שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

רבע מההכנסות בארץ מופרשות כמסים ישירים

שיעור המס עלה מתחילת השנה, אך הוא עדיין נמוך ב־1.1% משיעורו בעת כינון הממשלה • התוכניות להורדת המסים לפני החגים נדחו בשל אי עמידה בצפי הכנסות האזרחים

עובדים במפעל. נטל המסים שוב בעלייה //  צילום ארכיון: לירון מולדובן // עובדים במפעל. נטל המסים שוב בעלייה //  צילום ארכיון: לירון מולדובן ,
עובדים במפעל. נטל המסים שוב בעלייה // צילום ארכיון: לירון מולדובן // עובדים במפעל. נטל המסים שוב בעלייה // צילום ארכיון: לירון מולדובן

התפתחות מדאיגה: נטל המסים שוב בעלייה. לפי נתונים מעודכנים של רשות המסים, נטל המסים עלה בתחילת שנת 2018 בשיעור של 1.1% והגיע לרמה של 24.7% מההכנסות. מדובר בעלייה לעומת נטל מסים שנרשם בתחילת ינואר 2017 בשיעור של 23.6%. 

העלייה נרשמה למרות הורדת שיעור המע"מ הכללי ב־1%, ולמרות הורדה ובמקרים מסוימים ביטול של מסי קנייה. משמעות הנתונים היא שכרבע מהכנסות האזרחים מופרשות לתשלום מסים. מדובר בשיעור ממוצע של נטל המסים המוטל על עשירונים במעמד הביניים.

ולמרות זאת, נטל המסים כיום נמוך בשיעור של 1.1%, מרמה של 25.8% בעת כינון ממשלת נתניהו ועם מינויו של שר האוצר משה כחלון. מייד עם היבחרו, הוריד כחלון את המע"מ בשיעור של 1% וכאמור הוריד ואף ביטל מסי קנייה, כך שנטל המסים בתחילת הקדנציה ירד בשיעור כולל של 2.2% - אבל כעת חלה שחיקה ונטל המסים שוב בעלייה.

מנתוני האוצר עולה כי סך גביית המסים בחודש אוגוסט הסתכם ב־24.4 מיליארד שקלים. מתחילת השנה ועד לחודש אוגוסט הסתכמה גביית המסים בסך של 207.6 מיליארד שקלים, גידול נומינלי של 1.7% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. 

הפקדות המוסד לביטוח לאומי הסתכמו בחודש אוגוסט ב־650 מיליוני שקלים. מתחילת השנה הפקיד המוסד לביטוח לאומי 13.2 מיליארד שקלים, לעומת פירעון קרן וריבית בסך 11.2 מיליארד שקלים. ההכנסות ממע"מ יבוא ביטחוני, ריבית ושאר ההכנסות הסתכמו בחודש אוגוסט בסך של 450 מיליוני שקלים.

בנטרול גביית מס חברות כתוצאה מפעילות חד־פעמית (כמו מכירת חברות ענק), נרשם גידול בשיעור של 4% בגביית המס באוגוסט, זאת בהשוואה לחודש זה אשתקד. גם הגביה ממסים ישירים עלתה ב־5%, ואילו הגבייה ממסים עקיפים עלתה אף היא ב־2% בהשוואה לאוגוסט אשתקד.

יוזכר כי היתה הבטחה של שרי האוצר והכלכלה שעד חגי תשרי תהיה הורדת מסים, ואף דובר על הפחתת מס הכנסה ומס החברות. אלא שההאטה בגביית המסים הביאה לעת עתה להקפאת התוכנית להפחתת המסים שתוכננה עד חגי תשרי.

יותר מטריליון שקלים

הערך הכספי של סך נכסי המדינה בישראל גדל בשנת 2017 בעוד 21 מיליארד שקלים והגיע לרמה של כ־1.03 טריליון שקלים, עלייה בשיעור של 3.8% בהשוואה לערך הנכסים בשנת 2016. מדובר בהערכה על הנייר, מכיוון שמדובר בנכסים שאינם ניתנים למימוש כגון כבישים, מחלפים, גשרים ומסילות רכבת. כן מדובר בהערכת חסר מכיוון שיש נכסים שאי אפשר להעריך במדויק את ערכם הכספי.

הסכום מורכב מנכסים שוטפים  וקבועים בסך 576 מיליארד שקלים. זה כולל גם זיכיונות של משאבי טבע בסך 22 מיליארד שקלים. החישוב כולל 8,256 ק"מ כבישים, ועוד 485 ק"מ מחלפים. בחישוב טרם נכלל כביש מספר 1 המשודרג, וגם לא הרכבת שנסללה בין ירושלים לתל אביב ובינתיים מגיעה רק עד נתב"ג.

מדובר בקרקעות בבעלות המדינה בערך כולל של 460 מיליארד שקלים, שמתוכם 150 מיליארד שקלים קרקעות שמיועדות לשיווק, או שכבר שווקו למגורים. ערך קרקעות המדינה "תקוע" כבר שנים על 460 מיליארד שקלים, ולא עודכן. סעיף ערך קרקעות המדינה הוא בחסר גדול, מכיוון שאין נתונים על ערך הקרקעות ששווקו לטובת 52 אלף דירות ששווקו ב"מחיר למשתכן".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר