שופטי בג"ץ קיבלו את העתירה של ארגון "לוחמים לשלום", נגד החלטת שר הביטחון שלא לאפשר השתתפות בני משפחות פלשתינים בטקס זיכרון ישראלי-פלשתיני משותף. בג"ץ גם הורה לשר הביטחון לאפשר את כניסתם של כמאה פלשתינים לטקס - אלא אם יש מניעה ביטחונית לגבי מי מהם.
השופט יצחק עמית // צילום: אורן בן חקון
המדינה טענה כי החלטתו של שר הביטחון נובעת מקיומו של הסגר ועל רקע ההידרדרות הביטחונית שהחלה בסוף השבוע האחרון, אולם השופט יצחק עמית כתב בהחלטתו כי הוראת שר הביטחון ניתנה עוד לפני שהתחיל סבב הלחימה הנוכחי. "ברי אפוא כי ההחלטה לא ניתנה על רקע שיקולים ביטחוניים אלא על רקע שיקולים אחרים, שנעלמו מעיננו", כתב השופט, "אף לא למותר לציין כי גם בעיצומו של סבב הלחימה לא הוטל סגר כללי על איו"ש”.
עוד הוסיף השופט עמית: ״הרגישות הציבורית הנלווית לעתירה שבפנינו לא נעלמה מעיננו. השכול נוגע בנימי הנפש של החברה הישראלית, אך הטקס אינו מתריס, אינו פרובוקציה, ומי שמתנער ממנו מוזמן שלא ליטול בו חלק. אל לשר הביטחון להתערב בדרך בה משפחה מבקשת לבטא את השכול הפרטי שלה, את העצב והיגון על לכתו ללא עת של אהוב ליבה. העותרות שבפנינו מאגדות משפחות שכולות אשר בחרו לבטא את כאבן בטקס משותף. לא לנו להתערב בבחירתם זו".
השופטת ענת ברון ביקשה גם היא להדגיש את ערכיות ההחלטה: ״לעיתים השכול, מעין שותפות גורל, יכול שיהווה מקור להזדהות ולאחדות, עד כמה שהדברים קשים להיאמר. המחיר הכבד שנגבה מן המשתתפים יש בו כדי לקרב לבבות ולהבקיע חומות המפרידות בין מי שבהגדרה משתייכים לשני מחנות״. השופטת סיימה את דבריה בציטוט משירו של מוטי המר: "כולנו רקמה אנושית אחת חיה".
מנכ"ל "עד כאן", גלעד אך, הגיב בתקיפות להחלטת בג"צ: "לא שלום ולא זיכרון - מטרת הטקס היא פגיעה במדינת ישראל ובעוצמתה. מתן לגיטימציה למשפחות הרוצחים, דווקא ביום המשמעותי בו אנו מתייחדים עם חללי צה"ל ונרצחי פעולות הטרור, היא דבר הזוי שחייבים לשים לו סוף".
הרות גורל: בכאב, בזיכרון, וגם בשמחה - "האלמנות היא לא כרטיס הביקור שלך"
"יש רק אשם אחד", "אל תסכן את החטופים": קריאות לעבר נתניהו בטקס האזכרה לחללי צוק איתן
פרסומת | פתיתים של תקווה
"המוות אופף אותך מכל הכיוונים": לפני עשור הוא לחם בצוק איתן, והיום - מתזז ברחבי רצועת עזה
"יוסי השאיר לנו צוואה לחשוב חיובי, וככה נזכור אותו תמיד – עם חיוך"