היום (ב') בשעות אחה"צ התקיימה בכפר תבור הלווייתה של הזמרת הישראלית-צרפתייה, מאיה קזביאנקה שנפטרה הבוקר והיא בת 78.
בשנים האחרונות חיה באנונימיות כמעט, לאחר שנים רבות של קריירה בינלאומית והצלחה מסחררת. קזביאנקה הייתה גם אהובתו ובת טיפוחיו של גדול זמרי ערב פריד אל-אטרש, וגרפה את הערצתם של מיליונים במדינות ערב ואירופה. קזביאנקה הקליטה מאות שירים בשנות החמישים, השישים והשבעים, ומיליוני עותקים מאלבומיה נמכרו בכל רחבי העולם.
בתה היחידה נטלי פרסמה הבוקר את ההודעה: "הבוקר הלכה לעולמה הזמרת הצרפתייה הישראלית מאיה קזביאנקה. היום נדמה שירת חייה. היום נדם קולה. היום נדם ליבה. עולה את למעלה לשמח את יושבי מרום ושם תמשיך שירת חייך, אמא".
מאיה קזביאנקה נולדה בקזבלנקה, מרוקו, בשם מרגוט אלמקיס עזרן. בשנת 1948 היא עלתה לישראל עם דודתה והתגוררה בחיפה. כשהיתה בת 13 נסעה לחפש את הוריה בצרפת ובן לילה, הילדה משכונת העוני של חיפה נחשפה בעיר האורות פריז לעולם הזוהר. מכאן ואילך סיפור חייה נשמע כמו סיפור אגדה.
במהלך הביקור ערך אביה של קזביאנקה מסיבה, בה ביקש מבתו, איתה התאחד זה עתה, לשיר לאורחיו, והילדה נעתרה. באותו בניין, כך התברר, גר גם מנהל חברת התקליטים "פילפס", זאק פלה. שירתה של הילדה חדרה אל דירתו, ונפעם הוא ירד והצטרף למסיבת השכנים כדי לבשר לה שמחר בבוקר הוא מחתים אותה על חוזה. "לא האמנתי שזה מה שקורה. פתאום היתה להורים שלי משכורת, מימנו את למודי המוזיקה שלי בקונסרבטוריון והיה כסף לקנות וילה ומכונית", סיפרה קזביאנקה בראיון שנערך איתה בערוץ הראשון לפני שנים.
אולי גם כדי לטשטש את מוצאה היהודי והישראלי, העניק לה איב מונטאן, במהלך בנייתה ככוכבת, את שם הבמה החדש שלה. הזמרת בעלת הקול יוצא הדופן הופיעה בין היתר גם על במת אולימפיה לצדן של דלילה ואדית פיאף. מונטאן, כך סיפרה, הציע למפיק המשותף שלהם (ושל ג'ק ברל, ג'ורג' ברסנס ואחרים): "מאיה נולדה בקזלבנקה, אם כך השם קזביאנקה הוא פשוט מושלם עבורה. וכך היה".
הילדה שהפכה לדיווה וזמרת צרפתייה מבוקשת נפגשה עם השיח הפרסי, עם מלכי מרוקו ודנמרק, ועם מלכת אנגליה. בישראל התקבלה אצל הנשיאים עזר וייצמן ושמעון פרס. בין חבריה נמנו גם שחקנים ומוזיקאים אדירי שם, ובהם סמי דיוויס, לואי ארמסטרונג ופסקל סבראן, שהיה מנהל הטלוויזיה של פריז שהקדיש לה תוכנית מיוחדת בנוסח "חיים שכאלה".
אחת ההופעות הידועות והמרגשות שלה התקיימה בתיאטרון הבולשוי במוסקבה, בימים שלאחר מלחמת ששת הימים, כשמסך הברזל הכבד סגר על שערי בריה"מ. באותה הופעה ישבו בשורה הראשונה באולם מנהיגי בריה"מ ליאוניד ברז'נייב, אלכסיי קוסיגין ויורי גגרין. בצעד נועז ולב יהודי פטריוטי, קזביאנקה עלתה ברגלים רועדות על הבמה והחלה לשיר את "התקווה". "הם חשבו שאני צרפתייה והנה הם קיבלו בפנים זמרת יהודייה", סיפרה.
בעיצומה של מסיבת קוקטייל שנערכה לכבודה בפלה שאיו בפריז, היא פגשה את גדול זמרי ערב, פריד אל-אטרש. "הכרתי והערצתי את השירה שלו כשהייתי ילדה בישראל, והנה אני רואה אותו מתקרב אלי עם כוס ויסקי. לא האמנתי. אמרתי לו שאני לא שותה ויסקי אז בשיא העדינות הוא הסתובב וחזר עם כוס מיץ תפוזים", סיפרה בהתרגשות. "השירים שלך משגעים את דמשק וסוריה, בואי איתי להופיע", הציע לה.
קזביאנקה הופיעה על במות ובפני צמרת השלטון בדמשק עם מיטב שיריה, אבל באחת הפעמים זה כמעט עלה לה בחייה, כשהמודיעין הסורי עלה על עקבותיה של הזמרת היהודייה. היא נמלטה על נפשה, עברה את הגבול ללבנון, ומשם מצאה את דרכה לישראל.
"אני התאהבתי בזמר פריד אל-אטרש. הייתי מתחתנת איתו, כן. אבל הוא אמר שהוא נשוי לשירה שלו", סיפרה בראיון. בשנת 1974 נפטר פריד אל-אטרש ממחלת לב.
קזביאנקה נישאה למפיק שלה ואבי בתה, פייר דנלו ז"ל, שהיה גם מנכ"ל רדיו מונטה קרלו וחברו הקרוב של רניה נסיך מונקו.
קזביאנקה לא הצליחה לשחזר את הצלחתה הפנומנלית. "אולי זכרו לי את הרומן עם פריד אל-אטרש. כולנו בני אדם. אני לא מבינה למה", אמרה.
בשנים האחרונות היא הפסיקה להופיע, והתגוררה בשכונת הדר בחיפה. היא לימדה פיתוח קול והיתה בקרבת בתה ונכדיה.
כשנשאלה בעבר מי שנקראה "נסיכת הלבנון", מה החלום שלה השיבה: "אני רוצה למות בישראל".
• האלבום הגרוע ביותר לשנת 2018
• עושים בושות: מצעד הפדיחות של 2018
• וונדר וומן ומלכת הקרח נפגשו בת"א
• מראה שחורה: גימיק או גאונות?
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו