סוכרתיים? המתכונים שכדאי לאמץ

אובחנתם כסוכרתיים? כדאי שתבחנו את הדיאטה הקטוגנית • ד"ר מריאלה גלאנט עם הפרטים • המתכונים שיעזרו לכם להתחיל

יותר ממחצית מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל סובלת מעודף משקל או מהשמנה. במדינת ישראל קרוב ל-550 אלף איש חולים במחלת הסוכרת, וכ-550 אלף איש נמצאים בשלב טרום המחלה. כך עולה מנתונים שמפורסמים לרגל יום המודעות הבינלאומי לסוכרת, שמצויין היום (רביעי).

איך לטפל בסוכרת? // צילום: GETTY

כמו כן, מנתוני קופות החולים עולה כי בקרב האוכלוסייה הבוגרת בישראל, קרוב ל-10% חיים עם סוכרת. שיעור ההימצאות של סוכרת בקרב מטופלים מעל גיל 18 עומד על 9.7% נכון לשנת 2015. לפי משרד הבריאות, סוכרת הייתה במקום השלישי ברשימת הסיבות המובילות למוות בישראל בשנים 2010-2000 אחרי מחלות ממאירות ומחלות לב.

עוד עולה מהנתונים שפורסמו על ידי ד"ר אורלי טמיר, מנהלת מיזם עוצמה לייזום ולקידום פעולות למניעה ולטיפול בסוכרת, כי מתוך כלל האוכלוסייה הבוגרת ברחבי העולם, 39% סובלים מעודף משקל ו-13% מהשמנה. בסך הכל, יותר ממחצית מאוכלוסיית העולם סובלת מעודף משקל או מהשמנה. במדינת ישראל שיעורי ההשמנה דומים לאלה של הממוצע העולמי.

לדברי ד"ר מריאלה גלאנט, אנדוקרינולוגית, מקימה ומנהלת מרכז גלאנט לטיפול בסוכרת, אפשר לשנות את המציאות שבה אנחנו חיים. "במרכז לטיפול בסוכרת אנחנו משתמשים בגישות טיפול מתקדמות ועכשוויות ברפואה כדי לטפל בסוכרתיים ובטרום-סוכרתיים", היא אומרת. על פי גלאנט, ניתן לשקם ולשפר את המצב הבריאותי המטבולי בעזרת שינויים באורח החיים, בתזונה, באמצעות תרופות חדשניות, העצמה וליווי אישי של המטופל.

הדיאטה הקטוגנית, שדלה בפחמימות ועשירה בשומנים, מתאימה לדעת גלאנט בעיקר לחולי סוכרת וטרום סוכרת, לירידה במשקל, לשיפור תסמינים של תסמונת מטבולית וכבד שומני. 

סוכרתיים? הנה המתכונים שיעזרו לכם בדיאטה הקטוגנית:

סלמון בירקות ויין של מוטי 

סלמון בירקות // צילום: מרכז גלאנט לטיפול בסכרת

החומרים:

נתח של סלמון רצוי טרי

ירקות שאוהבים מומלץ גזר, פטריות, גמבה, בצלי שאלוט, שורש פטרוזיליה ושום

3 כפות שמן זית

לרוטב:

כפית חרדל

3 כפות רוטב סויה דל נתרן

2 כפיות ג'ינג'ר מגורד

2 שיני שום קצוצות 

כוס יין לבן

 

אופן ההכנה:

חותכים את הירקות גס, מכינים את הרוטב בקערה, מחממים במחבת שתי כפות שמן זית, מוסיפים כפית קארי ומלח ומערבבים, מוסיפים את הירקות ומכסים. אחרי כחמש דקות מוציאים את הירקות מהמחבת ומעבירים לצלחת. מוסיפים עוד כף שמן, מניחים את הדג עם העור כלפי מטה ומחכים עד ששולי הדג נעשים לבנים. מוסיפים את הירקות ואת הרוטב, מחממים עוד שתי דקות ומעבירים לתנור לכ-20 דקות ב-180 מעלות.

 

עוף בקארי מוקרם של מוטי ועדינה בכר

עוף בקארי // צילום: מרכז גלאנט לטיפול בסכרת

החומרים:

3 יחידות חזה עוף במשקל 100 גר' כל אחד, מופשרות וחתוכות לרצועות

כפית פפריקה

כפית כורכום

כפית קארי

אבקת שום

מלח, פלפל

שמנת צמחית לבישול

1/4 כוס שמן זית

 

אופן ההכנה:

לתבל את רצועות חזה העוף בפפריקה, כורכום ושמן זית. לטגן במחבת שחוממה היטב כמה דקות ולהוציא לצלחת. לחמם באותה מחבת שמן זית (לגרד את השאריות עם כף עץ), כפית קארי, אבקת שום, מלח ופלפל, להוסיף את השמנת, כשמבעבע להוסיף את העוף.

 

שקשוקה תרד

שקשוקה תרד קטגונית // צילום: יח"צ

רכיבים:

חצי בצל לבן קצוץ

4 כפות שמן זית

חבילת תרד ניו זינלנדי

שמנת מתוקה 38% (250 מ"ל)

4 ביצים

 

הוראות הכנה:

מטגנים את הבצל בשמן זית. שוטפים וקוצצים גס חבילה של תרד ניו-זילנדי, חולטים במים רותחים ל-3 דקות. מוסיפים את התרד למחבת עם הבצל ומטגנים עוד כ-3 דקות יחד. מוסיפים שמנת מתוקה עד לרתיחה, מוסיפים את הביצים עד למידת העשייה הרצויה.

 

חצילים אפויים בלימון ושמן זית

חצילים בלימון // צילום: יח"צ

המרכיבים:

2 חצילים גדולים

2 כפות שמן זית

מיץ מלימון

2 שיני שום כתושות

מלח

פפריקה

פלפל

 

אופן ההכנה:

קולפים את החצילים וחותכים אותם לרצועות דקות וקצרות, מתבלים במעט מלח ושמן זית מעבירים לתבנית ואופים כחצי שעה ב-180 מעלות

מוסיפים לחצילים החמים את השמן, הלימון, השום והתבלינים.

 

חטיף בריאות 

המצרכים:

100 גר' גרעיני חמניה קלופים

100 גר' גרעיני דלעת קלופים

3 חלבונים

3 שקיות  סוכרלוז

 

אופן ההכנה:

לערבב את החלבונים, להוסיף את שאר החומרים, לשטח בעזרת מערוך בין שני ניירות אפייה ולאפות ב-180 מעלות 15-20 דקות עד שמזהיב. להשאיר בתנור סגור עוד רבע שעה, אפשר להוסיף שקדים ושומשום.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר