צילום: אילן בשור // סויסה (במרכז)

מאיר סויסה חוזר לבמה

אחרי היעדרות ארוכה מהבמות - מאיר סויסה חוזר בחנוכה עם המחזמר "בעקבות הלב", שעיבד שולי רנד ומיועד לציבור הדתי • "זה משל יפה על יחסי אב ובן, עשירים ועניים, פועלים וגבירים ובכלל על בני האדם", אומר סויסה

בשנים האחרונות נעדר השחקן מאיר סויסה (62) מבימות התיאטרון, לטובת פיתוח וכתיבה של פרויקטים דוקומנטריים שעליהם הוא שוקד. בחנוכה הקרוב הוא חוזר, הפעם להצגת ילדים המיועדת למגזר הדתי ולשומרי המסורת. זה יקרה במחזמר החדש "בעקבות הלב", שאותו עיבד וכתב שולי רנד ומביים יותם קושניר. 

מדובר במעין גרסה מחודשת לקלאסיקה העל־זמנית "הלבלר הקטן מפירנצה", מתוך ספרו של אדמונדו דה אמיצ'יס "הלב", על הנער רפאל שמנסה בכל כוחו למצוא את הדרך לשוויון ולצדק חברתי. לצד סויסה ישחקו, בין היתר, ישי לפידות, ניר כלפון ורנד עצמו. "שולי רנד המופלא כתב את המחזה האלגורי הזה כהצגה אנושית מאוד", אומר סויסה, "המציגה משל יפה על יחסי אב ובן, עשירים ועניים, פועלים וגבירים ובכלל על בני האדם. אני משחק את האבא, שולי רנד הוא הגביר המנהל וישי לפידות הוא המורה של הבן שלי, שאותו משחק ניר כלפון. זה מחזמר מרגש ומצחיק עם שירים יפים מאוד, שגם אותם חיבר שולי".

אתם עולים בחג שבו יש עשרות הצגות ומופעי ענק שמתחרים על לב הילדים וכיס ההורים. 

"נכון, זה לא הפסטיגל אבל אנחנו פונים מראש לקהל אחר. זה חג שבו למעשה אין למגזר הדתי הרבה אפשרויות".

עד כמה אתה מחובר למגזר הדתי?

"אני שחקן יהודי וישראלי, וכשמציעים לי עבודה אני קורא את התסריט ואם זה מעניין אותי אני עושה את זה. זה לא מחזה פוליטי, זו בסך הכל אגדה. אני אדם חילוני שמאמין באלוהים, בכוח עליון. מעבר לזה, אני חושב שדת היא דבר אינטימי ואישי ולא מועדון חברתי. הדבר היחיד ששונה כאן הוא העובדה שאין נשים בהצגה".

וזה לא מפריע לך?

"במקרה הזה לא, כי המחזה מיועד לאנשים שומרי דת ומבחינתם אלו הכללים שלהם. זה היה יכול להיות גם מחזה אבסורד, שבו כל הגברים משחקים נשים. זה באמת לא עניין מבחינתי, ואני לא חושב שצריך לעשות מזה עניין. יש פה הצגה שמיועדת למגזר דתי, עם תכנים וחוקים שנוגעים אליהם".

סויסה, כאמור, נעדר מהבמות בתקופה האחרונה. "מאז 'פרח השכונות' של תיאטרון באר שבע לא שיחקתי, אבל אני מנצל את הזמן לחשיבה ולכתיבה של פרויקטים דוקומנטריים", הוא מספר, "יש לי היום כמה פרויקטים בפיתוח, וגם רואים אותי הרבה בטלוויזיה, בשידורים חוזרים... בסופו של דבר התגעגעתי, אז הנה, אני פה ומאוד נהנה. אני רוצה לציין לשבח את הבמאי הנפלא שלנו, יותם קושניר, שעם אביו אבי קושניר אמנם בקושי יצא לי לעבוד אבל אנחנו מכירים המון שנים. יותם הוא כישרון גדול, במאי שיודע לעבוד עם שחקנים, וזה עונג לראות את הדור הבא".

הצגות הילדים לא מאוד מזוהות איתך. 

"נכון אבל עשיתי בעבר הצגות ילדים ואני לא מתנגד לזה, כל עוד זו הצגה שאני אוהב ויכול לבוא בה לידי ביטוי בשירה, בריקוד ובמשחק, גם אם זה כמה פעמים ביום. זה כמו להיכנס למכון כושר..."

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו