דאגה? תושבי הצפון צפויים למים חומים בברזים

בתחילת נובמבר תחל רשות המים להזרים מים מותפלים לצרכנים בצפון, עקב התדלדלות המקורות הטבעיים • התהליך עלול להיות מלווה בשינוי בצבע המים, אך הם אינם מסוכנים לבריאות

אין סיבה לבהלה. מים חומים // צילום אילוסטרציה: GettyImages

כתוצאה מרצף נדיר של 5 שנים שחונות וירידת מפלסי מקורות המים, רשות המים מזרימה מים מותפלים ליישובים בצפון, דבר שעלול לגרום לעכירות במי הברז בתקופת המעבר.

 

בעקבות רצף נדיר של 5 שנים שחונות וגרעון אדיר של כ- 2.5 מיליארד קוב מים שנוצר במקורות המים הטבעיים בגליל, נדרשים שינויים במקורות המים כדי להבטיח את המשך אספקת המים הסדירה לישובים. המחסור חמור במיוחד בצפון הארץ ובגליל המערבי, והוא החמור ביותר מאז החלו המדידות בארץ (לפני כ-100 שנה). מצב הנחלים ומקורות המים נמצא בשפל חסר תקדים: המחסור בכנרת נאמד בכמיליארד קוב, המעיינות המרכזיים המזינים את הירדן (הדן והבניאס) בשפל קיצוני, ומפלס מי התהום בגליל ירד למינימום ההיסטורי המדוד. באזור הגליל המערבי המשך הפקת המים מהקידוחים מסכן את מי התהום באזור ואת יכולת ההפקה מהם בעתיד.

 

ברשות המים אומרים כי כדי להימנע משיבושים באספקת המים לאזור הצפון, נדרש תגבור האזור (כפי שנעשה גם בשנה שעברה) במים מותפלים. הזרמת המים המותפלים לאזור היא הכרחית כדי להבטיח את המשך האספקה הסדירה, על אף הבצורת החריגה.

 

ברשות מבקשים לעדכן, כי בתחילת חודש נובמבר אספקת המים תתבסס בין היתר על מים מותפלים מהמערכת הארצית. שינוי מקור המים עשוי להיות מלווה בתופעה המוכרת כ"מים אדומים". תופעה זו ידועה בעולם במצב של החלפת מקורות מים, והתרחשה במקומות שונים בארץ לרבות באזור הגליל המערבי. מקור התופעה, בכך שהתמהיל השונה של המים המסופקים גורם לשחרור של תרכובות ברזל, בעת שהוא בא במגע עם צנרת מתכתית ישנה (בעיקר צנרת ביתית).

 

יודגש כי תופעה זו אינה מופיעה בכל מקום, וכשהיא מופיעה - לא מדובר על תופעה שמסוכנת לבריאות, אלא רק אסתטית. ובמידה ונתקלים בתופעה, התושבים מתבקשים להזרים מים בברז עד לקבלת מים צלולים. משרד הבריאות מנחה שאין לשתות מים עכורים או שיש בהם צבע לשתייה ו/או להכין איתם מזון.

 

ברשות המים אומרים כי ספקי המים ביצעו ומבצעים פעולות רבות לצמצום היקף הבעיה (שטיפות בצנרת הציבורית, החלפת תשתיות ישנות, ניטור המים, בקרה רציפה ועוד) וילוו את האירועים - ככל שיהיו - בדיגומים על פי הנחיות שיקבלו ממשרד הבריאות.

 

ברשות מדגישים  שהמים מנוטרים ומבוקרים באופן רציף על ידי הספקים, בפיקוח משרד הבריאות, על מנת להבטיח שאין כל סיכון בריאותי לתושבים, ואכן, המים מוגדרים על ידי משרד הבריאות כראויים לשתייה ולכל שימוש, כל עוד הם צלולים. לכן אם מופיעים עכירות או צבע במים יש להמשיך לשטוף את המערכות הפרטיות עד לקבלת מים צלולים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר