עיצוב שולחן הפסח הופך מדי שנה למשימה מאתגרת יותר ויותר. הציפייה לקריאות התפעלות מהדודים והדודות, בשילוב הרצון האובססיבי להעלות את יצירת המופת לסטורי חגיגי, ועוד אחרי שבוע של בישולים וניקיונות - קשה כמעט כמו קריעת ים סוף.
שולחן החג, יודע כל מארח, ייבחן לאורכו ולרוחבו בעין מדקדקת. "שלא כמו במסעדה, שם התפאורה מדויקת והמנה מוגשת לנו כשהיא מדוגמת ומוכנה לצילום, בעיצוב שולחן החג בבית צריך לשים דגש על האבזור מסביב", אומרת לירון ורדי גלר, מעצבת פנים ויועצת הום סטיילינג. "זה בדיוק כמו עם המנות: גפילטע פיש לבדו הוא חיוור, אבל ביחד עם גזר וחזרת, שמכניסים קצת כתום וסגול, הצלחת משתדרגת. גם בסידור השולחן, האבזור לצד הכלים הקלאסיים הוא שנותן את הטון".
הטרנדים הבולטים השנה באופנה ובעיצוב הפנים יופיעו גם על שולחן הסדר. "אחד הטרנדים החשובים של עולם העיצוב השנה הוא הטבע, הירוק והאקולוגי", מסביר המעצב מושיק גלאמין. "לא משנה איך תבחרו לעצב את השולחן, כדאי להכניס אלמנטים ירוקים: אפשר להשתמש בכלים ממוחזרים או בקערות עץ, להוסיף קישוטים עם מוטיבים מעולם החי כמו ענפים או כדורי כותנה, למחזר עציץ ולהפוך אותו לקערת סלט, או להתאים מפיות בהדפס טרופי.
"זה טרנד מאוד חכם, שיכול להתקיים בכל זמן ומתאים לכל החגים. המיחזור מתכתב עם החג האביבי, הוא מעניין ומצטלם נהדר. היופי הוא במציאת פתרונות מקוריים ופשוטים לעשייה".
צהוב וריחני // צילום: לירון ורדי גלר
"ירוק מחייה אותנו", מוסיפה ורדי גלר. "הוא צבע מרגיע שמשרה נועם וחינניות, הוא נעים בעין ומשתלב עם כל צבע אחר.
"על השולחן עצמו אפשר לתת ביטוי לפלייסמטים ירוקים או לקישוטים מירקות אמיתיים, כמו עלים גדולים של חסה או עלי בננה. היום לא צריך להשקיע בסידור פרחים גדול שעולה מאות שקלים, אפשר פשוט לצאת החוצה, לקטוף פרחים מהגינה ולשלב אותם בשולחן. אפשר לאסוף ענפים ולשזור בהם חרוזים, פנינים ופרחים קטנים".
מטאלי או ורוד
לצד הירוק, צבעים נוספים שתפסו השנה הם הצבעים המטאליים, הוורודים למיניהם וגוני הפודרה. "הצבעוניות השנה היא חמה, אדמדמה, ורודה, זהובה ונוצצת, ובתוכה מבזיקים תתי־גוונים קוראליים ומרקמי צבעים מטאליים וטקסטורות", אומרת עומרית גזית קניון, סמנכ"לית פיתוח ועיצוב ב־Fox Home.
בצוות העיצוב של הרשת ממליצים לשלב צלחות בגוון ניוד בגימור מוזהב עם צלחות זכוכית מרוקעות בנצנוץ ורוד עתיק, לצד כוסות יין מעוטרות בסיומת מוזהבת. אפשר לבחור גם סכו"ם בגוון ורוד נחושת, שיחזיר אור ויחדד את הנצנוץ.
"הסכו"ם המסורתי, בצבעי זהב או כסף, פינה את מקומו לסכו"ם בצבעים מבריקים, שמחליפים צבעים בזוויות שונות של אור", מוסיפה ורדי גלר. "זה סגנון יותר 'בועט', שמזכיר קצת את שנות ה־80 העליזות. על השולחן, הפריטים המטאליים 'משחקים' עם כוסות היין, ורצוי לשלב אותם עם צבעים שקטים כמו שמנת ולבן. אפשר למצוא כלים כאלה אפילו באתרים מחו"ל, כמו איביי או עלי אקספרס".
כמה רחוק ללכת עם הצבע? "כדי לעצב את שולחן החג בצורה חכמה, חשוב להתחיל במקום רגוע, בצבע אחיד, ואז לשלב בו צבעים נוספים", אומרת ריבי קולמן, מעצבת פנים ויועצת הום סטיילינג. "למשל, להשתמש בסט כלים לבן ולהוסיף את הצבע במפה או במפיות.
סכו"ם מחליף צבעים. להשיג ב־eBay
"חשוב לבחור מראש היכן להוסיף את הצבעוניות, כדי שלא יהיה בלאגן בעיניים, ולזכור לא להעמיס על השולחן אביזרים, כי בסופו של דבר צריך גם לאכול עליו".
המעצבת שלומית דאובה מציעה נוסחה פשוטה למתחילים: "החיבור הנכון ביותר לשילוב צבעים מתקבל לפי נוסחה של 10/30/60: 60 אחוזים מהפריטים בצבע רגוע, 30 אחוזים בצבע דומיננטי יותר ו־10 אחוזים בצבע הכי דומיננטי. כך נוצרת הרמוניה".
הכל אישי
את הטרנדים העיצוביים העולמיים כדאי לתבל בקצת מגע אישי, בקצת מקוריות ובהרבה פרחים. יוליה פטרובסקי, הבעלים של חנויות הבוטיק Blossom Israel, אומרת ש"אסור לפחד להעז. למשל, פרחים בגוני ורוד, כחול ותכלת ייתנו את הטוויסט המתבקש ויוסיפו חגיגיות. כדאי למקם את הפרחים כך שלא יסתירו את הסועדים. אפשר להשתמש בצנצנות קטנות במקום באגרטלים, וכך יקבל השולחן מראה אלגנטי, וגם נחסוך מקום".
אם אתם אוהבים לצאת קצת מהשגרה, קולמן מציעה להוסיף עציצי תבלין כמו לואיזה ונענע, "שמריחים טוב ומוסיפים עניין, או לפזר על השולחן אגוזי מלך ולצבוע אותם בספריי בכל מיני צבעים. גם עששיות או נרות בכלים פשוטים, כאלה שאפשר למצוא באיקאה או בחנויות סטוק, יעשו את העבודה".
ורדי גלר מציעה להכניס גם צהוב ריחני: "קחו כד ענק שקוף, חיתכו שישה־שבעה לימונים לפרוסות, מלאו מים והוסיפו פרחים בצבעים צהוב וירוק. יחד עם מפה צהובה, מפיות ירוקות וכלים לבנים - קיבלתם שולחן מקורי, ובעיקר מריח טוב ונעים".
גם את עציצי התבלין היא מציעה לשדרג: "אפשר להניח אותם בשקיות נייר חומות במרכז השולחן. את הנענע אפשר להוסיף לתה בתום הארוחה, ואת העציץ לקחת הביתה".
"מכיוון שהעיצוב לא מסתכם רק בשולחן המרכזי, כדאי לפזר ברחבי הבית עציצים או אגרטלים עם פרחים, נרות ריחניים בכלים יפים או פמוטים", מייעצים המעצבים של המותג פלורליס. "בנוסף, הגדילו את מספר כריות הנוי על הספות והכורסאות, לנוחות מרבית ולרענון ויזואלי של החלל".
גוני פודרה וניוד בקולקציה של FOX HOME // צילום: דניאל לילה
"את הפן האישי אפשר להדגיש גם עם מתנה קטנה של תשומת לב, מזכרת שאפשר לקחת הביתה", מציעה ורדי גלר. "זה לא צריך להיות משהו יקר במיוחד. רעיון מרגש, לדוגמה, הוא נשיקות מרנג: מדובר בקינוח כשר לפסח שאפשר להכין לבד או לקנות, ולהגיש לאורחים בעטיפת אורגנזה או צלופן, ובתוספת פתק קטן שכתוב עליו 'חג שמח'".
קינוחים בכלל אפשר להגיש גם בכלים קטנים ואכילים שעשויים שוקולד כשר לפסח, בתוספת כפית משוקולד. "הילדים יתלהבו מהטוויסט, והמבוגרים ירוויחו עוד כמה דקות של שקט ליד השולחן", מציינת ורדי גלר.
גלאמין מציע לנסות ליצור פריט מעוצב, שמתייחס לאורחים עצמם ומחבר אותם לחג. למשל - תמונה קטנה או פסלון של פרעה עם השם, בתוספת תואר מצחיק, כמו 'מושיק שאוהב חרוסת'. כך גם מוסיפים עניין, וגם דואגים לסידורי הישיבה".
"וטיפ אחרון: לאחר שסיימתם לעצב, הסתכלו שוב על השולחן וחשבו על מה אפשר לוותר. פחות זה יותר, אפילו בשולחנות חג".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו