טאבו משמעותי נשבר אתמול (מוצ"ש) בגרמניה - ב״בית האזרחים״, מרכז קהילתי באחד משכונותיה של העיר ויסבאדן, הוקם ״התא היהודי״ במפלגת הימין הפופוליסטית ״אלטרנטיבה לגרמניה״, שיריביה הפוליטיים מאשימים אותה בלאומנות ובגישה סלחנית עד אוהדת לנאציזם.
ראשי הקהילה היהודית בגרמניה הכריזו מלחמה על הקמתו של התא היהודי ב"אלטרנטיבה לגרמניה״. ארגונים ותנועות יהודיות, שבדרך כלל נאבקים בחירוף נפש אלו באלו, התאחדו סביב אויב משותף חדש: ״יהודי האלטרנטיבה״.
בהודעה משותפת שפרסמו בסוף השבוע, נקבע חד משמעית, ש״אלטרנטיבה אינה מפלגה ליהודים. אלטרנטיבה היא מפלגה שבה שנאת יהודים והפחתת חשיבות השואה או הכחשתה, מצאו בית״, נאמר בהודעה המשותפת.
עוד נאמר בהודעה המשותפת: ״אלטרנטיבה היא מפלגה אנטי-דמוקרטית, שבזה לכבוד האדם וחלקים נרחבים ממנה שייכים לימין הקיצוני״.
חברי ההנהלה של התא היהודי // צילום: אלדד בק
ראשת הקהילה היהודית במינכן, ניצולת השואה שרלוטה קנובלוך, כינתה בסוף השבוע את ״אלטרנטיבה לגרמניה״ מפלגה נאצית, שמדיניותה בעלת מסר אחד: ״יהודים החוצה״.
מפלגת השלטון השמרנית הנוצרית-דמוקרטית פרסמה הודעה שבה נאמר כי הקמת התא היהודי היא ״מניפולציה זולה״ של יהודים בידי מפלגת ״אלטרנטיבה״.
הלחץ למנוע את הקמתו של התא היהודי היה כה גדול, שהמסעדה בה נועד להיערך טקס הקמתו של התא, נאלצה לחזור בה כמעט ברגע האחרון מהסכמתה לארח את האירוע. לכן, הטקס הועבר לאתר ציבורי, ליתר דיוק לאולם ספורט שהוסב לאולם דיונים פוליטיים.
כ-20 פעילים יהודיים וחברי מפלגת ״אלטרנטיבה״ הגיעו מכל רחבי גרמניה, למרות – או אולי הודות למסע ההכפשות נגדם, לטקס. כוחות משטרה מתוגברים צרו על המרכז הקהילתי, כדי למנוע כל ניסיון לפגוע במשתתפים.
למסיבת העיתונאים הוזמנו המשתתפים בקפידה רבה, למרות העניין הרב שהאירוע עורר בתקשורת הגרמנית. לטקס ההקמה הרשמי, בו נכחו כמה מבכירי המפלגה וחבריה בבונדסטאג, ניתן היה להיכנס רק עם הזמנות.
מתנגדי היוזמה הצליחו לקיים הפגנה רק בפרנקפורט, במרחק כמה עשרות קילומטרים מויסבאדן.
רבים מהמשתתפים באירוע כבר הוקעו על ידי הנהגות קהילותיהם בשל תמיכתם ב״אלטרנטיבה״, אף כי התמיכה במפלגה בקרב האוכלוסייה היהודית בגרמניה גדלה.
״אלטרנטיבה״ נתפסת כמפלגה היחידה בגרמניה שמעלה לסדר היום את האנטישמיות האסלאמית, שהתחזקה בשנים האחרונות עם הגעתו של גל הפליטים העצום מהמזרח התיכון, את האלימות מצדן של קהילות המהגרים המוסלמיות והערביות, ואת הצביעות במדיניותה של גרמניה כלפי ישראל.
לתפקיד יו"ר התא היהודי נבחרה ד״ר ורה קוסובה, רופאה ילידת אוזבקיסטן, שהגיעה לגרמניה כילדה של משפחת פליטים יהודיים מבריה״מ לשעבר לפני כ-20 שנה.
יותר ממחצית מחברי ועד ההנהלה הנבחר של ״יהודים באלטרנטיבה לגרמניה״ הם יוצאי בריה״מ לשעבר, האחרים ילידי גרמניה - ייצוג הולם למדי לפניה החדשות של הקהילה היהודית בגרמניה, שרובה מורכב כיום מיהודי חבר המדינות לשעבר, ייצוג סמלי גם לרצונם של המהגרים מחבר המדינות להיקלט בגרמניה.
"הדבר החשוב ביותר עבורנו", אומרת קוסובה בריאיון ראשון ל-"ישראל היום" מיד לאחר בחירתה לראשות התא, ״הוא לתת אפשרות ליהודים שמרנים ובורגנים להשמיע את קולם. אנחנו מייצגים את האינטרסים של יהודי גרמניה במפלגה היחידה שמדברת על הנושא העיקרי: האנטישמיות האסלאמית, שהיא כיום האיום הגדול ביותר לחיים יהודיים בגרמניה".
בהתייחסותה לסערה סביב הקמת התא, אומרת קוסובה: "ההתנגדות אלינו הייתה צפויה. אנחנו נתגונן מפניה. אנחנו גם נפעל להרחיב את הקשרים בין ׳אלטרנטיבה׳ למדינת ישראל״.
הקשר של אלטרנטיבה לישראל
ההזדהות עם מדינת ישראל היא מרכיב חשוב בהקמתו של ״התא היהודי באלטרנטיבה״. חברי התא מדגישים, ש״אלטרנטיבה״ היא המפלגה היחידה בגרמניה שהתבטאה בעד העברת השגרירות הגרמנית לירושלים, וגם הביעה ביקורת על הכספים שגרמניה מעבירה לאונר״א ולגורמים פלסטינים וערבים אחרים שמפיצים הסתה אנטי-ישראלית ואנטי-יהודית.
עם זאת, ישראל הרשמית מסרבת לכל מגע עם המפלגה החשודה באנטישמיות, בגזענות ובהכחשת או בהפחתת חשיבות השואה. חברי התא אמנם מודים שגם הימין הישראלי עדיין מתייחס אל ״אלטרנטיבה״ כאל מפלגת ימין קיצוני לאור הסיקור עליה בתקשורת הישראלית, שלטענתם מוטה לרעה. אך בה בעת, הם טוענים, כי כוננו קשרים עם מפלגות שונות בישראל. המפלגה היחידה שהם מציינים בשמה היא ״יש עתיד״, אך ״האחראי על הקשרים עמה לא הגיע לטקס ייסודו של התא היהודי, ולכן לא ניתן למסור יותר פרטים״.
״אם זו הייתה מפלגה נאצית לא הייתי מצטרף אליה״, אומר ירוסלב פוליאק, חבר הנהגת התא הטרייה, שהיגר לגרמניה עם משפחתו מאוקראינה כבר ב-1978, הרבה לפני התפרקות בריה״מ.
״בכל מפלגה בגרמניה יש כבשים שחורות, כך גם ב׳אלטרנטיבה׳", הוא אומר, "אבל זו לא מפלגה שתומכת בשנאה ובנאציזם. אני מעודי לא חוויתי גישה שלילית כלשהי בשורות ׳אלטרנטיבה׳. נכון, שיש יוזמה מקומית של חברי מפלגה לאסור שחיטה. אבל המאמץ להעביר את האיסור הזה קיים גם במדינות אירופיות אחרות והוא לא מהווה איום על החיים היהודיים בהן. אפשר גם להימנע מאכילת בשר או להזמין בשר כשר ממדינות אחרות״.
״אני מאמין בחופש דת״, אומר וולפגנג פוהל, לשעבר חבר הנהלת הקהילה היהודית בגרמניה. ״אני מקווה שנצליח לבצע בשורות המפלגה עבודת שכנוע. קיים חוסר ידע גדול בכל הקשור ליהדות ולמסורותיה״.
סימה שרמאן, ילידת חיפה, שבאה עם משפחתה לגרמניה בגיל שנתיים, היא האישה השנייה בהנהלת ״התא היהודי״. מה שהביא אותה לשורות ״אלטרנטיבה״ הייתה תחושת הסלידה מ״הניכוס״ שבוצע בגרמניה על נושאי השואה, האנטישמיות ועל החיים היהודיים בידי לא יהודים. ״הם מדברים בשמנו על הנושאים הללו, תוקפים את ׳אלטרנטיבה׳, אבל שוכחים לדבר על האנטישמיות הקיימת בשמאל. למה איש מאלה שתוקף אותנו לא הביע ביקורת על דבריו של מרטין שולץ, נשיא הפרלמנט האירופי לשעבר, סוציאל דמוקרט, שלא הגיב על נאום הרעלת הבארות של אבו מאזן? זו לא אנטישמיות? איש לא עושה בנו שימוש לרעה או מנצל אותנו למניפולציות פוליטיות. מניפולציות הן ׳אירועי נשיאת הכיפה׳, שאורגנו בקיץ האחרון. אנשים יכולים לחבוש כיפות באזורים מאובטחים על ידי המשטרה, אבל מחוץ לאזורים אלה, זה מסוכן מדי. אז, אולי שיכניסו את כל היהודים לגני חיות? כהיסטוריונית, כשאני רואה את כל ההסתה נגדנו, אני לא יכולה שלא לחשוב על הקונגרס הציוני הראשון. גם אז תקפו את הציונים וטענו שהם יגבירו את האנטישמיות. עבורי, מה שקורה כאן היום זהו ביטוי לנורמליזציה של החיים היהודיים בגרמניה. גם יהודים יכולים להיות פטריוטים גרמניים״.
נציגי ״אלטרנטיבה״ בבונדסטאג, שנשאו נאומים באירוע, דיברו על ״יום היסטורי״ עבור גרמניה ועל "התפתחות חשובה״ עבור ישראל.
סגנית יו״ר סיעת המפלגה, באטריקס פון-שטורך, אמרה ל״ישראל היום״: ״זהו יום טוב ל׳אלטרנטיבה׳ וליהודים בגרמניה, ונקודת התחלה טובה לדו שיח עם הקהילות היהודיות בגרמניה. אנחנו מקבלים פניות רבות מחברי קהילות יהודיות, באופן לא רשמי. בכל אירופה המפלגות הסוציאל-דמוקרטיות הופכות שותפות לאסלאמיזם. אנחנו מתייחסים אל האסלאמיזם כאל סכנה ופועלים להתמודד איתה״.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו