בשל מחלוקת בסיעה הדמוקרטית: ההחלטה נגד אנטישמיות נדחתה

הצעת ההחלטה נגד אנטישמיות, שעלתה מסיעות בית הנבחרים, נדחתה ביממה בשל מחלוקת במפלגה הדמוקרטית על נוסח החוק

דבריה גרמו לסערה, אילהן עומאר // צילום: איי.אף.פי // דבריה גרמו לסערה, אילהן עומאר // צילום: איי.אף.פי ,
דבריה גרמו לסערה, אילהן עומאר // צילום: איי.אף.פי // דבריה גרמו לסערה, אילהן עומאר // צילום: איי.אף.פי

בית הנבחרים האמריקני אמור היה להצביע אמש (רביעי) על הצעת החלטה נגד אנטישמיות, הצעה שעלתה בעקבות התבטאויות מעוררות מחלוקת של חברת הקונגרס הדמוקרטית אילהן עומאר. אלא שמחלוקות בקרב ההנהגה הדמוקרטית על נוסח ההחלטה הובילו לדחיית ההצבעה, וזו תיערך, ככל הנראה, היום. 

עוד בנושא:

סערה בארה"ב: "איפא"ק משחדת חברי קונגרס"

טראמפ על עומר: "שתתבייש, אין מקום לאנטישמיות בקונגרס"

תוכנית המאה של ממשל טראמפ: תהפוך את הדינמיקה של הסכמי העבר

דרוש: מועמד שיכריז על מלחמה באנטישמיות

המהומה החלה בשבוע שעבר כאשר עומאר, האישה המוסלמית הראשונה המכהנת בבית המחוקקים האמריקני , אמרה כי אמריקנים פרו ישראלים אינם נאמנים לארה"ב. "הייתי רוצה לדבר על ההשפעה הפוליטית במדינה הזו ולפיה זה בסדר שאנשים מעודדים נאמנות למדינה זרה", הצהירה עומאר באירוע בחנות ספרים. דבריה עוררו שאט נפש, בכלל זה בקרב רבים במפלגתה ובהם חברי הקונגרס היהודים אליוט אנגל וניטה לאווי. אלא שעומאר לא נרתעה וטענה בתגובה לביקורת כי "אין לצפות ממני לנאמנות או להצהרת תמיכה במדינה זרה על מנת שאוכל לשרת את מדינתי". "אומרים לי שאני אנטי אמריקנית כיוון שאינני פרו ישראל", הוסיפה. "אני מוצאת שזה בעייתי, ואני לא לבד". 

התעקשותה של עומאר, שאך לפני כמה שבועות נאלצה להתנצל על כך שקשרה תמיכה בישראל לכספים מאיפא"ק, יחד עם קריאות לפעולה מצד ארגונים יהודיים רבים, ובהם הליגה נגד השמצה, הובילו את הדמוקרטים בקונגרס, בראשות יושבת הראש ננסי פלוסי, לקדם הצעת החלטה נגד אנטישמיות. ההצעה, שמדגישה את העלייה האחרונה בגילויי אנטישמיות בארה"ב, אמנם איננה כוללת התייחסות לעומאר עצמה, אך מגנה מפורשות את ה"מיתוס על נאמנות כפולה. בהאשמות על נאמנות כפולה יש לרוב רמיזות היסטוריות על גזענות ובוגנדות", נכתב בהצעה. "יש להכיר בהשלכות המסוכנות של הנצחת סטריאוטיפים אנטישמים".

ההצבעה הקריטית נדחתה, בניין הקפיטול בוושינגטון // צילום: רויטרס

אלא שההצבעה על ההחלטה, שהייתה אמורה כאמור להתקיים אמש, נדחתה לנוכח לחץ גובר מקרב האגף השמאלי במפלגה הרפובליקנית. כמה וכמה ארגונים ליברליים הביעו תמיכה בעומאר וטענו כי התגובה לדבריה מוגזמת, בעוד שתי שדולות של חברי קונגרס - השדולה השחורה והשדולה הפרוגרסיבית - ביקשו ארכה על מנת לבחון את המצב ואת הצעת ההחלטה. פעילים ליברלים הזכירו גם כי בימים האחרונים הופצה תמונה של עומאר על רקע מגדלי התאומים הקורסים, בנסיון לקשור אותה למתקפת הטרור החמורה בהיסטוריה. אותם פעילים הביעו מורת רוח על העובדה שהצעת ההחלטה כוללת גינוי לאנטישמיות אך לא לאפלייה וגזענות נגד מוסלמים. 

לפי האתר "פוליטיקו", יו"ר בית הנבחרים פלוסי וראש הרוב הדמוקרטי סטני הוייר אמרו שלשום בישיבה סגורה כי ההצבעה תיערך כנראה ביום חמישי. לדבריהם, נוסח ההצעה יתוקן כך שיכלול גם גינויים לאפלייה אנטי מוסלמית. מנגד, גורמים אחרים במפלגה הדמוקרטית טענו כי יהיה צורך בניסוח מסמך חדש לחלוטין. "אנחנו עדיין מדברים על זה", אמר הוייר. "ההרגשה היא שזו צריכה להיות החלטה רחבת בסיס. אנחנו נגד שנאה, אפליה, גזענות, עליונות לבנה, איסלמופוביה ואנטישמיות. כן, אנחנו מתנגדים בתוקף לאנטישמיות, אבל אנחנו מתנגדים בתוקף לכל דעה קדומה נגד כל קבוצה".

יושבת הראש פלוסי שוחחה בסוף השבוע עם עומאר, ועדכנה אותה בהצעת ההחלטה המתגבשת. על אף שלא נקבע באופן חד משמעי מתי בסופו של דבר תובא ההצעה להצבעה ובאיזה נוסח, מה שברור הוא שהפרשה כולה - ובעיקר המחלוקות הפנימיות - מעמידה את הדמוקרטים במבוכה, חודשים ספורים אחרי שהשתלטו על בית הנבחרים. הנשיא טראמפ, מצדו, עושה את שלו כדי לנצל את הפרשה לצרכיו הפוליטיים וביום שלישי כינה את התבטאויותיה של עומאר "יום שחור לישראל". הדמוקרטים, מצדם, רואים כיצד הפרשה תופסת את מירב תשומת הלב הציבורית בעוד חקיקות אחרות שהם מקדמים - כמו הצעה מרחיקת לכת למלחמה בשחיתות - נותרות בצל.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר