הפנתרים החדשים: בין טכנולוגיה לאמנות

איך הטכנולוגיה משנה את עולם האמנות? בת דזבלי, ראש המחלקה לאמנות מדיה חדשה במוסררה ואמנית רשת, מסבירה • איך מגדלים פנתרי מדיה והאם רובוטים יודעים לצייר?

אלה צמחים שאני מנשימה. עבודת הגמר של הדר גולן במחלקה לאומנות מדיה חדשה במוסררה // צילום: הדר גולן ,
אלה צמחים שאני מנשימה. עבודת הגמר של הדר גולן במחלקה לאומנות מדיה חדשה במוסררה // צילום: הדר גולן

כשאתם מדמיינים לעצמכם ראש מחלקה במוסד להשכלה גבוהה, הדמות של בת דזבלי היא לא הדמות הראשונה שתעלה לכם לראש: עושר של עגילים, שיער צבעוני, משקפי שמש גדולים והמון אנרגיה וקופצנות, בת נראית יותר כמו אחת הסטודנטיות שלה, ולא ראש המחלקה לאמנות מדיה חדשה בבית הספר לאמנויות מוסררה שבירושלים. 

אמנית הרשת מונתה לפני כשנה לעמוד בראש המחלקה שמגלמת בהווייתה את החיבור בין טכנולוגיה ואמנות ואת קשרי הגומלין ביניהן. "אני ילדת רשת נצחית", היא מעידה על עצמה כאשר השמות בת, בתיה והכינוי האמנותי והרשתי שלה, Batt-Girl, משמשים אותה בערבוביה הולמת: "אני רואה בשימוש בשמות שונים המחשה לתפישה לאפשרות שלנו להתגלם מחדש כאחד הסימנים הבולטים לרוח הזמן", היא אומרת. "התפישה של הרשת מאפשרת לנו את ההתגלמות מחדש שוב ושוב ושוב, וכל פעם מחדש. זה גם מתבטא בחיבתי הרבה לקוספליי ותחפושות ולאחרונה גם ביצירת
בת דזבלי, ראש המחלקה לאמנות מדיה חדשה במוסררה // צילום: מקסים דינשטיין
בת דזבלי, ראש המחלקה לאמנות מדיה חדשה במוסררה // צילום: מקסים דינשטיין
תחפושות 'חכמות'". 
לבת יש היסטוריה בהיי טק בחברות כמו אמדוקס ומוטורולה, דרך האקתונים (מרתוני יצירה) ועשור ומחצה כאמנית מדיה חדשה. ב-2007, כשעוד הציגה את פרויקט הגמר שלה ב'קלישר', היא הייתה צריכה להסביר לאנשים מה זה פוסט, תגיות או איך להפעיל עבודה אינטראקטיבית (הידודית, בעברית), באמצעות הטלפונים שאז, עוד לא היו חכמים. הפריצה שלה הייתה עם עבודת רשת בשם Down the ASCII Hole, מ-2010, פרויקט בו המחיזה את הציורים המקוריים של "אליסה בארץ הפלאות" ללואיס קארול, באמצעות ASCII, כלומר, תווי טקסט. היא בנתה אנימציות, שחומר הגלם שלהן הוא הטקסט של הסיפור עצמו, כולל התמונות, שנלקחו מוויקימדיה. את התמונות, היא העבירה במחוללי קול, מה שיצר את הפסקול של העבודה – שוב, חומר הגלם הוא בעצם הטקסט של הסיפור עצמו. הפרויקט, באצירת יניב יהודה אייגר, הוצג בגלריה 1024, שבה הציגו גם דגנית אליקים וערן הדס, מה שהוביל להקמת ההרכב "בנות טיורינג". אחד הפרויקטים שלהן, ביחד עם ד"ר איל גרוס הוא "WIKILAND" – ניסיון להמחיש את מלחמות העריכה הוירטואליות שמתרחשות בוויקיפדיה בזירה 'פיזית'. למי שלא מכיר, מלחמות העריכה הן כששני עורכים, או שתי קבוצות עורכים, עורכות ומשנות ערך בוויקיפדיה, שקיים לגביו ויכוח אידיאולוגי ביניהן. ואיך זה קורה? הצופים במיצג נחשפים כל פעם לאחד מעשרת הערכים הכי מסוכסכים בוויקיפדיה העברית, והצופים בעצם צריכים – "להצביע ברגליים", בדומה להליך שהיה קורה ביוון העתיקה: מערכת חיישנים מזהה את המיקום של הצופים בתוך האולם ומשייכת אותם לאחת משתי קבוצות לפי המיקום, ומצמידה להם "בועה" שבה אחת הגירסאות. ה-"בועה" נעה לפי המיקום של חברי הקבוצה, כאשר המטרה היא להביא את ה-"בועה" - העמדה שלהם - למרכז, ל"מיינסטרים". בסוף, אחת הקבוצות מנצחת, והערך שנבחר מעודכן בוויקיפדיה האמיתית. 

במורד מחילת ה-ASCII // צילום: Batt-Girl
 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר