האם האישה הזו תצליח לנצח את הזִקנה?

חוקרת אמריקנית עורכת מחקר שבו היא משתתפת כשפן ניסיונות • עמיתיה ספקנים, אך היא טוענת: "הצלחתי לעצור את ההזדקנות" • ואיך קשורים לזה לובסטרים?

אליזבת פריש // צילום: אתר BIOVIVA // אליזבת פריש // צילום: אתר BIOVIVA ,
אליזבת פריש // צילום: אתר BIOVIVA // אליזבת פריש // צילום: אתר BIOVIVA

אליזבת פריש היא מנכ"לית חברת "BIOVIVA" שמציעה טיפול מהפכני להשפעות ההזדקנות. בשנת 2016, החברה הצעירה של פריש, הממוקמת בפרבר ליד סיאטל, פרצה לשוק עם שני טיפולים המתהדרים בתואר "הטיפול הגנטי הראשון בתופעת ההזדקנות" .

בעוד כל מי שמכיר את שוק הטיפולים הרפואיים והקוסמטיים יודע לגלות חשדנות בריאה כלפי הבטחות שונות שמציעות חברות מהסוג הזה, הסיפור שעומד מאחורי פיתוח המוצר והמעורבות האישית של פריש בתהליך המחקר הוא רחוק מלהיות רגיל.

בשנת 2015 עזבה פריש בת ה-44 את ארצות הברית לקולומביה, תחת מעטה של חשאיות מוחלטת. מטרתה הייתה לערוך ניסוי שנערך במעבדה ששמה מעולם לא פורסם, הכולל טיפול מהפכני שהוא חלק מניסוי נועז שחברתה של פריש לא יכלה לבצע על אדמת ארצות הברית. הניסוי היה ניסוי קליני ראשון בבני אדם, כששפן הניסיונות הוא פריש עצמה. 

כיצד הלובסטר עושה זאת

על מנת להבין את מהותו של הטיפול שפריש מציעה נגד התופעות השונות של ההזדקנות צריך לצלול, פשוטו כמשמעו, למעמקי הים ולבחון ייצור שבשרו נחשב למעדן אך אורחות חייו מרתקות את מדע הרפואה. 

מדענים סבורים כי הלובסטרים, סרטני מים עמוקים הנמצאים בחלקים הקרים והאפלוליים של האוקיינוסים, אינם מזדקנים ואף ייתכן כי אינם מתים מזקנה. כן, שמעתם נכון, חרקי הים האלו מסוגלים להמשיך ולחיות כל עוד הם אינם נטרפים או ניצודים על ידי בני אדם שמעוניינים לאכול אותם עם רוטב שום וחמאה.
 

כיצד אתה עושה זאת? לובסטר שלא יחיה לנצח // צילום: getty images

כיצד הלובסטרים עושים זאת? ובכן, חוקרים סבורים כי הכרומוזומים של הלובסטרים זוכים להגנה מיוחדת שאינה נפוצה ביתר ממלכות בעלי החיים. כרומוזומים הם גלילים סליליים המכילים ומגנים על ה-DNA שלנו, ומאפשרים לגוף להמשיך ולבנות אותו מחדש. קצה הכרומוזום עשוי מחומר קשיח שנקרא טלומר. בעוד אצל רוב ממלכות החי הטלומר הולך ומתקצר עם השנים בכל פעם שהתאים מתחלקים, דבר שמביא להזקנות, אצל הלובסטרים הטלומר לא נשחק והכרומוזומים נשארים בשלמותם.

טיפול שנוי במחלוקת

פריש טוענת, שבאמצעות טיפול המשמר את הטלומר אצל בני אדם בוגרים, היא הצליחה להפוך את תהליך ההזדקנות הביולוגי של תאי מערכת החיסון שלה ו"להצעיר" אותם ב-20 שנה. 

על פי טענותיה של פריש, מדידות שבוצעו במעבדה בקולומביה הראו כי הטלומרים בתאי הדם הלבנים שלה התארכו בתשעה אחוזים מאז החלה את הטיפול. פריש טוענת כי ניתן לטפל גם בתאים אחרים בגוף באופן דומה ובכך למנוע ממערכות שלמות בגוף את השפעות הזקנה. 

"הרבה אנשים קופצים לכל מיני מסקנות לגבי חיי אלמוות או ניצחון סופי על המוות, אך מה שאנחנו מנסים לעשות הרבה פחות פרוזאי. אנחנו מנסים לשפר או לדחות את אחת מנקודות הסבל הקשות ביותר בחייו של אדם, כאבי ומחלות ההזדקנות", מספרת פריש לגרדיאן הבריטי. "נוכל לטפל במחלות כמו טרשת נפוצה ואלצהיימר ואולי אפילו באיידס", היא אומרת.

אך עבודתה של פריש בהחלט שנויה במחלוקת. מדענים אחרים טוענים כי המדידות שביצעה נמצאות בתוך טווח סטיית הטעות ולפי כך לא מהווים הוכחה ליעילות הטיפול. חברתה של פריש גם לא ביצעה את כל השלבים הפרה-קליניים הדרושים על מנת לרשום את המחקר והטיפול בארצות הברית.
 

אך בעוד הקהילה המדעית מחכה למחקרים שיפריכו או יאשרו את הניסוי שביצעה פריש בעצמה, המחשבה על האפשרות לחיות בעולם ללא מכאובי הזקנה, או אולי אפילו ללא האיום המתמיד של המוות, התלוי מעל האדם מאז שחר ימיו, מפתה מאוד.  

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר