מחקר חדש, שנערך על ידי משרד הבריאות והביטוח הלאומי בקרב 400 משפחות שמקבלות סלי מזון שבועיים, מגלה כי אצל יותר ממחצית מהמשפחות (55%) יש מחלה כרונית אחת או יותר. המחלות קשורות לתזונה לא מאוזנת ומאופיינות בסוכרת, אנמיה או יתר לחץ דם, בשיעור של פי 2 עד 4 מאשר בכלל האוכלוסיה.
יותר מ־4,000 משפחות עניות המקבלות כיום תמיכה במזון כחלק מתכנית לאומית שמתקיימת ב־24 רשויות מקומיות ברחבי הארץ. ההכנסה הפנויה לנפש של המשפחות הנסקרות הייתה נמוכה מאוד - פחות מ־1,100 ש"ח לחודש. כ־82% מהם העידו כי הם חסרי ביטחון תזונתי, למרות קבלת תמיכה מהמדינה. התמיכה במזון למשפחות אלו נעשית במסגרת תכנית של המועצה הלאומית לביטחון תזונתי. רבים מהמוצרים המסופקים למשפחות אלו במסגרת התכנית הם בעלי ערכים תזונתיים נמוכים, ועל כן אינם מתאימים על מנת לספק ביטחון תזונתי לאוכלוסייה קשה זו.
אצל % 17 מהמשפחות שנבדקו במחקר היו חולי סוכרת, לעומת 7.7% באוכלוסייה כללית ושיעורי מחלת לב של 12% בהשוואה ל־ 4.6% אצל אוכלוסייה כללית.
עוד נמצא כי אצל משפחות עם חוסר ביטחון תזונתי היו שיעורי אנמיה פי 4 ויותר מאשר האוכלוסייה הכללית. החוקרים מדגישים כי לאור תוצאות המחקר יש צורך לשפר את הערך התזונתי של התמיכה במזון. בין היתר על ידי שימת דגש על מזונות המכילים דגנים מלאים, פירות וירקות. כמו כן, מציינים החוקרים את הצורך בחינוך ארצי לתזונה בריאה ולסבסוד של מזונות בריאים. המחקר המלא מתפרסם בימים אלו בכתב העת של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות.
"כאשר תורמים מזון למשפחות שאין לה יכולת כלכלית, חשוב לזכור שאנחנו לא צריכים לחזק את התחלואה אצלן אלא לגרום להן לאכול בריא", מסבירה פרופ' רונית אנדוולט, מנהלת אגף התזונה במשרד הבריאות שערכה את המחקר יחד עם ד"ר מירי אנדבלט מהמוסד לביטוח לאומי.
החוקרים ציינו גם כי "חשוב שתרומות המזון יהיו של מזון בריא ולא מזון עתיר סוכר או מעובד".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו