תאגיד הסמים המקסיקני אל-צ'אפו השתמש בקודים ספציפיים כדי להבריח אלפי קילוגרמים של קוקאין לתוך ארצות הברית, כך חשף אחד מבכירי ארגון הפשע בבית המשפט בניו יורק היום (שלישי).
חואקין גוזמן לוארה, המכונה אל צ'אפו ("הקצר"), ביקש על פי החשד מעובדיו לארגן "מסיבות" בלילות שבהם רצה להזמין מטוסים עמוסים בקוקאין מקולומביה למקסיקו.
אל-צ'אפו התייחס לקוקאין בתור "חולצות", המטוסים הפכו ל"בחורות", הדלק למטוסים נקרא "יין" והכסף המזומן כונה "מסמכים", כך חשף חבר לשעבר בקרטל הסמים, מיגל אנחל מרטינז.
אל צ'אפו בכלא - הקרטל ממשיך לשגשג
חשש בארה"ב: "אל צ'אפו יחסל את העדים נגדו"
15 טון קוקאין: רווחי הקרטלים נחשפים
"היו לנו קודים להכול", אמר עד המדינה מרטינז לבית המשפט הפדרלי בברוקלין. "מר גוזמן אמר לי תמיד להיות מאוד זהיר בגלל שהממשל האמריקני עלול להאזין לשיחות שלנו.
"הקולומביאנים קראו לו 'מי פאפא' (אבי)", אמר מרטינז ותיאר כיצד החל לעבוד עבור אל-צ'אפו בתור טייס לפני שהפך למנהל, שהיה אמון בין היתר על הקמת משרדים במקסיקו סיטי, כדי לארגן העברות סמים מהקרטלים בקולומביה, בהם "קאלי", "עמק הצפון" ו"בוגון".
אל-צ'אפו מובל על ידי חברי המשמר המיוחד במקסיקו. ברח מהכלא פעמיים // צילום: רויטרס
הכיסוי של מרטינז היה שהמשרדים הם פירמת עורכי דין, אבל בחשאי, הקבוצה תיאמה עם טייסים בתדר רדיו מיוחד את העברות הקוקאין במסגרת הסחר בין הקרטלים.
"אם הכול היה מתנהל היטב, היינו קוראים: 'שמן, שמן, שמן'", אמר מרטינז, שנודע בארגון בכינוי "אל-גורדו" שמשמעותו: "השמן" או בכינוי "אל-טולוש" (כלי נגינה מקסיקני הדומה לבאס). בפעמים אחרות בהן הייתה מתבצעת עסקה מוצלחת, הטייסים היו פשוט שורקים.
על פי הטענות, אל-צ'אפו הרוויח יותר מ-19 מיליארד דולר עבור הברחת קוקאין לתוך תחומי ארצות הברית, עד שנעצר לראשונה בשנת 1993. העבריין נמלט מהכלא השמור במקסיקו פעמיים לפני שהוסגר לארצות הברית שנה שעברה, והוא טוען לחפותו מהאישום כי ניהל את קרטל הסמים במשך יותר מ-25 שנה.
עד המדינה מרטינז, טוען כי בין השנים 1987 ל-1991 אל-צ'אפו קיבל משלוחי קוקאין שמטוסים העבירו כל 20 יום. אל-צ'אפו גילה באיזה לילה הוא מעוניין שהמטוסים יגיעו, והמנהל שלו היה מוסר לקרטלים בקולומביה שעליהם להעביר כמה מטוסים שהם יכולים באותו יום, כשכל אחד מהם נושא יותר מ-800 קילוגרמים של קוקאין.
האקדח של ראש הקרטל. "מסיבות" ו"בחורות" // צילום: רויטרס
אל-צ'אפו ואל-גורדו הפכו כל כך קרובים עד שהראשון הפך לסנדק של עד המדינה מרטינז, ולמעשה היו כמו אחים זה לזה. מר מרטינז סיפר שפעם הוא הצליח לתאם את הגעתם של עשרה מטוסים בלילה אחד, והפך את אל-צ'אפו לשמח במיוחד. ראש קרטל הסמים לכאורה אמר למרטינז: "אחי, עכשיו זה 'מסיבה' גדולה".
אל-צ'אפו, החליט באיזה אפיק בשמיים יטוסו המטוסים, ובאיזה לילה יעברו משלוחי הקוקאין הודות לעזרתם של קציני משטרה מושחתים, כך על פי עד המדינה. המנהל לשעבר סיפר שאל-צ'אפו שיחד בלפחות 14 מיליון דולר את מפקד המשטרה המקסיקנית, גיירלמו גונזלס קלדרון, בלפחות שני הזדמנויות.
התביעה טוענת שאל-צ'אפו בילה יותר מחצי יובל בתשלומים לגורמי ממשל מושחתים במקסיקו, בהם הבכירים ביותר: נשיא מקסיקו הנוכחי וקודמו. שני הנשיאים מכחישים את ההאשמות מכל וכול.
מר מרטינז אמר שקרטל סינואל נוהל מ"כיכרות", שהיו למעשה מקומות שבהם המשטרה אישרה לארגון לעבוד בתמורה לשוחד. לעתים הטייסים היו סוטים מנתיב הטיסה, והדבר היה גורם למשבר אמון עם המשטרה, שהייתה יוצאת למעצרים ולפשיטות נקודתיות, אבל המערכת עבדה היטב לאורך זמן. בסופו של דבר, מפקד המשטרה קלדרון אף הזהיר את אל-צ'אפו שעליו לשנות את דרך הפעולה שלו, משום שהממשל האמריקני הקים בסיס האזנה. "היה עליו לעבור למשלוחים דרך ספינות כי כל מטוס הפך לחשוד", אמר עד המדינה.
ממטוסים לספינות קוקאין
ואכן, אל-צ'אפו החל לשלוח ספינות ממקסיקו ומקולומביה. לפי מרטינז, הספינות היו נפגשות במים הבינלאומיים כדי להעביר את משלוחי הקוקאין. אל-צ'אפו רכש חוות בקרבת חוף הים והורה לאנשיו לשוט בספינות גומי ממונעות כדי לקבל את המשלוח מהספינות שעגנו קרוב לחוף. כל ספינה העבירה בין 800 ל-1000 קילוגרמים של קוקאין ורכבים היו אוספים את הסחורה. משם, הם היו נוסעים לגבול ארצות הברית-מקסיקו. אבל גם שיטה זו לא חפה מבעיות.
בתקרית אחת, הבוס של קרטל הסמים הקולומביאני, קרלוס רמריז עבדיה, שכונה "צ'ופיטה" (סוכריה על מקל), ניסה להתחרות עם בוס של קרטל אחר. צ'ופיטה טען שהוא לא הצליח למצוא את הסירות של אל-צ'אפו והיה צריך להיפטר מהמטען שלו. אל-צ'אפו רתח והורה לקשור את צ'ופיטה כשזה יגיע למשרדו. לבסוף, אל-צ'אפו הגיע למשרד בעצמו וצ'ופיטה הסכים לשלוח ספינה נוספת. למרבה אכזבתו, הספינה והצוות שלה נעלמו בסופת הוריקן יחד עם משלוח סמים בשווי 235 מיליון דולר.
עורכי הדין של אל-צ'אפו טוענים שהוא איננו הבוס של הקרטל, ושהעדים של הממשל האמריקני הם שקרנים, רוצחים ועבריינים שרוצים להציל את עצמם מהכלא. הם אומרים שהוא "השעיר לעזאזל" של הארגון ואילו הממשלה המושחתת ורשויות ארצות הברית רואים בו את הפרס האולטימטיבי.
התביעה טוענת כי שהוא סוחר הסמים הכבד ביותר מאז פאבלו אסקובר, אדם שהוביל אמפריית סמים בינלאומית ורצח 33 אנשים.
המשפט בינתיים נמשך.
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו