לאחר מחקר שהקיף למעלה מחצי מיליון נבדקים, קבע השבוע פאנל בינלאומי של רופאים חד משמעית, כי החיסון נגד חצבת אינו גורם לאוטיזם.
בשנת 1998 פירסם רופא בריטי, אנדרו ווייקפילד, מחקר מפוקפק שלפיו חיסון למחלת החצבת הוא הגורם לאוטיזם, ווייקפילד מצא קשר "בין MMR (החיסון המשולש) לאוטיזם". מאז נערכו מחקרים רבים על אוטיזם וחיסונים שסתרו את ווייקפילד ותחקיר עיתונאי שבדק את ממצאי אותו מחקר. כל אלה הביאו לבסוף להפרכתו המוחלטת של המחקר שמצא קשר בין חיסונים ואוטיזם. בבריטניה שוקלים לתבוע את הרופא, שעדיין לא ידוע מה היה המניע שלו לפרסם את המחקר השקרי בעיתון המכובד The Lancet.
למרות מסקנות הפוכות של מחקרים שפורסמו במהלך השנים, העדיפו הורים רבים שלא לחסן את ילדיהם ובעקבות זאת התרבו מקרי ההדבקה במחלת החצבת. מומחי רפואה טוענים, כי הפרסום השקרי מנע את היעלמות המחלה כליל.
לפי אירגון הבריאות העולמי, בשנת 2017 מתו 72 בני אדם מהמחלה באירופה. בשנת 2015 נפטרה אשה במדינת וושינגטון מדלקת ריאות שהתפתחה אחרי שחלתה בחצבת. בחודשיים האחרונים התגלו בארה"ב לפחות 200 מקרים של המחלה, יותר מאשר בכל שנת 2017. וירוס החצבת מאוד מדבק. הוא נשאר חי באוויר במשך שעתיים בחדר שבו שהה אדם שחולה במחלה. החצבת מתחילה עם תסמינים הדומים להתקררות, ועם גירוד, והחולים בה חשופים לסיבוכים כמו דלקת ריאות ודלקת במוח הגורמת לפירכוסים.
"אין כל קשר בין החיסון לאוטיזם"
במגזין לרפואה פנימית קובעים החוקרים ממכון סטטן סרום בקופנהגן, כי בדקו את הנתונים של ילדים בדנמרק שנולדו בין שנת 1999 ל-2010, יותר מחצי מיליון ילדים, וגילו, כי החיסון אנו מגביר את הסיכון ללקות באוטיזם. מחקר זה מתוסף למחקרים קודמים ולהסכמה כללית בעולם הרפואה. בתעשיית התרופות טוענים, כי לד"ר ווייקפילד היו אולי מניעים נסתרים לפרסם את מסקנתו השגויה. במחקר הנוכחי, ניסו סטטיסטיקאים למצוא קשר בין החיסון לאיבחון של הרצף האוטיסטי, כשהם מנטרלים מקרים של היסטוריה משפחתית וגורמי סיכון נוספים.
המימצאים קובעים בוודאות סטטיסטית שהחיסון אינו מעלה את הסיכון לאוטיזם, וכמו כן הוא גם לא גורם להתפתחות של הפרעה אחרת כלשהי. "המסקנה היא שאין כל קשר", אומר פרופ' סעד עומר, פרופסור לרפואה גלובלית, ומומחה לרפואת ילדים באוניברסיטת אמורי. במאמר נלווה למחקר קובע פרופ' עומר, כי המחקר הנוכחי הוא הגדול ביותר או אחד הגדולים ביותר שבדקו את הנושא. לדבריו, המגבלה היחידה של המחקר היא שמסיבה אתית, אי אפשר לחסן ילדים, או להימנע מחיסון רק כדי לראות את ההשפעה של החיסון. זה יהיה לא אתי". החיסון עצמו ניתן בשתי מנות, והוכח כי הוא יעיל ב-97 אחוז מהמקרים. במאמר
אתמול העיד פרופ' עומר בפני ועדת הסנאט, בדיון על התפרצות של מחלות שניתן למנוע אותן. למרות שפרסום המחקר לא נועד להגיע לוועדת החקירה של הקונגרס האמריקני, תוצאותיו הגיעו בתזמון המתאים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו