גם ביישובים החזקים: ביקוש לכיתות למתקשים

בכיתות מב"ר ביישובים מבוססים יש תלמידים רבים, לעיתים אף יותר מאשר ביישובים חלשים • משרד החינוך: בשנים האחרונות נרשם גידול גם בפריפריה

הנתונים מראים שיפור בהישגי התלמידים במב"ר // צילום אילוסטרציה: יהושע יוסף ,
הנתונים מראים שיפור בהישגי התלמידים במב"ר // צילום אילוסטרציה: יהושע יוסף

שיעור תלמידים גבוה בכיתות המיועדות לתלמידים ''חלשים'' - גם ביישובים חזקים: לצד ההישגים של תלמידי כיתות מב"ר (מסלול בגרות רגיל), שמיועדות לתלמידים ''חלשים'' - פריסתן מראה שביישובים חזקים כמו מבשרת ציון וחוף השרון יש שיעור גדול של תלמידים שלומדים בכיתות אלה, יותר מאשר ברשויות חלשות כמו טבריה ואופקים.

כיתות מב"ר הן כיתות קטנות עם 25-19 תלמידים המיועדות לתלמידים בסיכון, בעלי רקע סוציו־אקונומי נמוך או כאלה המתקשים בלימודים, ונועדו לסייע להם לסיים את הלימודים עם בגרות. נתונים שנחשפים לבקשת "ישראל היום'' מראים כי מספר כיתות המב"ר בשנת 2010 היה 1,034 ובשנת 2018 היה 1,144. עם זאת, בשל הגידול במספר התלמידים במערכת החינוך, שיעור תלמידי י'-י"ב הלומדים בכיתות מב"ר לא השתנה ועומד על 7%.

כיום לומדים בכיתות מב"ר כ־26 אלף תלמידים. העלות של כיתות אלו למערכת החינוך גבוהה יותר בשל ההשקעה בתלמידים, ובשנים האחרונות הן הפכו מבוקשות על ידי הרשויות המקומיות - גם בגלל הסיוע הלימודי, ובעיקר בגלל תוספת התקציב הגדולה שהתיכונים מקבלים עבור כל תלמיד המשובץ בהן. הנתונים מראים כי לאורך השנים חל שיפור בהישגי התלמידים בכיתות מב"ר. שיעור הזכאות לבגרות של תלמידי מב"ר בשנת 2011 עמד על 62%, ובשנת 2017 כבר זינק ל־77.7% - זאת מעל הממוצע הארצי, שעמד על 68.2% זכאות לבגרות.

כיתות מב"ר מיועדות לתלמידים חלשים - אך הנתונים מראים כי לצד הסיוע לתלמידים אלה, יש ערים "חזקות" מאוד שבהן שיעור התלמידים שלומדים בכיתות מב"ר גבוה. לעיתים הוא גבוה יותר מאשר שיעור התלמידים שלומדים בכיתות מב"ר בערים "חלשות".

"המדיניות תימשך"

כך, לדוגמה, במועצת גן רווה (דירוג חברתי־כלכלי 8) עומד שיעור התלמידים בכיתות מב"ר על 27%, בעוד בשדרות (דירוג חברתי־כלכלי 4) רק 20% מהתלמידים לומדים בכיתות תגבור. בקריית שמונה (דירוג חברתי־כלכלי 5) רק 16% מהתלמידים הם בכיתות מב"ר, ושיעור זהה לומד בכיתות מב"ר גם בקריית מלאכי (דירוג חברתי־כלכלי 4).

מגמה זאת חוזרת על עצמה גם ביישובים החזקים חוף השרון (דירוג חברתי־כלכלי 8) ומבשרת ציון (8 דירוג חברתי־כלכלי), שם 15% מהתלמידים נמצאים בכיתות מב"ר. בטבריה ובקריית גת (דירוג חברתי־כלכלי 4) - רק 11% מהתלמידים לומדים בכיתות מב"ר. יתרה מזו, באופקים (דירוג חברתי־כלכלי 3) רק 8% מהתלמידים בעיר לומדים בכיתות מב"ר.

אבסורד נוסף הוא ביישוב עומר, מהיישובים הבודדים בישראל שדירוגו החברתי־כלכלי הוא 10, שם 6% מהתלמידים לומדים בכיתות מב"ר, זאת בעוד בקריית מוצקין (דירוג חברתי־כלכלי 6) רק 5% מהתלמידים לומדים בכיתות מב"ר. זאת ועוד: בבני ברק (דירוג חברתי־כלכלי 3) רק 2.5% מהתלמידים לומדים בכיתות מב"ר.

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "לאורך כל השנים המשרד הקצה את כיתות המב"ר על פי קריטריון של גודל מחוז, אך בשנים האחרונות הוא קבע כי הקצאת כיתות מב"ר תיעשה אך ורק על פי שני קריטריונים - 70% לפי מדד הטיפוח הבית־ספרי ו־30% לפי הישגי התלמידים. שיטה זו הביאה לגידול ברור בכיתות המב"ר בפריפריה, ובכוונת המשרד להמשיך במדיניות זו במהלך השנים הבאות".

העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר