2019 באירופה: שנה גורלית לעתיד האיחוד

קץ כהונתה של מרקל ומשבר הלגיטימיות מבית של מקרון הם רק קצה הקרחון של המתחים הפנימיים ברחבי האיחוד • ב-2019 אירופה תזדקק למנהיגות חזקה

מחאת האפודים הצהובים בפריז // צילום: GettyImages // מחאת האפודים הצהובים בפריז // צילום: GettyImages ,
מחאת האפודים הצהובים בפריז // צילום: GettyImages // מחאת האפודים הצהובים בפריז // צילום: GettyImages

בין 23 ל־26 במאי, ימים ספורים לאחר גמר האירוויזיון בתל אביב, ייערכו בכל רחבי האיחוד האירופי הבחירות לפרלמנט האירופי. עד כה האירופאים לא התייחסו ברצינות רבה מדי לפרלמנט הזה, שהצליח מדי פעם לעורר תשומת לב רק הודות לטיפוסים הצבעוניים או ההזויים ששולבו ברשימות המפלגות השונות, אך נתפס ככלל כחלק מהמנגנון הביורוקרטי של האיחוד המסורבל והמאוס. לא פלא שב־20 השנים האחרונות חלה ירידה עקבית במספר המצביעים. ב־2009 וב־2014 רק 43% מבעלי זכות ההצבעה הטריחו את עצמם לקלפיות. 

ההצבעה לפרלמנט האירופי נחשבת בדרך כלל להצבעת מחאה והתרסה כלפי מפלגות הממסד. במאי הקרוב צפויה המגמה הזו לתפוס תאוצה: כוחם של ה"יורוסקפטים" - מבקרי האיחוד האירופי מימין ומשמאל, שזכו לכינוי "פופוליסטים" - עשוי, לפי הסקרים האחרונים, לגדול באופן משמעותי. בצרפת, לדוגמה, חוזים הסקרים שמפלגת "האיחוד הלאומי" של מארין לה פן תהפוך לראשונה בבחירות הללו למפלגה הגדולה ביותר.
ההישגים הצפויים של ה"יורוסקפטים" יאששו את מגמת היחלשותם של גושי מפלגות הממסד המסורתיים - השמרנים והסוציאל־דמוקרטים. אם עד לפני שבועות אחדים מפלגות המרכז הליברליות חלמו לעלות על רכבת ההצלחה האלקטורלית של נשיא צרפת, עמנואל מקרון, ולהקים בהשראתו ובהנהגתו מפלגה כלל־אירופית שתצעיד את האיחוד "קדימה" לעבר חיזוק והרחבת המנגנונים המשותפים למדינות החברות - באה מחאת "האפודים הצהובים" ופוצצה את בועת מקרון. נשיא שאינו מסוגל לקדם רפורמות כלכליות חיוניות ביותר בארצו, לא יוכל להוביל רפורמות באירופה כולה.

זאת השנה  שתהיה - פרויקט מיוחד:

2019 בביטחון: הכל צפוי וההפתעה נתונה

2019 בכלכלה: העתיד דווקא נראה ירוק

2019 בארה"ב: האתגר האמיתי של טראמפ

2019 בבידור: ישראל נותנת הופעה

2019 בפוליטיקה: הבחירות הן רק ההתחלה

אלו אמורות להיות הבחירות הראשונות לפרלמנט האירופי ללא בריטניה. ב־29 במארס מתוכנן להיכנס לתוקפו הברקזיט, אך פחות מ־100 ימים למועד הברקזיט - כל האופציות עדיין על השולחן, ובהן קיום משאל עם נוסף, שיבטל ברגע האחרון את המהלך. אירופה תצא נפסדת בכל מקרה: אם תממש בריטניה את ההחלטה לעזוב את האיחוד, היא תחזק את הזרמים הפוליטיים במדינות חברות אחרות, הקוראים לעזוב את האיחוד. אם הברקזיט יבוטל, כפי שבוטלו בעבר תוצאות משאלי העם בצרפת, בהולנד ובאירלנד על חוקת האיחוד, יתחזק הרושם שהאיחוד הוא גוף דיקטטורי, משרת את האינטרסים של ה"אליטות", ולא מבטא את רצון העמים.

לנוכח המתחים הפנימיים הגוברים ברחבי האיחוד, צפויה 2019 להיות שנה גורלית לאירופה. איטליה עלולה לגרום למשבר יורו חדש; צרפת ללא רפורמות כלכליות עלולה לגרור את האיחוד לסחרור; סוגיית האחדות הלאומית בספרד עלולה להתפרץ שוב; שבדיה הצטרפה לרשימת המדינות שהתקשו להקים ממשלה; פולין והונגריה ממשיכות לקרוא תיגר על התערבות בריסל בענייניהן; "הטרור האסלאמי מבית" היכה שוב בשטרסבורג, לא הרחק מבניין הפרלמנט האירופי; טראמפ הלא צפוי מרחיק את ארה"ב מאירופה; רוסיה מחזקת את הלחץ על "מדינות הספר" בגבולה עם האיחוד; ואיום ההגירה מאפריקה ממשיך להתממש. כדי להתחזק, אירופה זקוקה כיום יותר מתמיד להנהגה חזקה, אך מרקל נמצאת בשלהי כהונתה ומקרון מתמודד עם משבר לגיטימיות מבית. האיחוד יזדקק לניסים כדי לעבור את 2019 בשלום.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר