החששות מפני מלחמת סחר בעולם, בעיקר בין ארה"ב לסין ולרוסיה, הובילו את הבנק העממי של סין לפתוח בחודשיים האחרונים במהלך נרחב של קניית זהב.
לפי הודעת הבנק, עתודות הזהב של סין עלו מ־59.56 מיליון אונקיות בחודש דצמבר 2018 ל־59.94 מיליון אונקיות בסוף ינואר. שווי אחזקות המדינה בזהב זינק בשלושה מיליארד דולר בהשוואה לשנה שעברה ועומד כעת על 79.319 מיליארד דולר.
היואן זינק מול הדולר
יש לציין כי מדובר במהלך ששובר קיפאון ארוך; מאוקטובר 2016 עד לנובמבר 2018 עמדו עתודות הזהב של סין על 59.24 מיליון אונקיות. מאז, בעיקר על רקע משבר הסחר עם ארה"ב ועל רקע העובדה שמדינות רבות מחפשות נתיבים עוקפי דולר, החלה סין לצבור מחדש עתודות זהב. למאמץ הקנייה הסיני יש השפעה רוחבית על השוק; מחיר אונקיה הגיע היום ל־1,315.20 דולר לאונקיה.
המאמץ הסיני לא מסתכם רק בקניית זהב ומלווה בהעלאת יתרות מטבע החוץ שלה. היתרות האלו עלו לאחרונה ב־15.2 מיליארד דולר למספר שיא - 3.088 טריליון דולר בחודש ינואר, שהם כ־6 מיליארד דולר מעל המלצות כלכלנים שהתראיינו לסוכנות רויטרס.
נוסף על כך, שער היואן זינק לרמה הגבוהה ביותר שלו מול הדולר בששת החודשים האחרונים, בעקבות הציפיות להתקדמות ההבנות בעניין הסחר בין ארה"ב לסין.
כך או כך, ככל הנראה על רקע החששות ממאבק עולמי בין המעצמות, שנת 2018 נרשמה כשנת שיא מבחינת קניית והחזקת הזהב על ידי מדינות ברחבי העולם. על פי מועצת הזהב העולמית, כמות הזהב שנקנתה על ידי מדינות שונות היא השנייה בגודלה אי פעם. המדינות השונות קנו 651.5 טונות זהב, ומדינות העולם השונות מחזיקות כעת 34 אלף טונות זהב.
גם עיראק במובילות הרכש
אחת המדינות שמובילות את המגמה היא רוסיה של פוטין, שמבקשת באמצעות אחזקת הזהב לצמצם את השפעת הדולר עליה, וכך למנוע את השפעת הסנקציות האמריקניות עליה.
מדינות נוספות שקנו בשנה שעברה זהב בכמויות גדולות הן טורקיה, קזחסטן, הודו, עיראק, פולין והונגריה. מומחה לתחום הסחר העריך כי "סין פועלת בעוצמה לקנות זהב וכן לגוון את השקעותיה מעבר לשוק האמריקני, כדי לאפשר לעצמה התמודדות טובה יותר עם ארה"ב במקרה שמלחמת הסחר לא תסתיים בקרוב".