ערוצי הטלוויזיה הממלכתיים בסרביה ובמונטנגרו שידרו השבוע את הסרט הישראלי "הנשכחים". מדובר בסרט תיעודי ראשון שעוסק בהרחבה בהשמדת יהדות יוגוסלביה במהלך השואה. השידור נקבע ליום הזיכרון הבינלאומי לשואה שחל ב-27 בינואר.
גיבורת הסרט היא סטלה, ישראלית ילידת יוגוסלביה שמחפשת אחר גורלו של סבא-רבא שלה, מוסלמי בוסני שהציל יהודים בשואה והוכר כחסיד אומות עולם. הסרט התיעודי, שהופק על ידי התאחדות עולי יוגוסלביה לשעבר, סוקר את שואת יהודי יוגוסלביה דרך סיפוריהם האישיים של המשתתפים בסרט. "בכלל לא הייתה אנטישמיות נראית לעין. הכול השתנה מקצה לקצה עם כניסת הנאצים לבלגרד”, סיפר אחד מיוזמי הסרט, ניצול השואה יואל פישר מהעיר פנצ'בו.
ההקרנה הייחודית היא פרי יוזמה של שגרירות ישראל בבלגרד. השגרירות הגיעה להסכמה עם תחנות הטלוויזיה הממלכתיות בשתי המדינות, לפיה בכל שנה ביום השואה הבינלאומי החל ב-27 בינואר, יוקרן סרט ישראלי תיעודי העוסק בשואה.
בעוד שלטונות סרביה עורכות טקס ממלכתי לציון השואה מזה שנים רבות, במונטנגרו הייתה זו הפעם הראשונה שהפרלמנט ארגן טקס רשמי לציון יום השואה הבינלאומי. לא ניתן להפריז בחשיבות הקרנת הסרט בסרביה ובמונטנגרו. דווקא שואת יהודי יוגוסלביה, שבה נרצחו מעל 80 אחוזים מאוכלוסיית היהודים בשואה, כמעט ואינה מוכרת.
הסיבה לכך נעוצה, בין היתר, בכניסתה של יוגולסביה למשטר סוציאליסטי מיד אחרי מלחמת העולם השנייה, לצד הדחקת הנושא על ידי המנהיג טיטו, שביקש לאחד את עמי יוגוסלביה ולהימנע מליבוי חיכוכים על רקע מאורעות השואה. זאת ועוד, מספרם המצומצם של הניצולים, כמו גם היעדר חוקרים דוברי השפה, הקשו על מאמצי התיעוד והמחקר. לא הרבה יודעים למשל על מחנה הריכוז יאסנובץ, שנחשב לאחד ממחנות הריכוז האכזריים בשואה. במחנה הריכוז היה אגף מיוחד לילדים, שנשלט באופן ישיר על ידי משטר האוסטאשה הקרואטי, ועד היום גורם למתחים בין סרביה לקרואטיה.
פסלו של טיטו במונטנגרו. ניסה להשכיח את מאורעות השואה כדי למנוע ליבוי חיכוכים ביוגוסלביה // צילום: איי.פי.
בלגרד הייתה העיר הראשונה באירופה ש"טוהרה" אתנית מיהודים. ב-1942, שנה לאחר הכיבוש הנאצי , דיווח ראש המנהל הגרמני בבלגרד למפקדיו: "סרביה היא המדינה היחידה באירופה שבה השאלה היהודית וגם השאלה הצוענית נפתרו באופן סופי ומוחלט". בעוד שבחלקה הצפוני של סרביה שכבשה הונגריה, נהרגו היהודים בעיקר בפשיטות מעצר ("ראציות), בחלקה המרכזי של סרביה שכבשו הנאצים הופעלו שני מחנות ריכוז עיקריים בבלגרד: סטארו סיימישטה וטפובסקה שופה, מהם הוצאו היהודים במשאיות גז ונרצחו.
בשנת 2016 אימץ הפרלמנט הסרבי פה אחד חוק תקדימי, שמאפשר החזרת רכוש יהודי ללא יורשים לקהילות היהודיות. כמו כן, השלטונות הסרבים עובדים היום על חוק 'סטארו סיימישטה' לצורך הקמת אתר זיכרון יחודי עם אוטונמיה לקהילה היהודית. סגן יו"ר הפרלמנט, ולדימיר מרינקוביץ', אמר כי סרביה ממשיכה בפעילותה האקטיבית לשימור זיכרון השואה על ידי השתתפות בארגון הבינלאומי IHRA.
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!