לכבוד פורים: חושפים את המאכלים שמחופשים למזון בריא

לקראת החג החלטנו להוריד את המסכות מעל המוצרים שמשווקים במסווה של מוצרי בריאות, ולחשוף את טיבם האמיתי • זהירות - מלכודת דבש

חושפים את האמת מאחורי המאכלים המחופשים // צילום אילוסטרציה: Getty Images

טרנד המזון הבריא, שהולך ומתגבר בשנים האחרונות וסוחף אחריו רבים ברחבי העולם, מאלץ את יצרני המזון להתאים את עצמם לתופעה, ולייצר מוצרים הנחשבים לבריאים. אך לא תמיד מה שמשווקים לנו הוא אכן בריא באופן רשמי. 

ברוב המקרים מדובר במזונות מעובדים, שמיוצרים בטכנולוגיה שנועדה לשמר את תוקפם לטווח ארוך. את העובדה הזו, רבים מיצרני המזון מנסים להסוות בדרכים שונות מהציבור, ומשווקים את מוצריהם תחת תגית של מזון בריאות. 

כך, במקרים רבים, אנו קונים מוצר מסוים, שאנו טועים לחשוב כמזון בריא, אך למעשה מדובר במזון מעובד שמכיל תוספים כימיים. 

אז איך ניתן להימנע מהטעות ולא ליפול בפח? וכיצד ניתן לזהות את המוצרים "המחופשים"? 

הונאת חטיפי הבריאות והפירות יבשים

"אחת הטעויות המרכזיות של רוב האנשים, היא לתת משקל לערך הקלורי של מוצר המזון, שרשום עליו, ולא למרכיבים שהוא מכיל, שהם למעשה מעניקים לנו את היכולת לזהות את 'התחפושת' שהלבישו על המוצר", מסבירה הדיאטנית הקלינית נעמה הורוביץ.

"יש כאן כלל אצבע - ככל שרשימת המרכיבים קטנה יותר, מן הסתם המוצר בריא יותר, שלא עבר תהליך עיבוד כבד וכולל פחות חומרים כימיים שונים. כלומר, כמות הקלוריות פחות קריטית. יש חשיבות גדולה יותר לכך שמדובר במוצר טבעי, ללא חומרים מעובדים".

לדבריה, טעות נוספת שרבים נופלים בה היא מלכודת מוצרי האנרגיה, כולל חטיפי האנרגיה למיניהם. "משום מה אנשים בטוחים שחטיפי הבריאות לכאורה, וחטיפי אנרגיה הם מוצרים בריאים. אבל מדובר בממתק לכל דבר".

חטיפי אנרגיה ופירות יבשים // צילום: אתיאל ציון

נעמה מציינת שאת אותה הטעות אנשים עושים גם ביחס לסוכר חום. "חושבים שסוכר חום הוא בריא וזה ממש לא נכון. קנה הסוכר עובר המון תהליכי עיבוד עד המוצר הסופי שנמכר בחנויות, והסוכר החום הוא בעצם רק שלב אחד פחות מהעיבוד הסופי של הסוכר הלבן. מעבר לכך אין שום הבדל בין שני סוכר חום לסוכר לבן, חוץ מכך שהחום נראה יותר בריא לעין.

 "וכך גם לגבי פירות מיובשים, שאיכשהו הצליחו להחדיר לנו לראש שהם מזון בריאות – וזה ממש לא נכון", מדגישה נעמה. "רוב הפירות היבשים, כולל תמרים וצימוקים, מכילים גופרית, צבעי מאכל והמון סוכר מרוכז, כך שלמעשה הם תמצית של סוכר וחומרים כימיים. אנשים לא מודעים לכך וטועים לחשוב שמדובר במזון בריאות, אבל לפעמים פירות טריים מכילים הרבה פחות סוכר מאלה המיובשים".

מזון ללא גלוטן הוא בריא - האומנם?

עוד טעות נפוצה היא מוצרים ללא גלוטן, טרנד שסוחף אחריו רבים בתקופה האחרונה. לדברי נעמה, נכון שמדובר במוצרים ללא קמח ולכן הם בריאים יותר - לכאורה. למעשה, במקום קמח לבן, מוסיפים להם קמח תפוחי אדמה או קמח תירס, שזה סוכר מרוכז לכל דבר. לפעמים גם מוסיפים להם מרקם שמן קנולה או שמן סויה ועוד חומרים מעובדים כדי להשיג מרקם טוב יותר, ו"התחפושת" שלהם כה משכנעת, שאנשים בטוחים שהם צורכים מזון בריא".

עוד מיתוס נפוץ הוא דגני הבוקר. לדברי נעמה, פה מדובר ממש בתחפושת מוצלחת. "טוענים שאם הדגנים מכילים הרבה ויטמינים חיוניים, אז לבטח מדובר במוצר בריאות. אבל זה ממש לא כך. לצד הסיבים התזונתיים והוויטמינים יש גם המון סוכר. לכן אם כבר, אתם לא מוותרים על דגני בוקר, עדיף תמיד לצרוך את אלו שמכילים הכי פחות מרכיבים", היא מסכמת.

אשליית מיץ סחוט-טבעי 

מסתבר שגם בתחום המיצים הסחוטים, רבים נופלים בפח. לדברי הורוביץ, "מיץ סחוט מכיל פירות טריים ולכן אנשים בטוחים כי הוא בריא. אבל, בתהליך הסחיטה יוצאים כל הסיבים הבריאותיים מהפרי הטרי וכל שנותר הוא רק סוכר מרוכז.

"זה כמו לשתות תרכיז סוכר. ואם גם שומרים את המיץ במקרר לכמה ימים, אפילו הוויטמינים שהיו בתוכו, הולכים לאיבוד".

מלכודת הסוכר של מיצי פירות // צילום אילוסטרציה: Getty Images

"זה בדיוק כמו הקטשופ, שאומנם עשוי מעגבניות, אבל מכיל כמויות רבות של סוכר", היא מוסיפה.  "באותו אופן צריך להתייחס גם למוצרי החלב הרבים, שאומנם מכילים סידן, אבל גם הרבה סוכר. כך שצריך לזכור, שחלב אולי נחשב למוצר מזון בריא, אבל יש לצרוך אותו במידה, בשל הכמות הענקית של הסוכר שהוא מכיל". 

גם הדיאטנית סיגל פרישמן, מבית החולים בילינסון, מנפצת את מיתוס המיץ הטבעי. "ברמה הפיזיולוגית, כשאנו שותים כוס מיץ, המכילה כארבעה תפוזים סחוטים, אנו צורכים 240 קלוריות של סוכר (12 כפיות סוכר!) בבת אחת, ומעלים באופן משמעותי את רמות הסוכר בדם, ואת הסיכון לסוכרת. כמויות הסוכר הגדולות גם מעלות את רמות הטריגליצרידים בדם ועלולות לגרום להשמנה ולכבד שומני

אז מה עושים? סיגל ממליצה לאכול את הפרי טרי כאוכל ולא לסחוט אותו כמיץ לשתייה. "כך אנו נהנים מהסיבים שיש בו, שמאטים את ספיגת הסוכר לדם, וגם שבעים יותר".

חטיף דל קלוריות? מיתוס הפופקורן

הפופקורן נחשב לחטיף דל קלוריות, והוא אכן כזה, אבל רק כשמכינים אותו בבית עם כמות שמן מינימלית. בשקיות הפופקורן להכנה במיקרוגל, כמות השמן גבוהה מאד ובכל שקית יש כ-600 קלוריות והרבה מאד מלח.. גם מוצרי הלייט מכילים כ-400 קלוריות לשקית וכמות נתרן גבוהה.

אז מה עושים? קונים כלי להכנת פופקורן ללא שמן במיקרוגל, ולאחר שהוא מוכן, מוסיפים קצת שמן ומלח במידה.

רק פופקורן בהכנה ביתית // צילום אילוסטרציה: Getty Images

נשנוש שמחופש לבריא

הפריכיות נחשבות לנשנוש האידיאלי לדיאטה. נכון, פריכית אחת מכילה בין 20-30 קלוריות, אך המרקם שלה גורם לרצון לאכול עוד ועוד. אם מוסיפים להן גם ממרח, זה בקלות מגיע גם לכ-100 קלוריות. כך יוצא שאנחנו מנשנשים כמות נכבדה של פריכיות וגם לא יוצאים מכך שבעים. 

אז מה עושים? עדיף לאכול שתי פרוסות לחם, מאשר לנשנש פריכיות. כך גם נהיה שבעים יותר וגם נצרוך כמות קלוריות פחותה יותר.

לא רק ירקות

רבים טועים לחשוב שהסלטים שמגישים לנו במסעדות כמנה עיקרית, נחשבים למנה דיאטטית ובריאה למהדרין. אבל, אנו שוכחים שהסלט אינו מורכב רק מירקות טריים. מוסיפים לו קרוטונים, אגוזים, גבינות שמנות ועוד ועוד, כיד הדמיון של השף. לכל זה גם מוסיפים את הרטבים השונים, וכל זה יחד מסתכם למנה המכילה כמות קלוריות גבוהה, הרבה יותר ממה שסובר הסועד התמים.

אז מה עושים? תמיד עדיף להזמין סלט קצוץ או סלט ירוק כמנה צדדית כחלק מהארוחה.

תמיד עדיף לאכול סלט ירקות קצוץ // 

מוזלי מחופש לארוחה דלת קלוריות

כשאנו מזמינים מוזלי במסעדה, כארוחה הכוללת סלט פירות, יוגורט, דבש וגרנולה – אנו בטוחים שהתערובת הטעימה הזו הנחשבת לארוחה קלה. אך מדובר במנה עתירת קלוריות, 800 ומעלה, כי הגרנולה מכילה כמות גדולה של סוכר ושומן, ובכל שתי כפות יש כ-130 קלוריות. יחד עם הפירות הדבש/הסילאן והיוגורט במתיקות מעודנת, זו למעשה ארוחה עתירת סוכר ולא ממש בריאותית. 

אז מה עושים? אולי מוותרים על המוזלי כארוחת בוקר, או שחולקים את המנה עם מישהו נוסף.

התחפושת המוצלחת של החטיף האפוי 

החטיפים האפויים הם להיט בקרב חסידי הבריאות. הטעות הנפוצה היא לחשוב שהחטיף האפוי אינו מכיל שומן. וזה נכון – אבל רק אם לא הוסיפו למוצר שומן לפני האפייה. 

לרוב, חטיפים אפויים מכילים כמות גדולה מאוד של שומן בתערובת , ולכן אין ממש הבדל ביניהם לבין החטיפים המטוגנים, והם לא באמת בריאים.

אז מה עושים? קוראים את הכתוב על האריזה, ובודקים את כמות השומן ואת סוג השומן, ובוחרים את הטוב ביותר.

 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר