מחקר חדש מראה כי, על פי מדד אחד לפחות, מוחן של נשים הוא צעיר יותר מבחינה ביולוגית ממוחם של גברים. המחקר פורסם אתמול (שני) בכתב העת של האקדמיה הלאומית למדעים.
החוקרים ניתחו סריקות מוח של יותר מ-200 מבוגרים, בהתבסס על רמות המטבוליזם בגוף, שעובר שינויים במהלך השנים, עם הגיל. לפי הניסוי נמצא כי המוח של הנשים נראה צעיר יותר בשלוש שנים בממוצע, ממוחם של גברים באותו גיל כרונולוגי.
אומנם מדובר במחקר ראשוני בלבד, אך החוקרים משערים כי תהליך מואץ של מטבוליזם יכול לספק לנשים "מידה מסוימת של עמידות וחסינות לשינויים הקשורים להזדקנות" במוח. לפי החוקרים, עובדה זו יכולה להסביר מדוע נשים נוטות לחוות ירידה איטית ביכולות החשיבה ככל שהן מזדקנות, לעומת גברים.
"אנחנו עדיין לא יודעים בוודאות מה זה אומר," הסביר פרופ' מנו גויאל, העומד בראש המחקר בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס. "עם זאת, זה אפשרי, ויכול להסביר מדוע נשים לא חוות ירידה קוגניטיבית מואצת, כמו גברים, בשנים המאוחרות לחייהן - כנראה בזכות המוח שלהן שהוא צעיר יותר".
מוח צעיר
מקור הדלק העיקרי של המוח הוא גלוקוז. עם הגיל רמת הגלוקוז במוח משתנה, ואצל אנשים צעירים יש תהליך מטבולי המכונה "גליקוליזה אירובית, הנחשבת כמסייעת להתפתחות המוח ולהתבגרותו, כולל גידול בתאי המוח.
אבל, אצל אנשים מבוגרים יש ירידה ב"גליקוליזה האירובית" במוח, שמגיעה לרמות נמוכות מאוד לאחר גיל 60. אולם רק מעט ידוע כיצד חילוף החומרים במוח שונה בין גברים לנשים.
במחקר החדש, החוקרים ניתחו סריקות הדמיה מוחית של 121 נשים ו-84 גברים, שגילם נע בין 20 ל -82. הם הכשירו אלגוריתם של מכונה למציאת קשר בין גיל האדם לבין חילוף החומרים במוח, ומצאו כי האלגוריתם יכול לחזות מקרוב את הגיל הכרונולוגי של האדם, בהתבסס על "גיל מטבולי" של מוחם. החוקרים גילו כי לעומת נתוני הגברים, חילוף חומרים במוח אצל נשים שהיו צעירות ב-3.8 שנים מהתקופה הכרונולוגית של הנשים.
לאחר מכן, החוקרים הפכו את הניתוח שלהם: הם הכשירו את האלגוריתם על נתוני הנשים, ואמרו לו לחשב את גיל המוח לגברים. בדרך זו, האלגוריתם דיווח כי מוחם של הגברים היה בערך 2.4 שנים מבוגר יותר מאשר הגילים הכרונולוגיים שלהם בפועל.
הבדלי מין
מעניין לציין כי הפער בין הגילים במוחות של גברים לנשים היה ניתן לזיהוי אפילו בקרב צעירים בשנות ה-20 לחייהם. "זה לא אומר שמוח של גברים מתבגר מהר יותר", אמר גויאל. עם זאת, גויאל ציין כי ההבדל בין הגילים במוחות של גברים ונשים היה קטן יחסית, בהשוואה להבדלים מיניים ידועים אחרים, כגון גובה.
מחקרים נוספים נדרשים כעת כדי להבין טוב יותר את ההבדל בגיל המוח, ואם הוא משפיע על הסיכון למחלות מוח הקשורות לגיל, כגון אלצהיימר. גויאל הוסיף כי כעת הם עובדים על מחקר נוסף, כדי לבדוק אם הממצאים מסבירים מדוע נשים אינן חוות ירידה קוגניטיבית כה גדולה כמו גברים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו