אווירת חג בבורסה: ירידה במחזורים, עלייה במדדים

ת"א 125 עלה ב־0.58% ות"א 35 עלה ב־0.72% • "היקפי הפעילות נמוכים מהרגיל ושעות המסחר מקוצרות, אך הסנטימנט החיובי מתאפיין בעליות במדדים מובילים"

עליות בבורסה, צילום: יהושע יוסף

כצפוי, ימי חול המועד מאופיינים בהאטה משמעותית בהיקפי המסחר בבורסה. כך, למשל, ביום שני מחזור המסחר עמד על 345 מיליון שקלים בלבד במניות. רו"ח אמיר איל, יו"ר בית ההשקעות אינפיניטי, אמר ל"ישראל היום" כי "ימי המסחר של חול המועד מתאפיינים, כמדי שנה, במחזורי מסחר נמוכים מאוד ובירידה בהיקפי הפעילות. 

"לצד זאת, לימי חול המועד יש גם נטייה להשרות על הסוחרים רוח חיובית וחגיגית, והתוצאה היא עליות נאות במדדים המובילים. המסחר בימי חול המועד מסתיים בשעה 14:30 עד ליום רביעי, וביום ראשון הבורסה תחדש את פעילותה בשעות המסחר המלאות. לכן הבורסה הישראלית תגיב באיחור לפרסום הצפוי של הדו"חות של חברות ענק כגון אינטל, מיקרוסופט, פייסבוק וטוויטר לרבעון האחרון, דו"חות שיקבעו את כיוון השווקים בטווח הקצר".

לדברי איל, לאחר החזרה מחופשת החג המשקיעים יהיו קשובים לדיווחים על תוצאות שיחות הסחר המתמשכות בין ארה"ב לסין. הכרזה על הסכם יכולה לשלוח את השווקים לעליות משמעותיות. "בשוק הישראלי המשקיעים ימשיכו לעקוב בעניין אחר קרב השליטה בפירמידת בזק והתחרות בין ההצעות של איש העסקים גד זאבי לאלה של קרן ההשקעות סירצ'לייט", מוסיף איל, שמתייחס גם להשפעות של החרפת הסנקציות של ארה"ב על יצוא הנפט האיראני. "ארה"ב מנצלת את העליות במחירי הנפט כדי להגדיל עוד יותר את נתח השוק העולמי שלה, תוך סגירת אופציות היצוא של איראן ותמיכה במאזן הסחר האמריקני. ארה"ב, 

בהנהגת הנשיא טראמפ, מנצלת עד תום את הסיטואציה על חשבון האיראנים. במקום שמדינות מובילות כגון סין והודו ימשיכו ברכש הנפט מאיראן, הן יקנו אותו מארה"ב, מה שמסייע גם לסגירת הסכמי הסחר בין ארה"ב לסין".

לדבריו, למרות הרצון להמשיך להחריף את הסנקציות על איראן, ממשל טראמפ לא מעוניין בעלייה גבוהה מדי של מחירי הנפט, שעלולה להוביל להאטה בכלכלה האמריקנית ולפגוע בסיכויים הפוליטיים של טראמפ בבחירות 2020. לכן ממשל טראמפ משתף פעולה עם שחקן מרכזי נוסף - ערב הסעודית, מתוך מטרה שזו תפעל להגברת התפוקה ולהזרמת עוד כ־2 מיליון חביות נפט ביום לשווקים, שיפצו על החסר שנוצר עם הגברת הסנקציות על איראן.

פריחת קרנות הסל

שווי קרנות הסל על מדדי מניות הבורסה בתל אביב עלה בכ־2.2 מיליארד שקלים ברבעון הראשון של 2019, לעומת השווי בסוף שנת 2018 - כך עולה מסקירה שפורסמה אתמול על ידי יחידת המחקר של הבורסה לניירות ערך. בתוך כך, הציבור מוכר קרנות סל המשקיעות במדדי המניות הבינלאומיים בהיקף של כ־2.6 מיליארד שקלים נטו. שווי קרנות הסל על מדדי מניות בינלאומיים עלה גם הוא בכ־1.4 מיליארד. 

מנתוני הבורסה לניירות ערך עולה כי בסוף מארס 2019 נסחרו בבורסה 596 קרנות סל, ששווי השוק המצרפי שלהן הגיע לכ־90.5 מיליארד שקלים. יותר ממחצית שווי קרנות הסל הנסחרות בבורסה עוקבות אחרי מדדי מניות בינלאומיים - כפול משווי הקרנות העוקבות אחרי מדדי מניות בתל אביב, כלומר הציבור משקיע סכומי עתק בחו"ל דרך הבורסה בישראל.

יצוין כי ברבעון האחרון של שנת 2018 הושלמה בשוק ההון הרפורמה של הפיכת תעודות הסל (ETN) לקרנות סל (ETF). מדדי המניות בישראל ובחו"ל עלו ברבעון הראשון של השנה בכ־7% ובכ־10% בממוצע, בהתאמה. 

הציבור הישראלי בחר לרכוש קרנות סל על מדדי המניות המקומיים ולמכור קרנות סל העוקבות אחרי מדדי מניות בינלאומיים. כמיליארד שקלים מהגידול במדדי מניות מקומיים מקורם ברכישות נטו של קרנות סל על ידי הציבור ברבעון הראשון של השנה. העלייה ב־1.2 מיליארד נוספים נובעת מעליית שערי המניות בבורסה בתל אביב. 

השינוי החיובי במדדי המניות הבינלאומיים הושג הודות לעליית שערי המניות בחו"ל, ועל אף העובדה שבסך הכל הציבור הפחית את אחזקותיו בקרנות אלו. שווי קרנות הסל על מדדי איגרות חוב (חברות, ממשלתיות, ואג"ח בחו"ל) עלה בכמיליארד שקלים בסוף מארס, לעומת השווי בתחילת השנה.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר