בתנועה מחזורית מרתקת, נראית היום אירופה כניצבת בפני שבר פוליטי־חברתי־כלכלי חדש, הקורא תיגר על הסדר שהיה קיים עד כה.
מפלגות מרכז, גם כאלו שהיו בעבר שמרניות או סוציאליסטיות וזנחו את רעיונותיהן כדי להגדיל את ציבור בוחריהן ולהבטיח את הגעתן לשלטון, נופלות בזו אחר זו. ההמונים מואסים ב"אליטות הפוליטיות הישנות", שנתפסות כמשרתות את האינטרסים של עצמן ומנותקות לחלוטין מהעם. העם יוצא לרחובות, ומצביע בקלפי למפלגות "פופוליסטיות".
רוב מפלגות אלו מדברות היום בשם "הגברת הדמוקרטיה העממית" כתחליף לדמוקרטיה הפרלמנטרית, אך בדיעבד הן דוגלות בריסוקה של הדמוקרטיה הקיימת. המנגנון הביורוקרטי המפלצתי של האיחוד האירופי, שפקידיו נהנים ממשכורות עתק, בעוד ברחבי אירופה האבטלה גואה, הכלכלות נחלשות וסכומי עתק מופנים לרווחתם של פליטים ומהגרים מהמזה"ת ומאפריקה, מחזקים ברחבי "היבשת הישנה" את הקריאה והדרישה לשינוי, גם אם במקומות מסוימים מדובר בחזרה לאחור - לריבונות לאומית, להחזרת גבולות ולהסתגרות כלכלית.
ברקזיט תחת מתקפה, ראשת ממשלת בריטניה, תרזה מיי // צילום: רויטרס
בעוד הדמוקרטיות המערביות הגדולות והוותיקות במערב אירופה חוות משבר גדול, הממשלים הפופוליסטיים במזרח אירופה ובדרומה מתמודדים עם מחאת רחובות נמשכת של יריביהם הפוליטיים. בצל רוסיה המאיימת, ארה"ב המתרחקת, היורו הרעוע, ההגירה ההמונית הנמשכת, הטרור האסלאמי והפשיעה המתפשטת - עמי אירופה יוצאים לרחובות ודורשים עתיד חדש, שאין לדעת איך הוא ייראה.
צרפת: מחכים למקרון
אחרי ארבע שבתות של הפגנות עממיות המוניות, שהידרדרו לכדי אלימות רחבת היקף, עברה מחאת "האפודים הצהובים" מדרישה מממשלת מקרון לבטל מסים חדשים על צריכת מקורות אנרגיה לתביעה מהנשיא להתפטר מתפקידו. הנשיא מקרון, שמצא את עצמו בשבת האחרונה מבוצר בארמון האליזה, שמר עד כה על שתיקה.
מפגינים בפריז, בעוד האליזה צפוי לשבור שתיקה // צילום: רויטרס
הוא צפוי היום לשאת נאום לאומה, שבו יתייחס לראשונה למשבר. הממשלה מצדיקה את חוסר האונים שלה מול המחאה בכך של"אפודים הצהובים" אין מבנה הנהגה מסודר ורשימת תביעות ברורה ואחידה.
בריטניה: "מיי־זיט"
מחר תיערך בפרלמנט בלונדון ההצבעה הגורלית על אישורו של הסכם הברקזיט שגיבשה ממשלת המיעוט של תרזה מיי ושגרם לגל התפטרויות חסר תקדים משורותיה. לנוכח ההתנגדות של רוב מפלגות האופוזיציה וכן של עשרות מחברי מפלגתה השמרנים של מיי להסכם, הצפי הוא שרה"מ לא תצליח להשיג רוב להעברת ההסכם.
מפגינים למען היציאה מהאיחוד האירופי בלונדון // צילום: איי.פי
אם הסכם הברקזיט יידחה, מיי עשויה להודיע על התפטרות מראשות הממשלה, או להיות מודחת מהתפקיד. המפלגה השמרנית תיקלע למאבק כוחות פנימי שעלול להביא לפיצולה. הלייבור, בראשות השמאלן הקיצוני ג'רמי קורבין, רק מחכה להזדמנות הראשונה להפיל את מיי ולהביא לבחירות חדשות שבהן הוא צפוי לנצח.
בלגיה: מדינה לשני עמים?
יממה לאחר שמחאת "האפודים הצהובים" התפשטה גם לבריסל ומאות מפגינים נעצרו לאחר שהיו מעורבים בהתנגשויות אלימות עם כוחות משטרה, קרסה ממשלת בלגיה לאחר שהמפלגה הלאומית הפלמית החליטה לפרוש משורותיה בשל התנגדותה להצטרפות ל"אמנת ההגירה" הבינלאומית של האו"ם.
מפגין מתעמת עם המשטרה בבלגיה // צילום: איי.פי
ראש הממשלה שארל מישל הודיע כי הוא ישתדל להמשיך לכהן בראשותה של ממשלת מיעוט, כדי להבטיח יציבות במדינה. בלגיה, שבה מתגוררת אוכלוסיית מהגרים גדולה מהמזה"ת ומצפון אפריקה, סבלה בשנים האחרונות מפיגועי טרור קשים וכעת נוספת לצרותיה מחאת אנשי השכבות החלשות, שיוצאים לרחובות נגד מעמסת המסים ויוקר המחיה.
גרמניה: סוף עידן מרקל
בסופו של דבר, אנגלה מרקל נאלצה לשלם את המחיר הפוליטי על החלטתה לפתוח את גבולות גרמניה לגל המוני של פליטים ומהגרי כלכלה, שהציפו את ערי גרמניה והביאו עימם גם טרור, אלימות ופשע. בחוצות גרמניה, בעיקר במזרחה, נערכו בחודשים האחרונים הפגנות ספונטניות המוניות של גורמי ימין לאומני נגד מדיניות ההגירה של ממשלת "הקואליציה הגדולה" והזרים, ומנגד הפגנות שמאל נגד הימין הקיצוני.
באווירת ההקצנה והקיטוב הפוליטי הזו, נחלשות מפלגות העם־השמרנית והסוציאל־דמוקרטית מבחירות לבחירות ואחוזי התמיכה בהן כיום הם מהנמוכים בתולדותיהן. ספק אם בחירתה של אנגרט קראמפ־קארנבאוור כמחליפתה של מרקל בראשות המפלגה הנוצרית־דמוקרטית תאפשר את התייצבותו מחדש של המרכז הפוליטי.
הונגריה: "משכורת רעב"
רחובות בודפשט ידעו מאז הגעתו לשלטון של ויקטור אורבאן הפגנות המוניות נגד יוזמות חקיקה, שנועדו לדברי יריביו לצמצם את חופש הפעולה של מערכת המשפט ולהחליש את התקשורת העצמאית, התמלאו השבוע במפגינים נגד השינוי שמציעה ממשלת הימין בחוק העבודה, שיאפשר למעסיקים להגדיל את השעות הנוספות הנדרשות מעובדיהם ללא הענקת פיצוי כספי.
מפגינים נגד "חוק העבדות" בבודפשט // צילום: רויטרס
למתנגדי "חוק העבדות" הצטרפו סטודנטים רבים, המוחים על הגבלת החופש האקדמי, שבא לטענתם לידי ביטוי בין היתר בסגירתה של אוניברסיטה שמומנה על ידי המיליארדר ג'ורג' סורוס.
רומניה: "פוטש עממי"
בתחילת ינואר תקבל רומניה לידיה את הנשיאות התורנית של האיחוד האירופי. בשנתיים האחרונות זועזעה המערכת הפוליטית הרומנית על ידי הפגנות המוניות נגד הממשלה הסוציאליסטית, שניסתה, לטענת יריביה, לערער את מוסדות אכיפת החוק והמאבק בשחיתות, כדי לאפשר לכמה מבכיריה לחמוק מענישה. המפלגה הסוציאליסטית מאשימה את יריביה בניסיון לארגן "פוטש עממי". המאבק בין שני הזרמים הפוליטיים במדינה עשוי להתחדש עם תחילת הנשיאות האירופית של רומניה ותחילת מערכת הבחירות לנשיאות המדינה.
ספרד: בדלנות ופופוליזם
ממשלת המיעוט השמרנית של ספרד, שהצליחה לדכא בכוח הזרוע את תנועת העצמאות של הקטלאנים, נפלה לפני חצי שנה בגלל פרשיית שחיתות, ומאז מכהנת במדריד ממשלת מיעוט של הסוציאל־דמוקרטים. אי יכולת להעביר תקציב לשנה הבאה תגרור, ככל הנראה, בחירות כלליות מוקדמות במאי הקרוב. בחירות אלו יתקיימו בצל התחזקותם של גורמים בדלניים, לאומניים ושמאל קיצוני.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו