בצפון אירלנד ציינו אתמול עשרים ואחת שנים לחתימת הסכם "יום שישי הטוב", ששם קץ לשלושה עשורים של אלימות בין קהילתית בחבל הארץ הנשלט על ידי בריטניה, אך כעת גובר החשש שהישגי שני העשורים האחרונים יטבעו בזרם חדש של טרור מדמם.
המשטרה בעיר דרי, במערב החבל, דיווחה על למעלה מחמישים מתקפות של בדלנים רפובליקנים אירים, שכללו ירי מנשק חם, השלכת מטענים מאולתרים ומתקפות על תחנות משטרה בעיר. באחת המתקפות האלו מצאה את מותה לירי מקיי, עיתונאית מקומית. הבוקר נמסר כי המשטרה עצרה שני חשודים בירי שהביא למותה.
עוד בנושא:
ירי, פיצוצים ואגירת נשק: האם הטרור חוזר לצפון אירלנד?
לא אחגוג עם מדינה שתומכת בתנועת ה-BDS
"אם הברקזיט יחלק שוב את אירלנד - האלימות תחזור"
סמל השלום של בלפסט הפך במה לשנאה לישראל
על פי פרסומי המשטרה, מקיי ככל הנראה לא הייתה יעד לחיסול אלא נקלעה לזירת ירי של חמוש לעבר תחנת משטרה. מקיי היא ההרוגה הראשונה בגל הטרור המתחדש בצפון אירלנד שמונע בעיקר מעתידו הלא ברור של החבל בעקבות יציאתה של בריטניה מהאיחוד האירופי והכישלון המתמשך של המפלגות הפוליטיות בחבל הארץ להקים ממשלה מתפקדת.
צעירים משליכים בקבוקי תבערה לעבר המשטרה עיר דרי // צילום: רויטרס
לגל הטרור אחראים לאומנים אירים קתולים שמעוניינים באיחוד של צפון אירלנד, אוטונומיה חלקית בתוך הממלכה המאוחדת, עם הרפובליקה האירית העצמאית מדרום לה. בחודשים האחרונים תפסו הרשויות גם בצפון אירלנד וגם ברפובליקה האירית כמות גדולה של אמצעי לחימה וחומרי נפץ שהוסלקו על ידי המחתרת.
"חייבים להגיד די"
אך בעוד השטח ממשיך להתחמם, נראה שהרג העיתונאית הצליח, ולו לרגע קצר, לאחד קצוות שונים בחברה הצפון אירלנד בהתנגדות לגלישה לאלימות. מקיי, קתולית חילונית והומוסקסואלית מוצהרת, נרצחה בקרייגן, שכונה קתולית מובהקת של בני מעמד הפועלים בעיר דרי, בעבר אחד המוקדים המדממים ביותר של הסכסוך, ובשעות שלאחר הרצח הגיעו לאלפים לזירה להניח פרחים.
אך ההפתעה הגדולה נרשמה בעצרת הזיכרון שהתקיימה בשכונה, בהשתתפות אלפי תושבים מקומיים ופעילים פוליטיים, כשארליין פוסטר מנהיגת מפלגת "האיחוד הדמוקרטי של אלסטר", המפלגה המזוהה עם הרוב הפרוטסטנטי בחבל הארץ, הגיע לשאת דברים בעצרת.
מפגן אחדות נדיר: מנהיגות המפלגה הבדלנית והמפלגה תומכת האיחוד עם בריטניה בעצרת הזיכרון בעיר דרי // צילום: רויטרס
פוסטר הודתה שזו הפעם הראשונה שהיא מבקרת בשכונה, הנחשבת מעוז בדלני, ותקפה בחריפות את מבצעי ההרג. "לא משנה אם אתה קתולי או פרוטסטנטי, אם אתה מזדהה כאירי או בריטי, כשחמושים רוצחים את חברי הקהילה שלהם אנחנו חייבים להגיד די", אמרה פוסטר.
לצידה של פוסטר התייצב מנהיג מפלגת שין פיין הבדלנית, מרי לו מקדונלד, שגינתה גם היא בחריפות את הרצח. "אני אומרת הערב לאנשים שביצעו את הרצח, ואני אומרת זו כקתולית ורפובליקנית המאמינה באירלנד אחת, אני אומרת להם שזמנם נגמר", אמרה מקדונלד.
החשש מגלישה מחודשת לאלימות בחבל הארץ הצליחה לאחד, ולו לרגע, את היריבים הפוליטיים המרים, אך לא ברור אם יהיה בה די לעצור את מעשי הטרור ואת התחמשות ארגוני הטרור. בעוד יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי מאיימת להציב גבול קשיח בין צפון אירלנד ודרומה והיעדר ממשלה מאוחדת מקומית מונעת אפשרות של פעילה משותפת, עתידו של הסכם השלום בצפון אירלנד תלוי על בלימה יותר מאי פעם.