החל מחודש ינואר יחויבו מסעדות לכלול את הטיפים בשכר המלצרים, כך לפי פסיקת בית הדין לעבודה, שקובע שטיפים ייחשבו כשכר לכל דבר ועניין.
מדובר בגזירה קשה על המסעדנים, שלא רק ששכר העבודה שלהם עומד לזנק, אלא יש חשש גם מחבות מע"מ שתחול על הטיפים, כך שלמעשה כל 10 שקלים מהם יירשמו כהכנסה של 8.5 שקלים בלבד והיתרה תופרש כמס ערך מוסף.
לפני כחודש קבוצת מסעדנים, המכנה עצמה "מסעדנים חזקים ביחד" נפגשה עם שר האוצר משה כחלון כדי להשמיע בפניו את מצוקתם ואת המשמעויות של המהלך. ל"ישראל היום" נודע כי שר האוצר אמר להם באותה פגישה כי הוא אינו יכול לעזור ושעליהם לפנות בעניין ליושב ראש ההסתדרות, אבי ניסנקורן. עוד נודע ששר האוצר אף המליץ לקבוצה להקים ארגון יציג.
כזכור, שלשום פורסם כי שר האוצר ויו"ר ההסתדרות מתכוונים לרוץ ברשימה משותפת בבחירות הבאות לכנסת, ידיעה שכחלון מיהר להכחיש. מיותר לציין שרשות המסים כפופה לשר האוצר, והמשמעות של הקמת גוף יציג למסעדנים היא מצד אחד כפייה על כל המסעדנים להיות חברים בארגון כזה ולשלם לו מס, ומצד שני איגוד העובדים של אותו גוף יהיה לפי הצעת האוצר וההסתדרות, שצפויה לנגוס אף היא ממשכורות עובדי המסעדות.
"מסעדנים חזקים ביחד" הוא התארגנות חדשה של מסעדנים המוחים על ייקור העלויות שלהם, ללא קשר לגוף הוולונטרי הנוכחי - "איגוד המסעדות והברים", שאותו מנהל שי ברמן - גוף שמייצג 1,200 ברים ומסעדות. ברמן הסביר ל"ישראל היום" כי "פסק הדין בעניין הטיפים של בית הדין הארצי לעבודה, שניתן זה מכבר, עוסק בהיבטים הסוציאליים של העסקתם.
לא צופים שינוי
השופט פליטמן כותב בהכרעת הדין כי הוא איננו נוגע בהיבטים המיסויים הנוגעים להעסקתם ולכן אנחנו לא צופים שינוי מבחינת התייחסות רשות המסים לטיפים של המלצרים, מה גם שהחל ב־1 בינואר 2019 הטיפ יגולם כולו בתלוש השכר שלהם, דבר ששומט את הקרקע מהטענה שמדובר ב"כסף שחור".
ברמן מגלה כי "שוחחתי בימים האחרונים עם מזכ"ל ההסתדרות אבי ניסנקורן, והתרשמתי שהוא ואנשיו חושבים כמונו, שרשות המסים לא יכולה לגבות מע"מ על הטיפ ולהפחית את שכר המלצרים בצורה דרמטית. בשבוע הבא ניפגש עם שר האוצר במטרה לייצר ודאות למעסיקים בכל הנוגע למדיניות רשות המסים לגבי הפסיקה".
ברמן מוסיף כי "לצערי, קיימים כיום גורמים בענף המסעדות שמציגים מצג שווא, כאילו רשות המסים מתכוונת לחייב את המלצרים בתשלום מע"מ. אנחנו לא מכירים כוונה כזו של רשות המסים", אומר ברמן ורומז לקבוצת "מסעדנים חזקים ביחד".
לדבריו, מסעדנים רבים חוששים מאוד מהאפשרות שאותו גוף יקדם מהלכים שיובילו בסופו של דבר לחיוב המסעדנים להצטרף לארגון יציג חדש ולהסתדרות. מהלך כזה יביא לייקור דרמטי בעלויות המסעדנים ולכן גם במחירי המסעדות בכלל. לא נסכים לו כל עוד לא נפתרות הבעיות המרכזיות של המסעדנים". משרד האוצר סירב להתייחס לעניין.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו