חברת הביטוח "כלל" נאלצה לפצות בריבית עונשית של פי 20, תלמיד שהיה מבוטח בביטוח תאונות אישיות לתלמידים, וזאת לאחר שהערימה קשיים שונים והתעכבה עם תשלום הפיצויים למבוטח.
בהחלטת בית משפט השלום בירושלים משבוע שעבר, בהסכמת הצדדים, חברת הביטוח הסכימה להוסיף תשלום של כ-10,000שקלים ריבית לתשלום הפיצוי המקורי בסך 43,000 השקלים שהיו מגיעים למבוטח.
התלמיד א' נפצע בתאונה בבית ספרו ונגרם לו שבר בידו שהצריך ניתוח. א' פנה לחברת הביטוח בבקשה לפיצוי בשל מצבו הרפואי לאחר השבר ובשל הצלקות הניתוחיות שנותרו בידו. חברת הביטוח שלחה את א' לבדיקת מומחה מטעמה, שקבע שאכן הוא ראוי לפיצוי בשל השבר, אך התנערה מאחריות לשלם בעבור הצלקות.
כאמצעי לחץ, חברת הביטוח אף הציעה כי אם א' יחתום שהוא מוותר על תביעות נוספות, הוא יקבל פיצוי בעבור המצב שלאחר השבר שבידו, בהתאם לחוות דעת המומחה שמטעמה. אלא שא' התעקש לקבל את מלוא הסכום המגיע לו, חברת הביטוח עיכבה, על כן, את התשלום.
התביעה שהוגשה לבית משפט השלום כללה פיצוי בעבור הצלקות, וגם תשלום בעבור המצב לאחר השבר ביד. חברת כלל העדיפה לשלם את כל הסכום הנדרש לפני פסק הדין, אך א' התעקש לקבל לידיו גם את סכום הריבית העונשית הקבועה בחוק במצבים כאלה.
עו"ד רביד שרון שייצג את הלקוח מסר בתגובה: "חברות ביטוח משתדלות לשלם כמה שפחות למבוטחים. אפילו המחוקק הבחין בכך שחברות הביטוח נוקטות ב-'שיטת מצליח' על דרך קבע, וכשגרה, גם כשהן כבר מאשרות איזשהו פיצוי, משלמות הן סכומים מופחתים. חברות הביטוח יוצאות מתוך הנחה שברוב המקרים זה עובר בשלום והמבוטחים לא רצים לבית המשפט לממש זכויותיהם, או במילים אחרות – בדרך כלל זה מצליח... ואם מדי פעם לא מצליח, עדיין יצאו חברות הביטוח ברווח..
"על מנת למנוע מחברות הביטוח להמשיך ולפגוע בלקוחות בדרך זו, נחקק סעיף 28א לחוק חוזה הביטוח, לפיו במקרה שחברת הביטוח לא העבירה סכומים שאינם שנויים במחלוקת צפויה היא לריבית מיוחדת, עונשית. בתחילה החוק אפשר להטיל ריבית עונשית עד לפי 3 מהריבית הקבועה בחוק פסיקת ריבית והצמדה, אך לא היה בכך להרתיע, וגם בתי המשפט הטילו ריבית עונשית לעיתים נדירות. החוק תוקן באופן בו ניתן להטיל ריבית מיוחדת, עונשית, עד פי 20 מהריבית שלפי חוק פסיקת ריבית והצמדה. לראשונה, חברת ביטוח תשלם ריבית עונשית מקסימאלית שכזו. אם המבוטחים ובתי המשפט ישתמשו בסעיף הריבית העונשית ככלי יעיל – השינוי בחוק ישיג את מטרתו – ויביא שיפור משמעותי ביחס חברות הביטוח למבוטחים".
מחברת כלל לא נמסרה תגובה עד לפרסום הכתבה.