האם נורות LED מסוכנות לראיה?

מחקר שנעשה באוניברסיטת טולדו טוען כי אור כחול באורכי גל מסויימים פועל לרעה על קולטני האור שבעין, ולמעשה פוגע בהם

האם נורות LED מסוכנות?, צילום: Getty Images

מחקרים רבים מצביעים על פגיעה של ממש ברשתית מהפנסים המסנוורים, בעיקר מהאור הלבן הבוהק. אם גם אתם חשים סינוור, כאב חד כשאתם מביטים באור הבוהק, זה כנראה מזיק גם לעיניים שלכם. 

מחקר שנערך בספרד קובע כי נורות LED ה"ידידותיות לסביבה" עלולות לגרום לנזק בלתי הפיך לרשתית העין. השימוש בהן גובר מכיוון שהן צורכות 15 אחוז מהאנרגיה כדי לספק אותה רמת תאורה ואורך חייהן מגיע ל-10 שנים במקום שלוש שנים בנורות ליבון. עניין של כדאיות כלכלית - אבל מבחינה בריאותית הן גורמות לנזק. 

בנוסף על האור הכחול מהשמש שאחראי לעירות שלנו ומונע מאיתנו להירדם, רוב האור שאנו נחשפים אליו ממכשירי האלקטרוניקה הוא אור כחול. רוב סוגי נורות ה-LED  מפיצים אור לבן, שאורך הגל שלו נע בין 400 ל-490 ננומטר. כמו כן, הרשתית והעדשה אינן יכולות לחסום או להחזיר אור כחול. 

מחקר באוניברסיטת טולדו הגיע למסקנה כי הסינוור של העיניים על ידי אורות LED פועל כמו רעל על תאי הרשתית, וגורם לירידה בראייה. לדברי פרופ' אג'יט קרונרנתן, שהוביל את המחקר, "חיישני אור בעיניים חסרי תועלת ללא רטינאל, שנוצר בתוך העין. אבל כאשר התאים הללו נחשפו לאור כחול בנוכחות רטינאל, נוצר עיוות בחלבון חשוב בממברנת התא של הרשתית. הדבר גורם לעלייה ברמת החמצן ובריכוז הסידן בתאים. לדברי ד"ר קאסון רתנייקה, שלקח חלק במחקר, המימצאים אומרים כי "אם אתה מאיר באור כחול על הרטינאל, הרטינאל קוטל את תאי חיישן האור, שאינם מתחדשים. כשהם מתים - זה לתמיד". 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר