צעד היסטורי: האפיפיור הורה לפתוח את ארכיון השואה

מנהיג הכנסייה הורה לפתוח את הארכיבים ממלחמת העולם השנייה, על מנת לבדוק טענות על התעלמות של הכס הקדוש מפשעי הנאצים • "הכס הקדוש אינו מפחד מחקר ההיסטוריה, אנו מאמינים כי דברים שנאמרו על תקופתו של האפיפיור פיוס ה-12 היו מוגזמים"

האפיפיור פרנציסקוס השני בביקור במחנה ההשמדה אושוויץ // צילום: רויטרס // האפיפיור פרנציסקוס השנים עשר בביקור במחנה ההשמדה אושוויץ // צילום: רויטרס ,
האפיפיור פרנציסקוס השני בביקור במחנה ההשמדה אושוויץ // צילום: רויטרס // האפיפיור פרנציסקוס השנים עשר בביקור במחנה ההשמדה אושוויץ // צילום: רויטרס

מנהיג הכנסייה הקתולית, האפיפיור פרנציסקוס השני, הורה לפתוח את הארכיונים הסודיים של הוותיקן מתקופת מלחמת העולם השנייה, זאת במטרה לאפשר מחקר על התנהלות הכנסייה במהלך שואת יהודי אירופה. 

בסוכנות הידיעות רויטרס נכתב כי האפיפיור הודיע על החלטתו במהלך כינוס של ראשי הארכיון הסודי של הוותיקן ואמר כי "הכס הקדוש אינו מפחד מחקר ההיסטוריה. אנו מאמינים כי דברים שנאמרו על תקופתו של האפיפיור פיוס השנים עשר היו מוגזמים".

עוד בנושא:

קרדינל הודח בעקבות תקיפות מיניות

האפיפיור מכחיש האשמה לטיוח פרשת מין

האפיפיור: יהודים ונוצרים צריכים לבנות זיכרון משותף של השואה

הצבא הוותיק בעולם חוגג יום הולדת

האפיפיור התייחס לטענות נגד הכנסייה שהעלימה עין ממעשי הטרור ורצח העם של הנאצים ואף סייעה לפושעי מלחמה נאצים להימלט מעשיית צדק לאחר המלחמה. 

ראש הוועד היהודי האמריקני, הרב דוד רוזן, שיבח את ההחלטה ואמר כי: "במשך שלושה עשורים אנו קוראים לפתיחתו של ארכיון הכנסייה למחקר היסטורי של מכוני חקר השואה בארצות הברית ובישראל".

האפיפיור פיוס השנים עשר הואשם, אפילו על ידי גורמים בכנסייה, בשתיקה אל מול פשעי הנאצים כשנמנע מהזכרת השואה במהלך תקפות המלחמה, אף שבכירים בכנסייה התריעו בפניו על המתרחש. הכנסייה מגינה על פיוס וטוענת כי נמנע מגינוי הנאצים במטרה להגן על חייהם של קתולים. 

"לבנות את הזיכרון באופן משותף"

בשנה שעברה התייחס האפיפיור פרנציסקוס בעקיפין לסערה סביב הצעת החוק בפולין, האוסרת אישום הרשויות הפולניות במעורבות בשואה, והזהיר מההשלכות של הדחקת הזוועות מהזיכרון הקולקטיבי.  

"מוטלת עלינו החובה לפעול כאשר אנחנו יכולים לעשות זאת. לא מדובר רק בשאלה של ניתוח הסיבה לאלימות והפרכת הלוגיקה המעוותת (של המתקפות האנטישמיות); צריך להיות מוכנים להגיב אקטיבית לאותם מקרים", הוא אמר.

האפיפיור הדגיש: "האדישות היא וירוס שמדבק ברמה מסוכנת בעידן שלנו, שבו אנחנו מחוברים יותר מתמיד אך פחות ופחות מקשיבים לאחרים". הוא הזכיר את ה"דממה הזועקת ומחרישת האוזניים" מביקורו באושוויץ בשנת 2016, וקרא ליהודים ולנוצרים לבנות "זיכרון משותף" של השואה. "שומה עלינו להעביר את הזיכרון הזה הלאה לדורות הבאים באופן מכובד," הוא אמר.

ממוסד "יד ושם" נמסר: "אנו מברכים על ההודעה של הוותיקן לפיה יפתח את ארכיון פיוס ה-12 הנוגע לשנים 1958-1939. מזה שנים, קרא יד ושם לפתיחת הארכיון, שתאפשר מחקר אובייקטיבי ופתוח וכן שיח מחקרי מעמיק ומקיף בסוגיות הקשורות להתנהלותו של הוותיקן והכנסייה הקתולית בכלל בתקופת השואה. אנו מקווים שהחלטה זו תאפשר לחוקרים נגישות מלאה לכלל המסמכים השמורים בארכיון זה״.

יו"ר המרכז הבינלאומי "שם עולם" הרב אברהם קריגר אמר: ״אני מקווה שפתיחת הארכיונים תשפוך אור על פרשת מסירת הילדים היהודים לכנסיות, שבמקרים רבים היו הנצר האחרון לדורות שלמים של משפחות יהודיות שנכחדו לאחר השואה. בתקופה שבה כל יום ישנן פעולות אנטישמיות נגד יהודים בעולם אין ספק שמדובר בהחלטה אמיצה. ההחלטה גם תביא לידיעה על חלקו של האפיפיור והוותיקן בתקופת השואה, וגם על ההמנעות שלו מעשייה במהלך המלחמה. ההחלטה מהווה פתיחת תיבת פנדורה ותעשה צדק היסטורי בעבור אותם צאצאים שלא ידעו בכלל על מוצאם היהודי".

 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר