צום מפר את האיזון הכללי של הגוף ומהווה אתגר לא פשוט. בחירה נכונה של הרכב הארוחות, לפני הצום ואחריו, עשויה לתרום להרגשה הכללית ולעזור לעבור את הצום בשלום מבחינה תזונתית. חני סקאל, דיאטנית ראשית בלאומית שירותי בריאות, כמו גם צוות הדיאטניות של מערך התזונה והדיאטה, ממליצים כיצד להתכונן ליום הצום שלפנינו.
הצום עלול להוות סכנה לנשים בהיריון ולאנשים הסובלים מסוכרת, מחלות לב, אי־ספיקת כליות ועוד, ובאגודה למלחמה בסרטן ממליצים לחולי סרטן לא לצום.
ביום שלפני תחילת הצום מומלץ לאכול כמה ארוחות קלות המבוססות על ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, שמן זית וכמויות קטנות יותר של מזונות בלתי מעובדים דלי שומן מהחי, כמוצרי חלב, עוף, בשר ודגים. כדאי גם להרבות בשתיית מים ולצמצם את צריכת המלח והמשקאות המכילים קפאין כמו תה, קפה, קולה ומשקאות אנרגיה. שתיית הרבה מים יכולה לעזור במניעת התייבשות, סחרחורות ושאר תסמינים של חסר בנוזלים. הסעודה המפסקת צריכה להיות רגילה, ורצוי לכלול בה סלט ירקות, ירקות מבושלים, עוף או דג או קטניות, ותוספת כגון תפוחי אדמה או אורז ופסטה מלאים. לקינוח אפשר לאכול פרי.
את הצום כדאי "לשבור" עם כוס מים, תמר קטן או פרי אחר, לצד מרק ירקות צח. כחצי שעה עד שעה לאחר מכן אפשר לאכול ארוחה קלה, הכוללת סלט ירקות, ירק מבושל ופרוסת לחם מחיטה מלאה. לאחר מכן, מומלץ לחזור לאכילה רגילה בהדרגה ובמתינות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו