ארוחת הבוקר היא הארוחה ששוברת את צום הלילה, במהלכו הגוף מתנקה ומחדש מערכות חיוניות. ארוחת בוקר בריאה מאפשרת יצירת איזון תזונתי שמלווה את האדם ומשפיע עליו לאורך כל היום. הדבר נכון בעיקר עבור ילדים, שעלולים להיסחף לאכילת חטיפים וממתקים רבים בשעות מאוחרות יותר של היום.
חשיבות ארוחת הבוקר לילדים
במחקרים נמצא שילדים שלא אכלו ארוחת בוקר, היו רעבים ועייפים יותר, פחות מרוכזים, עצבניים ופחות חברותיים. ארוחת בוקר טובה יכולה גם להקטין את הסיכון להשמנה והיא חשובה כבסיס להקניית הרגלי אכילה נכונים ובריאים לכל החיים.
בנוסף, ילד שלא אוכל ארוחת בוקר משום שאין לו זמן והוא ממהר לבית הספר, התחיל את יומו בלחץ –עניין שוודאי לא תורם להישגים טובים יותר בביה"ס.
על מה חשוב להקפיד בהכנת ארוחת בוקר ביתית?
ארוחה מזינה ככל האפשר שמכילה את רוב אבות המזון: פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים, מינרלים וסיבים.
ארוחה מהירה יחסית לאכילה. חשוב לזכור שילד לא ישב לאכול סלט בבוקר.
לא "כבדה" וגדולה מדי, כדי שהילדים יחושו עייפים בהמשך היום.
והכי חשוב – ארוחה טעימה לילד! המפתח לפיתוח הרגל בריא הוא שהאוכל יהיה טעים ומפתה.
דוגמאות :
לחם מלא + גבינה לבנה 5% / טונה/ אבוקדו / טחינה + ירקות חתוכים.
דגנים מלאים ללא סוכר + חלב.
דייסה על בסיס דגנים.
סנדוויץ' לילדים // צילום: שרית גופן
מה הבעיה עם פרוסת לחם עם שוקולד?
האמת? אין בהכרח בעיה עם לחם בממרח שוקולד. בוודאי אם הלחם הוא לחם מלא, שהוא חלק בלתי נפרד מתפריט מאוזן ובריא. גם השוקולד איננו אסור ומוקצה, הבעיה היא בכמויות כמובן. מזון עתיר סוכר ושומן, כמו שוקולד למריחה, אינו נכלל בהמלצות הבריאותיות, אולם אפילו הן מאפשרות שילוב מצומצם של מזון כזה מפעם לפעם.
לכן, אם מדובר בכריך עם שוקולד מדי פעם, ואנחנו ההורים, דואגים שהכריך הזה לא יצטרף למזון לא בריא נוסף באותו היום - וותרו על המאבק עם הילדים ואפשרו אותו מפעם לפעם.
מה עושים אם ילדים לא רוצים לאכול ירקות או לקחת אותם לבית הספר או לגן?
כאשר הילדים קטנים אנחנו עדיין מחליטים מה לשים להם בקופסת האוכל, הילדים מצידם יכולים להחליט האם לאכול או לא לאכול את מה ששמנו להם שם. נשמע מסובך? לא ממש.
ההמלצה שלי היא לא להפסיק לשים ירקות בקופסה, אבל לנסות לשים אותם כל פעם בצורה שונה, אסטטית ומפתה. למשל: לחתוך אותם בצורה של פרחים או חיות, לשלב ירקות מיני כמו עגבניות שרי, מלפפונים גמדיים פלפלים קטנים וכדומה.
סנדוויץ' חביתה // צילום: שרית גופן
ממה חשוב להימנע?
לא לשים תווית על הילד ש"לא אוכל ירקות" כי טעמים משתנים ואז גם אם יום אחד הוא ירצה לטעום לנסות, הוא יחוש מחויב לתדמית שנוצרה לו.
לא להתייאש גם אם הילד לא אוכל את הירקות או הארוחה ומחזיר אותם הביתה. לא להגיד כלום אבל גם לא להפסיק לנסות. ילדים לפעמים צריכים להיחשף למאכל מסוים כ-20 פעמים עד שיסכימו לאכול אותו! אז הרבה סבלנות ותמיד להמשיך ולנסות.
טיפ קטן: הכינו את קופסת האוכל ערב קודם עם הילדים עצמם. הסיכוי שהילדים יאכלו את מה שהם היו שותפים בהכנתו גדול הרבה יותר.
הכותבת היא רותי אבירי, התזונאית הראשית של מאפיית אנג'ל
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו