האתגר בחינוך: צמצום הפערים בין תלמידים

שר החינוך הבא יצטרך לדאוג לפערים הגדולים בין תלמידים חלשים לחזקים • נדרש טיפול שורש כדי לגייס מורים איכותיים • גם בנושא האלימות יש לטפל

הבינה המלאכותית תחליף את מורי ההוראה?, צילום: יהושע יוסף

צמצום פערים, מחסור במורים ולמידה שמותאמת לעתיד – האתגרים של שר החינוך הנכנס: משרד החינוך הוא המשרד עם התקציב השני בגודלו, עם כ-60 מיליארד שקלים, אלא שעם הכסף הזה יש לעשות המון. רובו של התקציב הוא תקציב קשיח – שהולך ברובו גם לשכר מורים, רק חלק קטן ממנו מוקדש לרפורמות שונות.

 שר החינוך הבא יצטרך לדאוג בראש ובראשונה לפערים הגדולים בין תלמידים חלשים לחזקים, כפי שהם משתקפים מהמבחנים הארציים והבינלאומיים. הפערים באים לידי ביטוי בין תלמידים משכבות אוכלוסייה שונות, מוצא ומצב סוציו-אקונומי. כך למשל במיצ"ב תשע"ח בכיתות ח', הפערים בהישגי תלמידים מרקע חברתי-כלכלי גבוה בהשוואה לחבריהם מרקע נמוך היו 58 נקודות באנגלית ובשפת-אם עברית, ו-85 נקודות במתמטיקה (באוכלוסייה העברית). הדבר יצריך חיזוק ושיעורים פרטניים לתלמידים ומתקשים או בתי ספר שלמים שם ההישגים נמוכים יותר. 

האתגרים של הממשלה החדשה: 

• האתגר המדיני: לסגור את הסיפור הפלשתיני

• האתגר בביטחון: למנוע הסלמה בעזה וביו"ש

• האתגר ברווחה: קצבאות הנכות וצמצום העוני

• האתגר בכלכלה: להתמודד עם הגירעון

• האתגר בתחבורה: לטפל בליקויי דו"ח המבקר

• האתגרים בבריאות: התקציב והתפרצות החצבת

נדבך נוסף ומשמעותי הם עובדי ההוראה, במערכת החינוך סובלים ממחסור במורים במגוון מקצועות ביניהם מקצוע האנגלית. בשל השכר הלא-גבוה נמנעים צעירים רבים להגיע לתחום ההוראה - מה שלעיתים מביא את המכללות להוראה להתפשר על איכות הסטודנטים שהם המורים לעתיד. מורים טובים ואיכותיים הם לב ליבה של מערכת החינוך, ולכן נדרש בנושא טיפול שורש. 

לצד זה, גם בארגון המורים וגם בהסתדרות המורים לא יעשו לשר הנכנס חיים קלים, ויתנו רפורמות שונות בהסכמי שכר משופרים. דבר נוסף שמטריד את המורים זו האלימות במערכת חינוך, בעיקר כלפיהם. מדובר באלימות מצד הורים ותלמידים כלפי עובדי ההוראה שלא פעם הסתיימו בפציעות ובחבלות. על אף שהחוק בנושא שקובע עונשים למי שתוקף מורה, ישנה חשיבות גדולה לשינוי באקלים הבית ספרי בתוך מערכת החינוך, כדי למנוע את המקרים האלה מלכתחילה. 

ובכלל, האתגר המרכזי של שר החינוך הבא יהיה להכין את תלמידי ישראל להיות אזרחים ועובדים שיוכלו להצליח בשוק התעסוקה העתידי ובחיים בכלל. בעולם שבו מקצועות הולכים ונעלמים, תהיה חייבת מערכת החינוך לעשות את השינוי הנדרש ולהוציא בוגרים עצמאיים יותר, שחושבים מחוץ לקופסה, ולספק לתלמידים הרבה יותר משיעור בהיסטוריה וספרות. נכון, מדובר בתהליך שכבר החל בטיפות קטנות בקדנציה של שר החינוך נפתלי בנט, אך חייבת להיות תכנית גדולה ומערכתית כדי שלא יהיו כאלה שיישארו מאחור.  

"המחקרים המובילים בתחום החינוך בשנים האחרונות, כמו גם המציאות הפשוטה, מלמדים שהגורם המשמעותי ביותר לקידומה של מערכת חינוך מצוינת הוא מנהיגות איכותית" אומר ד"ר גיל פרג, מנכ"ל רשת דרכא, ומסביר: "בתחום הכשרת המנהלים חלה בשנים האחרונות התקדמות פורצת דרך, אבל בתחום איוש מנהלים לבתי הספר המשימה לא תמיד קלה, בשל מספר מועט יחסית של מתמודדים איכותיים למשרות ניהול, בעיקר במקומות רחוקים בפריפריה. מה שעשוי לסייע בפתרון הבעיה הוא בניית מנגנוני עידוד למנהלי בתי הספר כדי עודד מגמה של קליטת מנהלים מצטיינים לתוך המערכת". 

העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר