בדרך להסלמה? "רוסיה או אוקראינה עלולת לפתוח במתקפת פתע"

מומחים מעריכים כי אחת מהמדינות עלולה לנסות להפתיע בימים הקרובים • "הרוסים עשויים לנצל את התפטרותו של מזכיר המדינה האמריקני" • רוסיה: "האוקראינים יביימו מתקפה כימית"

אוניות של חיל הים האוקראיני בחצי האי קרים, נובמבר 2018 // צילום: אי.אף.פי

מי ייתן את "מכת הפתע"? משרד החוץ הרוסי חושש מפני מתקפה אוקראינית בחג המולד. כך על פי דוברת המשרד, מריה זאחרובה, שקיימה אמש (שני) תדרוך לעיתונאים ובמסגרתו טענה כי מתקפה אוקראינית בימים הקרובים היא "אפשרות ממשית".

צילום: מתוך טוויטר

זחארובה אף טענה כי האוקראינים אף עלולים לביים מתקפה כימית במזרח המדינה, זאת על מנת שתהיה להם הצדקה לפתוח במתקפה. עם זאת, גורמים מערביים בכלל סבורים שיהיו אלו דווקא הרוסים שיפתחו בחג המולד. 

"במוסקבה אוהבים לנהוג בתוקפנות כשהעולם לא שם לב. רוסיה פלשה לאפגניסטן בעונת החגים ב-1979 ותקפה את גאורגיה בתקופת חופשת הקיץ", טען ג'ון הברסט, שגריר ארה"ב באוקראינה בין 2003 ל-2006, בריאיון שערך עם מגזין הניוזוויק.

הסכסוך בין המדינות, שפרץ בדיוק לפני חמש שנים, החריף לאחרונה, לאחר שרוסיה הטביעה אוניה של חיל הים האוקראיני שעל סיפונה היום 24 מלחים. נשיא אוקראינה, פטרו פרושנקו, הזהיר בתחילת החודש כי הרוסים שלחו כ-80 אלף חיילים בחלק משטח המדינה הכבוש.

בקהילה הבינלאומית מאשימים את רוסיה בהתנהגות תוקפנית, וקוראים לה להישמע לחוק הבינלאומי. נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, אף ביטל פגישה מתוכננת עם עמיתו, ולדימיר פוטין, שהייתה אמורה להיערך בוועידת ה-G20 בסוף נובמבר.

במערב מעריכים כי גם התפטרותו של מזכיר ההגנה האמריקני, ג'יימס מאטיס, מגדילה את הסיכוי למתקפה רוסית. "התגובה הנרפית להתנהגות הרוסית מגדילה גם כן את הסיכוי למתקפה מצד מוסקבה", הוסיף הברסט. "כמו כן, גם אי-הסדר בוושינגטון, עם התפטרותו של מאטיס, תורמת להגדלת הסיכוי למתקפה".

סוללות S400 רוסיות // צילום: אי.פי.איי

טנק אוקראיני // צילום: רויטרס

אימון של צבא אוקראינה // צילום: רויטרס

בשבת, רוסיה שלחה אוניות מלחמה נוספות לחצי האי קרים, שאותו סיפחו הרוסים ב-2014. על פי החוק הבינלאומי, רוסיה ואוקראינה חייבות לחלוק את נתיב הכניסה לאזוב ולים השחור, ומומחים מעריכים שהרוסים נחושים לנכס לעצמם שליטה בלעדית על חצי האי קרים. 

"הרוסים מחפשים שליטה בלעדית על מצר קרצ'ט (מחבר בין הים השחור לים של אזוב) ובים אזוב, והאוקראינים לא מוכנים לוותר על השליטה הטריטוריאלית במים או על המעבר החופשי במצר, אחת הזכויות שלהם. לכן הסיכוי להסלמה גבוה", העריך מייקל קרפנטר, לשעבר איש משרד ההגנה שהיה אחראי על האזור של רוסיה, אוקראינה, אירופה ואסיה.

"אני חושש שחיל הים האוקראיני קטן מדי על מנת לשמור על זכויותיו מול צי גדול בהרבה בים השחור, לכן אם הייתי צריך לייעץ לאוקראינה לא הייתי מנסה לבצע מתקפה באזור", העריך קרפנטר.

כמה מומחים אף הזהירו שרוסיה לנסות ליצור רצף טריטוריאלי באזור הגבול עם אוקראינה במטרה להשיג חסות על צפון הים השחור הדומה לשליטה הצבאית שהחזיקו הרוסים בעבר.

מטוסי הקרב הרוסיים החדשים שנשלחו לחצי האי קרים ושליחת החיילים לגבול עם אוקראינה מהווים, על פי אותם מומחים, לשאיפות צבאיות שכאלה. "הצעדים האלו מתכתבים עם השמועות על מבצע רוסי ליצירת 'גשר' בין הטריטוריה הרוסית באזור הים של אזוב לבין חצי האי קרים", טען אריאל כהן, חוקר בכיר במכון האטלנטי ליחסים בינלאומיים שנמצא בוושינגטון. "גם שמעתי על חידוש 'תוכנית המלחמה הגדולה' של רוסיה מ-2014 וכיבוש כל האזורים עד לאזורי הגבול עם מולדובה שמתחברים לטרנסניטריה הפרו-רוסית, טריטוריה שהיא בשליטת מולדובה", הוסיף כהן.

העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר