בחינוך הממלכתי-דתי שואפים: מיליון ספרים בחמישה חודשים

מילים יפות, מילים עפות: מחר יצוין בארץ ובעולם יום השפה העברית בסימן "עברית - שפה חדשנית" • שר החינוך בנט: "קריאת ספרים עולה לאין ערוך על צפייה פאסיבית בטלוויזיה"

שעת קריאה. אורי (כיתה ב') ומעין (כיתה ד') // צילום: גדעון מרקוביץ

דברו עברית: יום השפה העברית, שנועד לקידום מעמדה של הלשון העברית בישראל וברחבי העולם, יצוין מחר (חמישי) בשלל אירועים ובין השאר גם במערכת החינוך. השר בנט: "הזדמנות מצוינת לעידוד קריאה בקרב התלמידים והדור הצעיר" 

השנה יעמוד יום העברית בסימן "עברית - שפה חדשנית", ובמסגרתו תקיים האקדמיה ללשון העברית יום פתוח שיכלול הרצאות, סדנאות מקצועיות, סיורים בחדר אליעזר בן־יהודה וטעימות מארכיון האקדמיה ללשון העברית. 

אגב, יום הלשון העברית מצוין לרוב בתאריך כ"א בטבת, יום הולדתו של אליעזר בן־יהודה, אך השנה נפל התאריך ביום שבת ולכן הוקדם ביומיים. במסגרת מלחמתה של האקדמיה ללשון על מעמדה של השפה העברית ועל השימוש ההולך וגובר במילים מהשפה האנגלית, יוצאת האקדמיה נגד כוונתה של האוניברסיטה העברית .

בירושלים לקיים את מסלולי הלימודים הסדירים בתואר השני והשלישי בשפה האנגלית: "אנחנו מצֵירים מאוד שמאה שנים לאחר מלחמת השפות שוב יש מי שמעדיף לשון אחרת להוראה במוסדות להשכלה גבוהה, ומבלי דעת גורר את מערכת החינוך כולה לאמץ את האנגלית כלשון ההוראה ומעודד פגיעה במעמד העברית ואת החלשת השימוש בה". עוד ציינו כי "העברית המודרנית מוכשרת לשמש בכל תחומי החיים ולכל הצרכים, גם למחקר ולהוראת המדעים, בלי יוצא מן הכלל".

המאבק של האקדמיה ללשון למען השימוש בשפה העברית אינו ייחודי רק לתחום הלימודים, והוא גולש לכל תחומי החיים ובהם לתחום התקשורת. כך, למשל, לאחרונה נקבע כי למונח "פייק ניוז" (fake news) תשמש החלופה העברית חַדְשׁוֹת כָּזָב, וביחיד יְדִיעַת כָּזָב. 

גם במערכת החינוך יציינו את יום השפה העברית, והחינוך הממלכתי־דתי יוצא ביעד שאפתני: פרויקט "קוראים למיליון". המטרה: לקרוא מיליון ספרים בתקופה הקצרה שבין יום השפה העברית ליום פתיחת שבוע החינוך הממלכתי־דתי שיתקיים בחודש מאי הקרוב. 

בפרויקט ישתתפו כ־100 אלף תלמידים מ־400 בתי ספר, שייקחו על עצמם לקרוא בממוצע כעשרה ספרים כל אחד. אחת לשבועיים ידווחו בתי הספר באתר ייעודי על התקדמותם בדרך למימוש היעד הבית־ספרי. במהלך האתגר יעבור גביע נודד בין בתי הספר המובילים, ובסיומו של האתגר יינתנו פרסים לשני בתי הספר הפוריים ביותר לטובת הספרייה הבית־ספרית. 

מטרתו של אתגר הקריאה היא לשים דגש על ההנאה שבקריאה ועידוד התחרות בין בתי הספר. התוכנית "קוראים למיליון" מצטרפת לתוכניות נוספות לעידוד הקריאה, ובהן "ספריית פיג'מה" לתלמידי כיתות א' וב', תוכנית "שמחת הקריאה" לתלמידי כיתות ג' וד' ו"צעדת הספרים", שמיועדת לבני כל הגילים. 

"קורא ספר בשבוע"

שר החינוך נפתלי בנט התייחס ליום החגיגי: "קריאת ספרים עולה לאין ערוך על צפייה פאסיבית בטלוויזיה, מכיוון שהיא מפעילה את הדמיון ואת החשיבה. הקריאה פותחת עולמות קסומים ומגוונים עבור כל תלמידה ותלמיד. יום השפה העברית הוא הזדמנות מצוינת לעידוד הקריאה בקרב הדור הצעיר. באופן אישי, אני מקפיד לקרוא ספר או שניים בכל שבוע ורואה חשיבות רבה בחינוך תלמידי ישראל לקריאת ספרים כשגרת חיים. דווקא בעולם שהולך והופך ליותר ויותר טכנולוגי אנחנו מעודדים את החזרה אל המילה הכתובה. אני מברך את בתי הספר שלקחו על עצמם את היוזמה, ומאחל לכל התלמידים והתלמידות הצלחה בעמידה ביעד הנכסף".

העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!

 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר