חברת הייבוא "אייס טויס" פרסמה היום (שלישי) כי היא עורכת איסוף מחדש (ריקול) של צעצועים מסוג בימבה ג'וק, שנמכרו בנקודות המכירה השונות של החברה בארץ. איסוף המוצר יתבצע לאחר בדיקה שנערכה לבקשת היבואן במכון התקנים הישראלי, בה התברר כי בצעצוע ישנה חריגה בקבוצת חומרים כימיים המכונה פתאלאטים, האסורים בצעצועי ילדים.
אותה קבוצת חומרים עלולה לגרום לשיבוש הורמונלי בקרב הפעוטות במקרה של בליעה. החומר נמצא במוצר שכן הוא נותן לפלסטיק גמישות רבה, ולכן מאפשר שימוש רב יותר במוצרים שונים.
מעבר לכך, על פי הודעת החברה, נמצאו גם ליקויים בחוזק המוצר שעלולים לגרום להתמוטטות חלקים שלו. כן התברר כי נפלו פגמים בסימון האזהרות והוראות השימוש על הבימבות הללו. בהודעת היבואן נמסר כי מדובר במוצר שהברקוד שלו הוא 7290000120089 של היצרן הסיני: Hang Wing Plastic Industry Co.LTD, המשווק במגוון צבעים. בהודעה שמפורסמת גם באתר משרד הכלכלה נכתב כי "צרכן שרכש את המוצר מתבקש להפסיק את השימוש בו לאלתר ומוזמן להחזירו לצורך החלפתו או קבלת פיצוי כספי בגינו. לפרטים נוספים, הנחיות וסיוע ניתן ליצור קשר עם היבואן בטלפון: 054-9247609, או בכתובת: מושב ערוגות כניסה א', משק 56 מיקוד 7986400".
ממשרד הכלכלה מסרו כי "כל צרכן שמייבא מוצר לארץ מעביר אותו לאישור שלנו. במקרה הזה הצרכן מסר את המוצר לבדיקה ואחרי התבררות התוצאות בתאום עם היצרן ובהסכמתו אנו הוצאנו את ההודעה. היצרן במקרה הזה פעל כראוי ובתאום מלא איתנו".
מה הוא החומר המסוכן?
פתאלאטים או פתאלאטים אסטריים, הם קבוצת כימיקלים מעשי ידי אדם שפותחו במאה השנים האחרונות לשימוש בתעשיית ייצור הפלסטיקים, הממיסים ומוצרי הטיפוח. הם משמשים לריכוך והעלאת גמישות בסוגי פלסטיק כמו וויניל כלוריד ופולי וויניל כלוריד.
פתאלאטים עלולים להימצא במגוון רחב של מוצרים: ציפוי של כדורי תרופות ותוספי תזונה, חומרי הדברה, חומרי בנייה, מוצרי טיפוח אישי, מכשירים רפואיים, חומרי ניקוי, מוצרים מפיצי ריח, אריזות, צעצועים לילדים, שעווה, צבעים, צבעי דפוס וציפויים, מוצרי מזון וטקסטיל. פתאלאטים נמצאים לעתים קרובות גם בפיתיונות דיג וכן במגוון מוצרים ביתיים כגון וילונות מקלחת, ריפוד ויניל, דבקים, אריחי רצפה, מיכלי מזון ועטיפות. פריטי טיפוח אישי העלולים להכיל פתאלאטים כוללים בושם, צלליות, קרם לחות, לק, סבון נוזלי, וספריי לשיער. הם עלולים להימצא גם במוצרי אלקטרוניקה מודרנית ובמכשירים רפואיים כגון צנתרים והתקני עירוי דם.
בישראל פורסמו תקנים לצורך הפחתת החשיפה לפתאלאטים: תקן ישראלי המגביל שימוש בפתאלאטים בצעצועים לילדים ותקן ישראלי המגביל את ריכוז הפתאלאטים באריזות מזון.
יש לציין כי החומר עלול להשתחרר בכל מעגל חיי המוצר. הוא משתחרר בקלות לסביבה משום שאין קשר כימי בינו לבין הפלסטיק שבו הוא מעורבב. באופן כללי, ריכוזי הפתאלאטים באוויר התוך-ביתי גבוהים מריכוזי הפתאלאטים באוויר החיצוני בשל אופי המקורות שמשחררים אותם. האוכלוסיות הרגישות ביותר לחשיפות לפתאלאטים הן נשים בהריון, תינוקות וילדים מתחת לגיל 3. אוכלוסיה רגישה נוספת היא חולים כרוניים. מנהל המזון והתרופות האמריקאי המליץ על צעדים להקטנת חשיפה של חולים למכשירים רפואיים המכילים פתאלאטים.