פסגה שנייה: המפגש השני בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לשליט צפון קוריאה קים ג'ונג און, נפתח היום (רביעי) בבירת וייטנאם, האנוי. שני המנהיגים נועדו לפגישה קצרה, שלפי המתוכנן אמורה להימשך עשרים דקות. נשיא ארה''ב דונלד טראמפ אמר בפתח הפגישה כי היחסים בין הצדדים "מצוינים" וכי "הושגה התקדמות ביחסים". כמו כן הוא טען כי הפסגה בסינגפור, שנערכה ביוני האחרון, הייתה "מוצלחת".
צילום: רויטרס
"טראמפ הוסיף כי הוא וקים "יעבדו קשה מאוד על מנת להשיג תוצאות בכל הנוגע לפירוק חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני. עוד אמר הנשיא: "זה כבוד גדול להיות עם היו"ר קים. היחסים שנוצרו בינינו הם ההצלחה המשמעותית ביותר".
טראמפ החמיא למדינתו של קים: "אני חושב שארצו היא בעל פוטנציאל כלכלי עצום, לא יאומן, ללא גבולות. אני חושב שיהיה לך עתיד גדול כמנהיג דגול של ארצך. אני מצפה לראות את זה קורה, לעזור לכך לקרות״.
למשמע הדברים קים העלה על פניו מבט הערכה, חייך ולחץ שוב בחום את ידו של טראמפ. לאחר מכן החלה "ארוחת הערב החברתית", סביב לשולחן העגול, כשטראמפ וקים יושבים זה לצד זה.
אווירה אופטימית במיוחד. דונלד טראמפ וקים ג'ונג און בארוחת הערב // צילום: אי.פי
מחר ייערכו השיחות הרשמיות בין שני הצדדים מקורות המקורבים לשיחות ההכנה שהתקיימו בהאנוי בימים האחרונים, בין נציגי הממשל האמריקני והמשטר בפיונגיאינג, אמרו שלא הושגה כל התקדמות בנושא פירוקה מנשק של צפון קוריאה וכי העניין יועבר להכרעה בפגישות שייערכו שני המנהיגים החל מהערב.
כמו כן, תיתכן החלטה משותפת על הקמת ארבע קבוצות עבודה משותפות שתטפלנה בארבעת הנושאים העיקריים שעל הפרק בין הצדדים, ואשר נכללו בהצהרה המשותפת שפורסמה אחרי הפסגה הראשונה בסינגפור: פירוק הנשק הגרעיני בצפ״ק, כינון שלום וביטחון בחצי האי הקוריאני, בנייה כלכלית ותשתיות בצפון קוריאה וסוגיית איתור הנעדרים והשבויים ממלחמת קוריאה.
"להפוך את צפון קוריאה למעצמה"
טראמפ הדף טרם פתיחת הפסגה את הביקורת אודות כוונותיו בהקשר לצפון קוריאה: "קים ואני נתאמץ מאוד להשיג משהו בעניין פירוק הנשק ואז להפוך את צפון קוריאה כלכלית. מאמין שסין, רוסיה, יפן ודרום קוריאה יוכלו לעזור מאוד".
"אפשר להפוך את צפון קוריאה למעצמה כלכלית גדולה. אני מקווה שהפסגה תהיה מוצלחת, נראה מה יקרה", אמר נשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתו עם ראש ממשלת וייטנאם, נגויין שואן פוק. הצדדים חתמו על הסכם מכירתם של מטוסים של חברת בואינג לחברות תעופה וייטנאמיות. טראמפ הוסיף כי הוא מייחל ל"דברים גדולים" שיתרחשו כתוצאה מהפסגה. האמריקנים מקווים להשיג פירוז של חצי האי קוריאה מנשק גרעיני.
בתוך כך, החלה גם התקשורת בצפון קוריאה להתייחס לפסגה. על פי הפרסומים, הרודן יישאר בהאנוי לאחר פגישתו עם הנשיא טראמפ למשך יומיים, כ"מחווה של רצון טוב". העיתונים במדינה דיווחו בהרחבה על הגעתו של השליט לוויטנאם והוסיפו כי אמש הוא נועד עם משלחת המו"מ של ארצו ושמע עדכון מפורט על המגעים שהתנהלו לקראת הפסגה.
שליט צפון קוריאה, קים ג'ונג און, ונשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הגיעו להאנוי, בירת וייטנאם, שבה ייערך היום מפגש הפסגה השני בין שני המנהיגים בשמונת החודשים האחרונים. אם עצם קיומה של הפסגה הקודמת בסינגפור, ביוני אשתקד, נחשב להיסטורי והיה בעל משמעות סמלית גדולה, מעוררת הפסגה השנייה תקוות שטראמפ וקים יסיימו את המפגש ביניהם בהצהרה משותפת על סיום מצב המלחמה בין שתי המדינות, שיאפשר לקדם את תהליך השלום בחצי האי הקוריאני, ויעניק לפיונגיאנג תמריץ לעמוד בהבטחה שהעניק קים לטראמפ, על כוונתו להביא לפירוק מוחלט מנשק גרעיני באזור מתוח ורגיש זה של העולם.
צילום: רויטרס
צילומים: אי.פי
בספטמבר האחרון, כשמפגש הפסגה השני החל להתבשל בצל דיווחים בארה"ב על כך שצפון קוריאה ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין שלה - בניגוד לטענות טראמפ על הסכמה עקרונית לפירוז פיונגיאנג מנשק גרעיני - התייחס הנשיא האמריקני למערכת היחסים שהתפתחה בינו לבין המנהיג הצפון־קוריאני, שאותו כינה בזלזול בעבר "איש הטיל הקטן". "הרטוריקה היתה בהתחלה נוקשה מאוד", הודה טראמפ, "הלכנו בכיוון מלחמה עם צפון קוריאה. הייתי מאוד תקיף, וגם הוא (קים). היו בינינו חילופי דברים. ואז התאהבנו. באמת. הוא שלח לי מכתבים יפים. מכתבים נהדרים. התאהבנו".
האהבה הזו תעמוד היום ומחר למבחן. לא ידוע מה כללו מכתביו היפים של קים, אך גם הוא וגם טראמפ צריכים להתחיל לממש באופן מעשי את האהבה הזו. מפגש נוסף שיסתיים ללא תוצאות מעשיות, יביא את מבקריו החריפים והקטלניים מבית של טראמפ להציג את יוזמת ההתקרבות לקים ככישלון מוחלט. קים, מצידו, חייב להקל את טבעת החנק המתהדקת על אוכלוסיית ארצו בשל הסנקציות הבינלאומיות בהובלת ארה"ב.
הפסגה תתחיל כמו פרק נוסף של הסיפור הרומנטי הלא צפוי הזה: טראמפ וקים ייפגשו בצהריים, לפי שעון ישראל, לפגישה קצרה, ובעקבותיה לארוחת ערב אינטימית למדי, בהשתתפות מתורגמנים ושני נציגים בכירים מהפמליות המלוות. מהצד האמריקני ישתתף מזכיר המדינה, מייק פומפאו, האחראי לתהליך ההתקרבות לצפון קוריאה עוד מתקופת כהונתו כראש ה־CIA. סביר להניח, שעמיתו הצפון־קוריאני של פומפאו, מבכירי יועציו של קים, ישתתף גם הוא בארוחה. המשלחת הצפון־קוריאנית מקפידה לשמור בקנאות רבה על סודיות מוחלטת בכל הקשור להתנהלות המפגש.
טראמפ אומר שהם "התאהבו". קים ג'ונג און // צילום: אי.פי.איי
טראמפ ומקורביו בטוחים שהידוק הקשר האישי בין הנשיא המבוגר והלא צפוי לרודן הצעיר והמגלומן, הוא המפתח להשגת ההתקדמות המיוחלת להגבלת תוכנית החימוש הגרעיני של המשטר בפיונגיאנג, ואולי אף לפירוקה, במסגרת תהליך שלום הדרגתי שיתפרס על פני שנים. "העיצומים בעינם, אבל יש לי הרגשה טובה", אמר טראמפ לפני צאתו להאנוי, "אני חושב שזה יוליך למשהו מאוד טוב. אולי לא. אני לא דוחף להאיץ את הדברים. יהיו לנו יומיים מעניינים בהאנוי. יש לנו סיכוי לפירוק מוחלט מנשק גרעיני באזור שהיה מסוכן מאוד". טראמפ, למעשה, נטש את דרישתו הקודמת לפירוק חד־צדדי מנשק גרעיני של צפון קוריאה, ואימץ את עמדתו של קים בדבר "פירוק מוחלט מנשק" הדרגתי של כל חצי האי קוריאה - כלומר, גם של האיום הצבאי האמריקני על צפון קוריאה בדרומו של חצי האי.
מה יהיו השלבים הראשונים בתהליך המעשי? ייתכן שפסגת האנוי תוליד הצהרה היסטורית על סיום מצב המלחמה בין וושינגטון ופיונגיאנג. דוברו של נשיא דרום קוריאה, בעלת בריתה של ארה"ב, העריך אתמול (בסיאול), שקיימת אפשרות סבירה ביותר שהצהרה כלשהי על סיום מצב המלחמה או הסכמה על אי תוקפנות בין ארה"ב וצפון קוריאה יתפרסמו בתום הפסגה מחר. הממשל האמריקני סירב לאשר עד כה שהצהרה על סיום מצב המלחמה תהיה חלק מהסכם או מהצהרה שיסוכמו בפסגה.
דוברו של נשיא דרום קוריאה הדגיש, עם זאת, כי הצהרת סיום מלחמה או אי תוקפנות אינה זהה להסכם שלום. לדבריו, הצהרה בילטרלית מעין זו תהיה בעלת חשיבות משמעותית למאמצים להביא את צפון קוריאה לוותר על הנשק הגרעיני שברשותה. הדובר הזכיר בהקשר זה את ההסכם לאי תוקפנות, שנחתם בספטמבר האחרון בין שתי הקוריאות, בפסגה שקיימו מנהיגיהן בפיונגיאנג. השניים הכריזו על סיום מעשי של מלחמת קוריאה, וצירפו להצהרה נספח צבאי שתואר על ידי הצדדים כהסכם אי־תוקפנות. הצהרה דומה בין ארה"ב וצפון קוריאה תביא להשלמת המהלך, שכן וושינגטון ופיונגיאנג עדיין נמצאות רשמית במצב מלחמה. לפי עמדת סיאול הרשמית, הצהרת אי־תוקפנות או סיום מלחמה של ארה"ב וצפון קוריאה תהיה "מספקת", ולא תדרוש את צירופן למהלך של דרום קוריאה וסין - שתי המדינות האחרות שהיו מעורבות במלחמת קוריאה, שהיא אחד הסכסוכים הצבאיים הארוכים בעולם. עם זאת, הסכם שלום בחצי האי הקוריאני יחייב את חתימת כל ארבע המדינות.
ערפול תקשורתי
יומה הראשון של הפסגה יתחיל בפגישות בילטרליות נפרדות, שיקיימו שני המנהיגים עם מארחם - נשיא וייטנאם ויו"ר המפלגה הקומוניסטית הלאומית. מחר צפויים טראמפ וקים לקיים מפגש בארבע עיניים לפני שיחה, ככל הנראה בארוחת צהריים, שבה ישתתפו גם יועציהם הבכירים. בניגוד לפסגת סינגפור, הווייטנאמים שומרים על ערפל תקשורתי סביב פרטי הפסגה, לבקשתם של האורחים. וכך, עדיין לא ברור היכן תיערך הפסגה: תחילה נמסר, כי השניים ייוועדו במלון ההארחה הרשמי של ממשלת וייטנאם, מבנה קולוניאלי מרשים ששימש בעבר את הנציב הצרפתי, וממוקם לא הרחק מהעיר העתיקה של האנוי. ישנם גם דיווחים שהפסגה תתקיים באחד מבתי המלון המפוארים של בירת וייטנאם, "מטרופול", הנמצא לא הרחק ממלונו של השליט הצפון קוריאני.
גם לגבי מקום שהותו של קים נפוצו, טרם הגיעו אתמול להאנוי, ידיעות שונות. בשל הערפול הביטחוני שרשויות וייטנאם מפזרות סביב פרטי תוכנית הפסגה, חויבו אורחי המלון שאליו הגיע בסופו של דבר קים - בכללם עיתונאים אמריקנים, שהקימו במקום עמדות שידור - לפנות את חדריהם תוך שעה, זמן מה לפני הגעתו של הרודן מפיונגיאנג.
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו