בעוד השיחות בין ארה"ב לסין סביב יחסי הסחר בין שתי המדינות, רשמו השבוע התקדמות מסוימת, כשהצדדים רוצים להגיע להסכם בתחילת מרץ, בהיבט אחר של היחסים בין המדינות, המאבק המשברי החריף נמשך בינתיים בעוצמה גדולה.
מייסד ענקית הטכנולוגיה הסינית וואווי, שהיא חברת הטלקומוניקציה הגדולה בעולם, רן ז'נגפיי (74), התראיין השבוע לרשת ה-BBC בעקבות מסע הצלב החריף שהכריזה ארצות הברית נגד החברה. "האמריקנים לא ישברו אותנו, אם הדלת במערב תיסגר הרי שנוכל למכור הלאה במזרח ובדרום אמריקה, תמיד יהיה עם מי לסחור, אנחנו גדולים מספיק ולא נישבר" אמר איש העסקים הבכיר.
כזכור הממשל האמריקני האשים את הענקית הסינית לא רק בשיתוף פעולה עם המודיעין הסיני ואפשור של מעקב דרך ציוד הרשת שלה, אלא גם בהפרת הסנקציות הכלכליות על איראן, עניין שלו אחראית באופן ישיר בתו של ז'נגפיי לטענת ארצות הברית, שנעצרה בקנדה והרשויות האמריקניות ביקשו את הסגרתה.
עבר צבאי
בעקבות הטענה הזו פועלת ארה"ב למנוע מוואווי להתחרות על מכרזי ציוד לבניית רשתות הדור החמישי. כבר כעת ארה"ב, אוסטרליה וניו זילנד אסרו על שימוש בציוד החברה עבור הרשת הזו ובריטניה, גרמניה ומדינות אחרות באירופה בוחנות את הטענות האמריקניות.
בנוסף במסגרת המאבק האמריקני בחברה כאמור, נעצרה בקנדה בתו של רן, מנג וואנז'ו, סמנכ"לית הכספים של החברה, לרבות דרישה אמריקנית להסגיר אותה בגין הונאות בנקאיות ופעולות שמטרתן להתחמק מהסנקציות האמריקניות שהוטלו על איראן וסוריה.
אנליסטים אגב, מסכימים עם רן, כי ארה"ב לא תוכל לחסל את וואווי, ששווי ההכנסות השנתיות שלה עומד על 100 מיליארד דולר, אך הם מציינים כי וושינגטון יכולה לפגוע בחברה קשות זאת על ידי החלת איסור על חברות אמריקניות לספק רכיבים לחברה. כזכור חברה סינית נוספת, קטנה יותר, ZTE, עמדה בעצמה בפני סנקציות כאלו בדיוק ב-2018 כשארצות הברית האשימה אותה בסחר עם איראן ואסרה על חברות אמריקניות לסחור עימה.
עוד בנושא:
- וואווי החזיקה בחשאי חברות קש באיראן ובסוריה
- בתו של מייסד וואווי נעצרה בקנדה
- עובד וואווי נעצר בפולין בחשד לריגול
למעשה אחת הסיבות לחשדנות האמריקנית החריפה בכל הנוגע לוואווי, לא מתבססת רק על בדיקת הציוד של החברה, אלא גם בגלל עברו של רן ז'נגפיי, שהיה עד גיל 42 מהנדס בתחום הפקת הנפט בצבא סין העממית. אז הוא פרש מהצבא והקים את חברת הטכנולוגיה הענקית שגדלה עם השנים.
הקשר הממושך של רן עם הצבא בעברו, גורם לאמריקנים לחשוד בו כי הוא למעשה סוכן של הממשל בבייג'ינג. סין עצמה מכחישה בתוקף את הקשר אל החברה וגם הגיבה בזעם עצום על המעצר של בתו של רן. רן, עצמו טוען כי "לא מדובר במעצר על רקע אמיתי, אלא על רקע פוליטי בלבד".
הבריטים מסוייגים
בכל מקרה, בעוד וושינגטון בטוחה בקשר של הענקית הסינית לריגול, בת הברית הקרובה של ארה"ב בריטניה, מסויגת הרבה יותר וחושבת שכל איום טכנולוגי שעלול להתקיים במכשירים של וואווי ניתן לחסימה. כך קובע דו"ח של מרכז הסייבר הלאומי של הממלכה המאוחדת הנמצא בעבודה.
הדו"ח הזה שיפורסם בעתיד עלול לפצל את המאבק העולמי שארה"ב מרכזת בחברה כשמדינות אירופיות רבות יסמכו על הבריטים. זו ככל הנראה הסיבה לראיון שנתן איש העסקים לBBC במסגרתו הוא גם הבטיח שהחברה שלו תשקיע רבות בבריטניה, הבטחה משמעותית מאד בעת שהציבור והממשלה הבריטיים חוששים מהשפעות כלכליות של הברקזיט המתקרב.
הנאשם בריגול עבור איראן: שיתף פוסטים של בן גביר והצל, חברם של נועה ארגמני ואבינתן אור
פרשיית ריגול: תושב באר שבע הציע לאיראנים מידע על הקריה למחקר גרעיני
התבקש לצלם את ביתו של ראש השב"כ: תושב פ"ת נאשם בריגול לטובת איראן
"תכנן להתנקש ברה"מ": העונש שהפרקליטות דורשת לגזור על הישראלי שהורשע במגע עם סוכן איראני