מדבר אטקאמה בצ'ילה נחשב לאחד המדבריות היבשים בעולם. אולם דווקא במקום הצחיח הזה, התפתחה לפני כ-11 אלף שנה תרבות של ציידים לקטים שגילתה את רזי חניטת הגופות, הרבה לפני יתר תרבויות העולם.
כיום מעריכים כי ההתיישבות הראשונה במדבר הצחיח החלה בסביבות 7000 שנה לפני הספירה הנוצרית, וכ-5000 שנה לפני הספירה החלו תושבי המקום לחנוט את גופות המתים שלהם. מדובר בפער של 2000 שנים לפני הופעת המומיות במצרים העתיקה.
עוד בנושא:
תגלית בת 3,000 שנה: מומיות נדירות נחשפו במצרים
תגלית נדירה במצרים: 40 מומיות עתיקות
פרו: עשרות מומיות נחשפו בשלמותן
כמובן שחשוב לציין שהאימפריה המצרית הגיעה לרמה תרבותית וטכנולוגית רחבה והרבה יותר גבוה ומעודנת מאשר שבטי הלקטים הצ'יליאנים העתיקים במדבר אבל זה לא גורע מההישג של יחס מכבד למוות והכבוד שאלו רחשו לאבותיהם ולמתים.
למרבה הצער מדובר במומיות עדינות מאד שהממשלה המקומית במדינה מתקשה לשמר. על מנת לעזור בשמור הממצאים העתיקים, הממשלה בצ'ילה מנסה להשיג עבור השרידים האלו הכרה מצד אונסק"ו, שיכריז על אתרי הקבורה הקדומים והלא כל כך מוכרים במדבר, כאתר מורשת עולמית.
מומיה שחורה במוזיאון באריפה // צילום: getty images
הכרזה כזו תסייע לממשל המקומי בקבלת תקציב לשימור את מאות המומיות שבמקום, חלקן שמורות במוזיאון מקומי וחלקן עדיין באתרי קבורה שלא נחפרו. במהלך החפירות נמצאו כ-300 פריטים הקשורים למומיות ולקבורה שלהן אך רק 10 אחוזים מהמוצגים חשופים לציבור בגלל היעדר תקציב.
מומיות שחורות ואדומות
החוקרים מציינים כי המומיות העתיקות יותר ולמעשה גם רוב המומיות שנמצאות במדבר הן של ילדים קטנים, בין השאר תינוקות שמתו בלידה או הפלות של ולדות. ככל הנראה תנאי המחיה הקשים במדבר, שמלא גם ברעל ארסן, גרמו למיתת תינוקות רבה ולהפלות ושבטי הציידים לקטים שימרו את הילדים האלו מתוך כבוד וצער. מאוחר יותר החל מפעל שימור כללי וכולל שמציג בעיקר שני סוגים של שימור: מומיות שחורות ומומיות אדומות.
מומיה שחורה נוצרת כששימרו את הגופה כולה על העור שלה וכל האיברים בבת אחת. זה היה התהליך הראשוני של השימור במקום. בהמשך החלו אנשי השבטים לחתוך חתכים דקים במתים, לרוקן את האיברים הפנימיים לייבש אותו ואז למלא את הגופה במקלות ואבנים. על הגוף הוצבו מסיכות חימר ועיטורים שמשחזרים את הפנים ומקשטים אותם.
המגלה הראשון של המומיות היה הארכאולוג מקס אולה שמצא אותן לפני כ100 שה וקרא לתרבות של שבטי הלקטים תרבות ה Chinchorro (צ'ינצ'ורו). בני התרבות הזו חיו לאורך כל המדבר בעיקר ליד מקומות מים וחופי הים. כיום 100 שנה אחרי רוב השיגי התרבות הזו כלל לא נחפרו בגלל קשיי מזומנים של המדינה שמקווה כי ב2020 אונסק"ו יכריז על התרבות אתר מורשת עולמי ותסייע לצ'ילה לחקור ולשמר תרבות זו.