שני שערי מגזינים הונגריים שפורסמו בשנה האחרונה מציגים קישור ברור בין יהודים וכסף. אחד מהם, המעודן יותר, זכה לביקורת של השמאל הישראלי ושל ארגונים יהודיים שונים. בעוד שהשני, בוטה ומכליל, עבר בקול דממה דקה.
בשער המעודן, שפורסם בשבוע שעבר על ידי עיתון המזוהה עם הממשלה ההונגרית, נראה אדם שאינו מזוהה כיהודי וסביבו מתנפנפים שטרות. האיש, אונדרש הייסלר, עומד בראש אחד הזרמים הליברליים בקהילה היהודית, וידוע כמבקר של ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן ושל ראש ממשלת ישראל.
בשער הבוטה, פורסמה תמונתו של אדם חובש כיפה בעל סממנים יהודיים נוספים, תחת הכותרת "עסקים ויהדות". האיש במקרה הזה הוא שלמה כובש, חסיד חב"ד המחדש את החיים היהודיים בהונגריה ומקורב לאותו אורבן, ראש הממשלה ההונגרי.
העמדה השונה של השניים ביחס לאורבן, היא גם ההסבר ליחס ההפוך שקיבלו מהליגה נגד השמצה, הקונגרס היהודי העולמי, רבני אירופה וכן הלאה. הממסד היהודי העולמי מתעב את אורבן ולכן הוא מתייצב אוטומטית לצד מתנגדי ראש הממשלה ההונגרי - הייסלר במקרה הזה - ואינו מגבה את תומכיו, ביניהם כובש.
אורבן מושמץ דרך קבע על ידי החוגים הליברליים בארצו ובעולם, ולעיתים קרובות גם מוצג כאנטישמי. אין ספק שהיו שנים, בפרט כאשר נאבק במפלגת הימין הקיצוני ׳יוביק׳, בהן הלך על חבל דק ולא תמיד אמר את הדברים הנכונים.
למרות זאת, מדינת ישראל והזרמים השמרניים בעולם היהודי, מצדדים בעמדות המנהיג ההונגרי בנוגע לשימור מדינת הלאום, הסירוב לקבל לארצו מהגרים מוסלמים והתנגשותו הקבועה עם האיחוד האירופי.
כל מי שבא לעסוק בסוגיית הונגריה, ישראל והיהודים, חייב להכיר את התמונה המלאה ולא ליפול לסטיגמות. הונגריה היא בת ברית של ישראל בהקשר הבילטרלי ובאיחוד האירופי. ממשלת אורבן עושה רבות למען ישראל והקהילה היהודית, פועלת במרץ להנחלת זיכרון השואה ולקחיה, ונאבקת במוקד האנטישמי המרכזי של תקופתנו, זה של השמאל והאסלאם הקיצוניים.
אך בדומה לטראמפ, שמסרב לציית לתקינות הפוליטית, גם אורבן משלם מחיר על עמדותיו, בכלל זה על ידי הקהילה היהודית בארצו ובארצות הברית, שמנגנת זמירות ישנות ולא מזהה את מקור הסכנה העיקרי ליהודים בתקופתנו.
על היהודים להבין שהברירה היא אורבן או קורביין. אלה שתי הפרדיגמות המובילות של אירופה. ובכל מקרה, אנטישמיות לא יכולה להפוך לכלי לניגוח יריבים אלא חייבת להיות מגונה, בין אם היא באה משמאל ובין מימין. דין אחד להייסלר ולכובש.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו