני בבולוניה מגיעה איילת בן דוד, ישראלית לשעבר שמתגוררת בסמוך לאגם קומו. "שמעתי שאקדמי מגיעים ובאתי לאחל להם בהצלחה", היא אומרת, "הם מייצגים את ישראל, וכקבוצה צעירה וחסרת ניסיון יש להם לא מעט מטרות גבוהות".

גברמהדין. שרד שלוש החלקות והמשיך לרכוב // צילום: נועה ארנון

לפתיחת הקטע השלישי יגיע אדם פרלר רכוב על אופניים ועם חולצת אלוף ישראל ממותגת של אקדמי. "אני חי בקליפורניה, בשנה שעברה היתי בג'ירו בירושלים", הוא מסביר ומייד שואל אם "אלוף ישראל יהיה כאן?"

הוא קצת מצטער לשמוע שרועי גולדשטיין רוכב אצלו קל"ב בקליפורניה, אבל מיהר להצטלם עם רכב הקבוצה ולהשוויץ בפני חבריו.

באותו הזמן המנג'ר גררו תופס את הראש. עם שני רוכבים פצועים ועוד קטע ארוך לפניו, רגע הניתוק הכרחי. אקדמי יודעת שזה הזמן לעלות מדרגה, אם מישהו שם עדיין חולם על טור דה פראנס בשנה הבאה. גם גיא ניב יודע שהוא עושה היסטוריה. אם יסיים הפעם וימשיך בכושר הזה, בשנה הבאה הוא עשוי להחליף את נופי טוסקנה באלה של פרובאנס. בסוף השבוע סיימה הקבוצה בהצלחה את קטעים 7 ו־8. היום (14:05, יורוספורט) ייערך הקטע התשיעי (35 ק"מ נגד השעון).

ההישג של עומר שפירא

הרוכבת עומר שפירא רשמה הישג ענק, כשסיימה חמישית את הקטע השני בטור קליפורניה והשיגה את אחד מתנאי הסוף לקריטריון האולימפי הישראלי לקראת טוקיו 2020. 

ההישג שלה יכניס אותה לסגל הארד של הוועד האולימפי. אגב, בן זוגה של שפירא, גיא שגיב, רוכב בימים אלה מטעם אקדמי, גם כן בטור קליפורניה.

רותם גפינוביץ', שמתחרה בוואלטה בורגוס בספרד, מדורגת במקום ה־145, לעומת שפירא שממוקמת 127 בעולם. כדי להבטיח מקום באולימפיאדה, על אחת הרוכבות להיכנס לרשימת 100 הטובות בעולם.

*הכותב היה אורח של קבוצת ישראל סייקלינג אקדמי

israelhayom

הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם

להצטרפות
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר