ג'ון מקיין, הסנאטור הרפובליקני והמתמודד לנשיאות ארצות הברית לשעבר, הלך לעולמו בגיל 81 באריזונה, ימים ספורים לאחר שמשפחתו הודיעה כי הוא החליט להפסיק את הטיפול בגידול הסרטני בראשו. פוליטיקאים ישראלים מכל קצוות הקשת התייחסו למותו.
צילום: Reuters
ראש הממשלה, בנימין נתניהו: "בצער רב קיבלתי את הבשורה על מותו של ג'ון מקיין, פטריוט אמריקני גדול וידיד אמת של ישראל. תמיד אוקיר בלבי את הידידות האיתנה שלו כלפי עם ישראל וכלפיי באופן אישי. תמיכתו העקבית בישראל נבעה מאמונתו בערכי הדמוקרטיה והחופש. מדינת ישראל מצדיעה לג'ון מקיין".
נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, ״אנו חולקים היום כבוד אחרון לסנטור ג׳ון מקיין ונפרדים מאדם ומנהיג בעל ערכים איתנים, מגן ולוחם למען עמו וידיד אמת של מדינת ישראל. אנו שולחים את תנחומינו הכנים מלב דואב על לכתו למשפחתו ולעם האמריקאי כולו״.
איפא"ק, השדולה הפרו-ישראלית בבתי הקונגרס האמריקניים, הגיבה למותו של מקיין. "אנו מצטרפים לאבל על פטירתו של הסנאטור ג'ון מקיין, שהיה מגן אמיץ להפליא של חירות.
לאורך הקריירה שלו הסנאטור מקיין עמד לצד ישראל מכיוון שעמד לאורך חייו לצד בנות הברית של ארצות הברית, והערכים הדמוקרטיים המשותפים שלנו. כיו"ר וחבר ותיק בוועדת השירותים המזוינים, פעל הסנאטור מקיין בעקביות כדי להבטיח שישראל תהיה בעלת משאבים הקריטיים להגנה על עצמה. בעיתות משבר היה קולו הרהוט מסוגל לדבר להשמיע קול של סולידריות עם המדינה היהודית.
הציבור הפרו-ישראלי איבד ידיד נאמן, וארצנו איבדה את אחד הגיבורים האמיצים שלה. הלוואי וחייו הפטריוטים יעניקו לנו השראה".
יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין: ג'ון מקיין היה גיבור אמריקני, ואדם ייחודי, תמיד נזכור אותו כחבר גדול של ישראל".
יו"ר מפלגת המחנה הציוני, אבי גבאי, התייחס גם הוא למותו של הסנאטור. "איש ענק שגדולתו החלה דווקא באחד מרגעי השפל של ארצות הברית במלחמת וייטנאם. בעידן של פוליטיקת ריאליטי הוא נותר איש ציבור, יהי זכרו ברוך".
"ידיד אמת של מדינת ישראל", מקיין וריבלין // צילום: מארק ניימן, לע"מ
שרת המשפטים אילת שקד: "ג'ון מקיין היה אחד מידידיה הגדולים של ישראל. גיבור אמריקני, שסירב להשתחרר משוביו במלחמת וייטנאם טרם שחרורם של לוחמים אחרים. אהב את ארצו בכל מאודו והכיר את אתגריה של מדינת ישראל. לאורך 36 שנות שירותו הציבורי בבית הנבחרים ובסנאט, ממשלות ישראל ידעו תמיד שיש להן שם חבר. יהי זכרו ברוך.
שר הביטחון, אביגדור ליברמן, התייחס למות של מקיין בטוויטר. הסנאטור ג'ון מקיין שמת הלילה היה מגדולי ידידינו. גיבור אמריקני שלחם בוייטנאם ואף נפל בשבי. באחד המפגשים האחרונים שלנו בוושינגטון, הראה לי תמונה מתקופתו בשבי ואמר: 'למרות הסבל הנורא מעולם לא פיקפקתי במחוייבות שלי לערכים של חופש וצדק'. מקיין ייחסר לכולנו, מאוד. יהי זכרו ברוך".
יו"ר מפלגת יש עתיד, יאיר לפיד: ״מרכין ראש לזכרו של ג׳ון מקיין. פטריוט אמריקני, ידיד ישראל אמיתי. חייל ישר בעולם של פוליטיקאים״.
הגידול הממאיר ממנו סבל הפוליטיקאי נחשב לאגרסיבי במיוחד. בעבר הוא החלים מסרטן העור שלוש פעמים ולפני כשנה חשף שלמרות מחלתו הנוכחית, הוא ממשיך בעבודתו כסנאטור כרגיל. הנשיא האמריקני דונלד טראמפ ניחם את משפחתו וכתב בטוויטר כי: "ליבנו ותפילותינו עמכם"
אשתו של ג'ון מקיין, סינדי, כתבה בטוויטר: "לבי שבור. אני כה ברת מזל שחייתי את מסע החיים עם האיש הנפלא הזה במשך 38 שנה. הוא מת באותה דרך בה חי, בתנאים שלו, מוקף באנשים שאהב, במקום שהוא הכי אהב".
חשף בקיץ שעבר את המחלה. ג'ון מקיין, יולי 2017 // צילום: רויטרס
מקיין נחשב לגיבור מלחמה אמריקני כששירת כטייס קרב במלחמת וייטנאם. במהלך המלחמה התרסק מטוסו והוא ניצל בקושי מטביעה באגם בהאנוי בצפון וייטנאם. לאחר שנמשה מהמים הוכה על ידי המון זועם ואף נדקר, ומשם הובא חבול ופצוע לבית הכלא לשבויי מלחמה ב-1968. בזמן השבי הוצע למקיין להשתחרר בעסקת חילופי שבויים בגלל היותו בן של גנרל בכיר בצבא ארצות הברית, אך הוא סירב בתוקף. בעקבות כך סבל מעינויים בשבי שגרמו לו לנסות להתאבד. מקיין השתחרר רק בתום חמש וחצי שנים ב-1973 עם חתימת הסכמי הפסקת האש בין ארצות הברית לצפון וייטנאם.
לאריזונה עבר מקיין בעקבות נישואיו לאשתו השנייה סינדי. שם התמודד בבחירות למועמד הקונגרס ב-1982 וניצח. ב-1986 התמודד לראשונה למשרת הסנאטור ממחוז אריזונה והשיג שוב ניצחון סוחף. כחבר המפלגה הריפובליקנית בשנות ה-80 הוא תמך במדיניותו של רונלד רייגן שכללה צמצום ההתערבות במשק וקו נוקשה מול ברית המועצות. בשנות ה-90 השתתף במאמץ לנרמול היחסים עם וייטנאם.
מקיין נחשב לסנאטור תקיף שתמך בפלישה הצבאית בעיראק, אך לא חשש לבקר את החלטות הממשל ולקרוא לשינוי במדיניות. הוא היה סבור למשל שיש להגדיל את כמות החיילים הנוכחים בשטח. הסנאטור האמריקני גם היה ידוע בתמיכתו בישראל ובזכותה להגן על עצמה מפני ארגוני טרור. במדיניות הכלכלית תמך מקיין בצמצום הגירעון התקציבי ולכן התנגד מספר פעמים להפחתת מסים.
מקיין מעולם לא חשש לשחות נגד הזרם כשהתנגד לעינויים בבית המאסר באי גואנטנמו ופעל לחוקק חוקים מגבילים לפליטת גזי חממה. צעדים שאינם מאפיינים בדרך כלל סנאטורים רפובליקנים. מאז בחירתו של דונלד טראמפ לנשיא ארצות הברית, היה מקיין לאחד ממבקריו החריפים ביותר.
ג'ון מקיין הובס פעמיים כמועמד לנשיאות. בפעם הראשונה הפסיד עוד בשלב הפריימריז לג'ורג' בוש לפני הבחירות בשנת 2000. בפעם השנייה התמודד כבר כמועמד המפלגה הרפובליקנית מול ברק אובמה בשנת 2008. מקיין ניזוק בעיקר בגלל המשבר הכלכלי באותה שנה, שהסיט את הדיון לנושאים הכלכליים בהם היה לאובמה יתרון בדעת הקהל, על פני נושאי חוץ וביטחון.
בספר זיכרונות שהתפרסם במאי האחרון, כתב מקיין: "זו הייתה חתיכת דרך. ידעתי תשוקות גדולות, ראיתי מראות מפליאים, נלחמתי במלחמה ועזרתי לעשות שלום. חייתי היטב ונהניתי מחברתם של גיבורים. סבלתי את רגשות הייאוש העמוקים ביותר וחוויתי שמחות גדולות".
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו