מחיר החלב הגולמי בירידה, אך מחירי החלב עדיין לא

המחלבות מפצות את עצמן על הקיפאון בעדכון מחירי החלב שבפיקוח, שלא עודכנו בהתאם לעליות הקודמות • בעניין תלוי בג"ץ נגד המדינה והאוצר

ירידה ראשונה במחירים זה שנתיים // צילום: יהושע יוסף ,
ירידה ראשונה במחירים זה שנתיים // צילום: יהושע יוסף

מחיר החלב הגולמי יורד, וכעת הוא עומד על 2.02 שקלים לליטר, ירידה של כמעט 5 אגורות. כך הוחלט בוועדת היישום שאחראית למחיר החלב הגולמי ("מחיר מטרה"). מדובר בירידה הראשונה זה שנתיים.

המשמעות היא ירידה של 2.36% במחיר שבו קונות המחלבות את החלב הגולמי מהרפתנים. מחיר זה מוכתב על ידי נוסחה קבועה שמתבססת על כמה משתנים, כגון מחיר תשומות ייצור החלב ושכר העבודה. אל מחיר המטרה מתווסף גם היטל יצרנים שנדרשות לשלם המחלבות, כך שהמחיר החדש עומד על כ־2.03 שקלים לליטר חלב גולמי.

מקורות בענף מסרו ל"ישראל היום" כי החלב הגולמי צפוי לרדת בעוד 10 אגורות בינואר. למרות הירידה הנוכחית וזו הצפויה, בחישוב שנתי חלה עליית מחירים מצטברת מתחילת השנה של יותר מ־4%. במילים אחרות, הבג"ץ שהגישה חברת תנובה נגד שר האוצר משה כחלון עדיין רלוונטי מבחינת המחלבות.

לפני כשבועיים חייב בג"ץ את המדינה להשיב בתוך 45 יום מדוע זו לא אישרה את ייקור מוצרי החלב שבפיקוח. בית המשפט דן בעתירה שהגישה תנובה נגד האוצר בעקבות סירובו של השר משה כחלון לחתום על המלצות ועדת המחירים, שאישרה במארס האחרון להעלות את מחירי המוצרים המפוקחים ב־3.4%.

השופטים אמנם קיבלו את העמדה כי אין חוק שמחייב את השרים לקבל את עמדת ועדת המחירים וקיבלו את הטענה שיש מקום לשיקולי מדיניות, אך קבעו שעל השר המכהן לנמק מדוע החליט שלא לאשר את העלייה במחירים.

בית המשפט ביקר בחריפות את עמדת שר האוצר. השופט מזוז אמר בדיון כי "או שמגיעים להסכמה או ששר האוצר מביא החלטה מנומקת שיכולה לעמוד במבחן משפטי. יש המלצה של ועדת המחירים. השרים אמנם לא חייבים לקבל אותה, אבל החוק מטיל עליהם חובת הנמקה, וכאן זה לא נעשה. שר אוצר לא יכול מצד אחד לא לאשר, ומצד שני לשמור את הטעמים לעצמו".

בינתיים, המחלבות נאלצו להעלות מחירים של מוצרים שאינם בפיקוח, כדי לפצות עצמן על הירידה ברווחיות המוצרים שבפיקוח.

העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר