נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג, לא הפתיעה בהחלטת הריבית האחרונה שלה אתמול, כשהותירה את הריבית ללא שינוי ברמה של 0.1%, זה החודש ה־45 ברציפות. בכך היא הותירה את ההחלטה על העלאת הריבית ליורשה בתפקיד נגיד בנק ישראל. החלטת הריבית הבאה תהיה ב־26 בנובמבר 2018.
ד"ר פלוג ניצלה את תדרוך העיתונאים האחרון לרגל סיום כהונתה להעברת ביקורת על תהליך אי־בחירת הנגיד לבנק ישראל. "במדינה מתוקנת מאיישים תפקידים מראש. אני מבקשת לומר בשמי ובשם כל חברי הוועדה המוניטרית כי אי הוודאות לגבי זהות הנגיד הבא לא תשפיע על תהליכי קבלת ההחלטות", אמרה הנגידה.
פלוג הדגישה כי "במידת הצורך, המשנה לנגידה, ד"ר נדין בודו־טרכטנברג, תמלא את מקומי". ד"ר בודו־טרכטנברג אינה מועמדת לנגידות והיא לא רואיינה לתפקיד על ידי רה"מ בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון.
אין זו פעם ראשונה שהממשלה "מאחרת" במינוי נגיד בנק ישראל חדש. זה קרה בינואר 2000 עם בחירתו של ד"ר דוד קליין, שהחליף את פרופ' יעקב פרנקל, ולאחר מכן במאי 2005 כאשר פרופ' סטנלי פישר התמנה לנגיד בנק ישראל, כחצי שנה לאחר עזיבתו של דוד קליין. בתקופת הביניים ניהל את בנק ישראל המשנה לנגיד ד"ר מאיר סוקולר.
הנגידה פלוג ציינה כי זכתה להוביל את הוועדה ל־57 החלטות ריבית, "שלכל אחת מהן קדם תהליך סדור שאני מאוד גאה בו. אני סבורה כי במבחן הזמן יתברר שקיבלנו את ההחלטות הנכונות מתוך ראייה אחת בלבד - טובת המשק והאזרחים".
לדבריה, הריבית הנמוכה "תרמה תרומה משמעותית לצמיחת המשק, ומצד שני לא התפתינו ולא נאלצנו לנקוט צעדים חריגים. הצלחנו לשמר את אמינות המדיניות לטווח הארוך ולהביא את האינפלציה ליעד".
הנגידה הביעה מחד גיסא תקווה שיימצא לה מחליף "ראוי ובעל יכולת עמידה", ומאידך גיסא סיפרה שהיא מודאגת מהתנהלות הממשלה כי "חשוב מאוד שהממשלה תשמור על המסגרות הפיסקאליות. בהסתכלות ארוכת טווח יש אתגרים גדולים לממשלה בתחום ההוצאות האזרחיות והשירותים הציבוריים".
שפל באבטלה
בתוך כך, נודע מנתונים שפורסמו על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כי שיעור האבטלה בישראל שוב בירידה. בחודש אוגוסט ירד שיעור האבטלה במשק ל־4%, לעומת 4.1% בחודש יולי, 162 אלף מובטלים בלבד. הירידה היתה בזכות ירידה בשיעור אבטלת הנשים בחודש אוגוסט ל־3.8% בלבד, לעומת 4.1% ביולי. שיעור אבטלת הגברים נותר ללא שינוי, 4.1%. שיעור האבטלה באוגוסט עדיין גבוה משיעור האבטלה ההיסטורי הנמוך, בשיעור של 3.7%.
עוד עולה מנתוני הלמ"ס כי שיעור האבטלה בגילי עבודה (בני 64-25) נמוך יחסית מבחינה היסטורית ועמד באוגוסט על 3.4%. אבטלת הגברים בגיל העבודה עמדה על שיעור של 3.6%, ושיעור אבטלת הנשים בגיל העבודה היה נמוך יותר, 3.3% בלבד.
בד בבד, באוגוסט, 80.4% מהעובדים בגיל העבודה השתתפו בכוח העבודה האזרחי, שיעור התעסוקה עמד על 77.7%, וכן שיעור המשתתפים בכוח העבודה בקרב גברים היה 84.1% ובקרב נשים 76.8%.
41 אלף עובדים במשרה מלאה נוספו בחודש אוגוסט, גידול בשיעור של 1.6%. מנגד, נגרעו 27 אלף עובדים במשרה חלקית, ירידה בשיעור 2.7%.
לראשונה, מספר השייכים לכוח העבודה האזרחי חצה את רף ה־4 מיליון והגיע ל־4.08 מיליון איש. מספר המועסקים הגיע ל־3.92 מיליון איש ואישה.
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו